Γιατί ζαλίζομαι; Οι αιτίες πίσω από την αθώα ταλαιπωρία

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν όλα γύρω σας γυρίζουν; Η ειδικός εξηγεί τι μπορεί να κρύβει μια ζαλάδα και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τον…βραχνά με απλούς τρόπους.
Γιατί ζαλίζομαι; Οι αιτίες πίσω από την αθώα ταλαιπωρία
του Γιώργου Κόκουβα

Όλοι μας έχουμε συχνά βιώσει το ενοχλητικό αίσθημα της ζάλης. Ίλιγγοι, ζαλάδες, σκοτοδίνες, πονοκέφαλοι, είναι όλα εκδοχές του ίδιου συμπτώματος που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις παραπόνων των ασθενών προς τους γιατρούς τους. Το in2life αναζήτησε τις κυριότερες αιτίες της ζάλης και ζήτησε την εμπεριστατωμένη άποψη των ειδικών.

Και μου ‘ρχεται ζαλάδα…
Η ζάλη είναι μια πολύ γενική έννοια, καθώς μπορεί να γίνεται διαφορετικά αντιληπτή από τον κάθε άνθρωπο. Η αίσθησή μας την ώρα της ζάλης μπορεί να έχει τη μορφή αισθήματος περιστροφής, της αστάθειας, της τάσης προς λιποθυμία, του «θολώματος» ή των ενοχλήσεων στο κεφάλι.

Άλλες καταστάσεις που συνδέονται με τη ζαλάδα είναι η ναυτία και η απώλεια της ισορροπίας. Πριν προβείτε σε αυτοσχέδιες λύσεις κάθε φορά που νιώθετε κάτι από τα παραπάνω, διαβάστε πώς προκαλούνται, και μην χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο, γιατί τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτό υπεύθυνο.

Γιατρέ, γιατί ζαλίζομαι;
Η ειδική παθολόγος κα Αναστασία Μοσχοβάκη μοιράστηκε μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις της για τις συχνότερες αιτίες της ζάλης. «Τα παθολογικά αίτια τίθενται στην κορυφή και δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται η περίπτωσή τους», λέει η γιατρός. Η αναιμία, οι αγγειακές διαταραχές και οι υπερτασικές κρίσεις βρίσκονται επίσης στη λίστα, ενώ τέλος, ο τρόπος ζωής και η καθημερινότητά μας μπορούν να είναι σημαντικοί παράγοντες στην παρουσία ζάλης. «Ασφαλώς η αϋπνία, η υπερκατανάλωση καφέ, η κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών και η υπερκόπωση μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδες», προσθέτει η κα Μοσχοβάκη.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για τον οργανισμό μας είναι ότι διαθέτει κάποια τμήματα του νευρικού συστήματος (όπως το εσωτερικό του αυτιού, τα μάτια, τον εγκέφαλο, το δέρμα των ποδιών κ.α.) που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση ισορροπίας μας. Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα από τα διάφορα αυτά τμήματα, επέρχεται η…σύγχυση της ζαλάδας. Για παράδειγμα, όταν μας ταλαιπωρεί μια γρίπη, μπορεί να επηρεάσει το εσωτερικό του αυτιού μας, γι’ αυτό και είναι πιθανόν να αισθανθούμε μια ανάλογη δυσφορία.

Άλλες παθολογικές αιτίες της ζάλης είναι οι διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος -καθώς επηρεάζουν το κατά πόσο αιματώνεται ο εγκέφαλος, οι κακώσεις στο κρανίο και οι αλλεργίες.

Πότε πρέπει λοιπόν κάποιος να αρχίσει να ανησυχεί για μια ζάλη που οι περισσότεροι θεωρούν αθώα; «Όταν το αίσθημα επιμένει, ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες αντιμετώπισης και υποτροπιάζει, η εξέταση από ειδικό γιατρό κρίνεται αναγκαία», λέει η κα Μοσχοβάκη. «Υπάρχουν και οι χειρότερες περιπτώσεις όπου αιτίες των ζαλάδων που δεν υποχωρούν είναι καρκίνοι του εγκεφάλου ή ανευρύσματα», συμπληρώνει η γιατρός.

Πώς θα απαλλαγώ;
Παρά τις (σπανιότερες) σοβαρές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, μην βιαστείτε να τρομάξετε. Επίσης, μη βιαστείτε να τρέξετε να βρείτε το κουτί με τα παυσίπονα, καθώς οι λύσεις στις ζαλάδες που σας ταλαιπωρούν ίσως είναι πιο απλές και καθημερινές.

Όπως είδαμε προηγουμένως, συχνά ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, με το άγχος και τις καταχρήσεις είναι ο υπαίτιος του «βραχνά». Η κα Μοσχοβάκη υπογραμμίζει ότι «πρέπει να αποκατασταθούν οι παράγοντες της καθημερινότητας που διαταράσσουν την σωστή λειτουργία του οργανισμού».

Να λοιπόν μερικοί απλοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τη ζάλη που δε σας αφήνει να ησυχάσετε:
-Να τρώτε καλά (και σωστά)
-Να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες ώστε να ξεκουράζεται ο οργανισμός σας
-Ελαττώστε την καφεΐνη που τόσο αγαπάτε, δοκιμάζοντας να το…γυρίσετε σε décaféiné
-Καταπολεμήστε το καθημερινό stress
-Αν οι ζαλάδες επιμένουν, επισκεφτείτε τον παθολόγο σας




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v