10 μυστικά-σύμμαχοι στην μάχη κατά της κούρασης

Νιώθετε μονίμως κουρασμένοι; Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το στρες μειώνει την διάθεσή σας και σας κάνει να "σέρνεστε"; Υπαρχει λύση. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, θα ξαναφορτώσετε μπαταρίες αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τους παράγοντες που σας "ρίχνουν".
10 μυστικά-σύμμαχοι στην μάχη κατά της κούρασης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε απίστευτη κούραση κατά την διάρκεια της μέρας χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Η αλήθεια είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η μόνιμη ένταση στην καθημερινότητά μας και οι λανθασμένες επιλογές συμβάλλουν τα μέγιστα στο να νιώθουμε μια συνεχόμενη εξάντληση που δεν λέει να... φύγει. Οι "συνήθεις ύποπτοι" λοιπόν, οι καθημερινές μας -κακές- συνήθειες είναι αυτές που τις περισσότερες φορές προκαλούν αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση. Συνήθειες που έχουν να κάνουν με την διατροφή, τον ύπνο, ακόμα και με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε συναισθηματικές καταστάσεις. Μήπως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε ορισμένες από αυτές; Διαβάστε παρακάτω τα μυστικά που θα σας κάνουν να νιώσετε λιγότερο κουρασμένοι, βάζοντας τέλος στην καθημερινή εξάντληση.

1. Πίνετε νερό. Ως γνωστόν, το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του αίματος και άλλων υγρών του σώματος μας. Ακόμα και μια ήπιας μορφής αφυδάτωση λοιπόν, μπορεί να κάνει το αίμα πιο πυκνό, αναγκάζοντας την καρδιά να δουλέψει περισσότερο. Κάτι τέτοιο, θα είχε σαν αποτέλεσμα να κουραζόμαστε ευκολότερα. Τα άφθονα υγρά βοηθούν στην κυκλοφορία των ενεργειακών συστατικών μέσα στο σώμα μας, δίνοντάς μας περισσότερη ζωντάνια. Tip: Εκτός από το να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά, μπορείτε επίσης να καταναλώνετε τρόφιμα που εκ φύσεως περιέχουν νερό, όπως το γιαούρτι, το μπρόκολο, τα καρότα, και ζουμερά φρούτα, όπως τα καρπούζια, τα πορτοκάλια, και τα grapefruits.


2.Περιορίστε τους καφέδες. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας καφεΐνης καθημερινά (2-3 φλιτζάνια καφέ περίπου) μας κάνει περισσότερο ενεργητικούς και μας κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση. Σε μεγάλες ποσότητες όμως, και σε ακατάλληλες ώρες (απόγευμα, βράδυ) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και την ομαλότητα του ύπνου.

3.Κάντε συχνά γεύματα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση συχνών και μικρών γευμάτων ενδείκνυται σε δίαιτες, καθώς κρατά σε εγρήγορση τον μεταβολισμό. Συν τοις άλλοις, τα μικρά γεύματα κρατάνε τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα χαμηλά, δίνοντάς μας παράλληλα την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουμε την μέρα με ζωντάνια. Σημειώστε εδώ, ότι τα γεύματα δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλα, μιας και αυτά χρειάζονται περισσότερη ώρα για να χωνευτούν, κάνοντάς μας να νιώθουμε κουρασμένοι. Σε κάθε μίνι γεύμα, μπορείτε να συνδυάζετε τους απαραίτητους υδατάνθρακες για ενέργεια, πρωτεΐνες για διατήρηση αυτής και τέλος "καλά" λίπη, όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και ψάρια. Φροντίστε επίσης, να εμπλουτίσετε τα γεύματα σας με φυτικές ίνες (μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι, φασόλια, πράσινή σαλάτα κτλ.). Αυτές βοηθούν στην αργή απορρόφηση των υδατανθράκων από τον οργανισμό, παρέχοντάς σας συνεχόμενα ποσά ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών ανά μέρα κυμαίνεται στα 25-30 γραμμάρια για τον μέσο άνθρωπο.

4. Ρίξτε νερό στο πρόσωπο ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο. Μην σας φανεί περίεργο. Όταν νιώθουμε εξαντλημένοι η επαφή με το νερό μπορεί να μας αναζωογονήσει ευχάριστα, δίνοντάς μας λίγη παραπάνω ενέργεια τις δύσκολες ώρες. Δοκιμάστε το και μπορεί να σας ωφελήσει.

5. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Όταν κρατάμε τους φόβους, τα άγχη και τις έγνοιες μέσα μας, τις περισσότερες φορές καταπιεζόμαστε χωρίς να το καταλάβουμε. Δεν θα ήταν κακό μία στις τόσες να μοιραστούμε τα αρνητικά συναισθήματά μας με κάποιο κοντινό μας πρόσωπο από το οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον. "Απελευθερώνοντάς" τα, κατά κάποιον τρόπο, ελαττώνουμε τις πιθανότητες να μας επηρεάσουν αρνητικά και να μας απομυζήσουν την ενέργεια που τόσο χρειαζόμαστε.

6. Ακούστε μουσική. Απολαμβάνοντας τις αγαπημένες μας μελωδίες, μπορούμε από την μια στιγμή στην άλλη να αλλάξουμε διάθεση, να μειώσουμε το στρες και να αυξήσουμε την ενεργητικότητά μας. Για του λόγου το αληθές, σε μια έρευνα που έγινε σε δρομείς, όσοι άκουγαν μουσική έτρεξαν περισσότερο από αυτούς που δεν άκουγαν. Άλλες παρόμοιες έρευνες δείχνουν ότι η μουσική μας αποσπά από το αίσθημα της κόπωσης. Στην πράξη, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα μουσικό CD με τις αγαπημένες σας επιλογές και ακούστε το όποτε νιώθετε ότι "πέφτετε" και γιατί όχι όταν ασκείστε.

7. Κρύψτε το ξυπνητήρι. Κοιτώντας συνέχεια το ρολόι για να δείτε ποσό καιρό έχετε ακόμα πριν χτυπήσει, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα έναν ανήσυχο ύπνο. Αυτή η υπερδιέγερση, κρατά τον εγκέφαλο μας "ξύπνιο" και δεν μας αφήνει να ευχαριστηθούμε πλήρως την βραδινή μας ξεκούραση. Σκεφτείτε πόσες φορές είχατε ανήσυχο ύπνο, απλώς και μόνο επειδή σκεφτόσασταν τι ώρα πρέπει να ξυπνήσετε την επόμενη μέρα. Η λύση; Ρυθμίστε το ξυπνητήρι και μετά ξεχάστε το τελείως! Βάλτε το κάτω από το κρεβάτι, στο συρτάρι ή κάπου αλλού στο δωμάτιο ώστε να μην έχετε οπτική επαφή μαζί του.

8. Προσπεράστε το βραδινό ποτάκι. Το αλκοόλ "χαλαρώνει" το νευρικό μας σύστημα και αρκετές φορές μάλιστα μας βοηθάει να κοιμηθούμε και ευκολότερα. Η κατασταλτικές του ιδιότητες όμως, εξαφανίζονται αρκετά γρήγορα ενώ μεταβολίζεται από το σώμα μας, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας και να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε. Το αλκοόλ επίσης, έχει αποδειχτεί ότι παρεμβαίνει στους βιορυθμούς του σώματός μας προκαλώντας αύξηση στην αρτηριακή πίεση και στους καρδιακούς ρυθμούς, κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε κυρίως τις βραδινές ώρες. Δεν είναι ανάγκη να νιώθετε τύψεις αφού πιείτε ένα ποτηράκι κρασί το βράδυ, απλά φροντίστε να το πιείτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

9. Γυμναστείτε. Η αερόβια άσκηση, άγνωστο γιατί, έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθάει να κοιμόμαστε πιο εύκολα, πιο βαθειά και με μεγαλύτερη διάρκεια. Ταυτόχρονα, η έντονη άσκηση με αντιστάσεις δρα ως διεγερτικό για τον οργανισμό, γι'αυτό αν θέλετε μια παραπάνω ώθηση τα πρωινά, προγραμματίστε την προπόνηση σας εκείνες τις ώρες.  

10. Ανασαίνετε με το... στομάχι. Όταν είμαστε υπό πίεση, συνηθίζουμε να αναπνέουμε με το στήθος (σύντομες και ρηχές ανάσες). Αυτο έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνει λιγότερος αέρας στους πνεύμονες και να μειώνεται η παροχή οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο. Στόχος είναι να παίρνετε βαθιές ανάσες από το διάφραγμα -σαν αυτές που παίρνουν τα μωρά. Όταν εισπνέετε η κοιλιά σας πρέπει να "φουσκώνει", ενώ κατά την εκπνοή πρέπει σιγά σιγά να μικραίνει. Φυσικά, σε περιόδους κρίσης το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι πως να παίρνουμε σωστές ανάσες, δοκιμάστε λοιπόν να κολλήσετε μια χαρούμενη εικόνα με τα παιδιά σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα δίπλα στο γραφείο ή στον υπολογιστή και δίπλα την λέξη "Ανάσαινε". Σίγουρα θα σας βοηθήσει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v