Ακόμη κι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο σύμφωνα με νέα ιατρική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τώρα που άνοιξε κι η εστίαση δεν ήταν λίγοι αυτοί που το «έτσουξαν» για να γιορτάσουν την «απελευθέρωση» από το λοκντάουν. Δεν προλάβαν να το χαρούν και πολύ μιας και μια νέα βρετανική έρευνα ήρθε να καταδείξει πως ακόμη κι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σχεδόν σε κάθε εγκεφαλική περιοχή.
Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τη δρ. Άνια Τοπιγουάλα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, αφού προχώρησε στην ανάλυση στοιχείων 25.378 ατόμων, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ιατρικά ιστορικά και τεστ μνήμης, τα οποία συσχετίστηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσο περισσότερο αλκοόλ έχει καταναλώσει κάποιος τόσο χειρότερες οι επιδόσεις του. Μάλιστα μέσω της έρευνας διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα έχει σχέση με μικρότερη πυκνότητα της φαιάς ουσίας, ωστόσο πρόβλημα υπάρχει και για τη λευκή ουσία του εγκεφάλου.
«Δεν υπάρχει κάποιο "κατώφλι" κατανάλωσης πέρα από το οποίο υπάρχει βλάβη. Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ είναι πρόβλημα. Σχεδόν όλος ο εγκέφαλος φαίνεται να επηρεάζεται και όχι μόνο συγκεκριμένες περιοχές, όπως προηγουμένως πίστευαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τοπιγουάλα.
Το πλέον ανησυχητικό σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ότι το αλκοόλ φαίνεται να αποτελεί τέσσερις φορές μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία εγκεφαλικής βλάβης από ό,τι το κάπνισμα ή το μεγάλο σωματικό βάρος. Αν μάλιστα κάποιος που πίνει αλκοόλ σε μεγάλη συχνότητα, είναι επίσης υπερτασικός και παχύσαρκος τότε η αρνητική επίπτωση του αλκοόλ στον εγκέφαλο γίνεται εντονότερη.
Παράλληλα η νέα αυτή μελέτη δεν βρήκε κάποιο όφελος στη μέτρια κατανάλωση κρασιού σε σχέση με άλλες μορφές αλκοόλ, όσον αφορά τον εγκέφαλο, γεγονός που έχει υποστηριχθεί κατά καιρούς για την καρδιαγγειακή υγεία.