Πώς θα προσέξεις την ψυχική σου υγεία στην καραντίνα

Η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι και η αβεβαιότητα για το «πού θα πάει αυτό» κλονίζει την ψυχική σου υγεία; Δες τι μπορείς να κάνεις.
Πώς θα προσέξεις την ψυχική σου υγεία στην καραντίνα

Θα το έχεις μάλλον καταλάβει ότι η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του Covid-19, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία σου, αλλά και να οδηγήσουν στην υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών, όπως είναι η υπερφαγία και η κατανάλωση αλκοόλ.

Τι μπορείς να κάνεις για αποφύγεις τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις; 

Η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc, δίνει απαντήσεις για το πώς  πώς θα προστατέψεις καλύτερα την ψυχική σου υγεία.

1. Επαναλάμβανε στον εαυτό σου πως όλο αυτό είναι προσωρινό. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα και το ίδιο ισχύει και για την πανδημία του κορονοϊού. Είναι πιθανό πως ποτέ δε θα γυρίσουμε στη ζωή που είχαμε προ κορονοϊού, αλλά μαζί με τις αρνητικές έρχονται και οι θετικές αλλαγές. Κάθε κρίση οδηγεί σε νέες λύσεις, σε αύξηση της δημιουργικότητας και σε εξέλιξη της επιστήμης. Προσπάθησε να δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να μάθει νέα πράγματα και να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο.

2. Έλα σε επαφή με τα αρνητικά σου συναισθήματα. Αποδέξου πως δεν είσαι καλά και πως έχεις την ανάγκη είτε να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, είτε να ξεσπάσεις. Ωστόσο, εάν διαπιστώσεις πως μένεις σε μία από τις παραπάνω καταστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.

3. Βάλε σε νέα τάξη τη ζωή σου. Όταν μένεις όλη μέρα στο σπίτι είναι πιθανό να χάσεις τον χρόνο και το μέτρο. Προσπάθησε να διατηρήσεις σταθερές τις ώρες του ύπνου και των γευμάτων σου, να εντάξεις κατάλληλα τις ώρες τηλε-εργασίας (σε περίπτωση που υπάρχουν) στην ημέρα σου και να διαμορφώσεις δραστηριότητες που να σχετίζονται με την ψυχαγωγία και τη χαλάρωση σε σχετικά σταθερές ώρες.

4. Προσπάθησε να ελέγξεις τις σκέψεις σου. Σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από συναισθηματική φόρτιση το μυαλό έχει την τάση να φτιάχνει «σενάρια». Αναρωτήσου κατά πόσο αυτό που σκέφτεσαι είναι ρεαλιστικό ή βασίζεται στο συναίσθημα.

5. Κράτα την ψυχαγωγία στη ζωή σου. Ασχολήσου με δημιουργικές δραστηριότητες, βγάλε εισιτήρια για διαδικτυακές παραστάσεις, φτιάξε μια λίστα με βιβλία που θα ήθελες να διαβάσεις.

6. Φρόντισε την κοινωνική σου ζωή. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία, ώστε να κρατάς επαφή με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Θυμήσου: άλλο το να είσαι μόνος και άλλο το να είσαι μοναχικός.

7. Διατήρησε καλή τη φυσική σου κατάσταση. Οργάνωσε ομαδικές βιντεοκλήσεις ώστε να γυμνάζεσαι με τους φίλους σου, ασχολήσου με τον κήπο ή τη βεράντα σου, διαλογίσου ή κάνε yoga. Μόλις 30΄ αερόβια άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, βοηθούν στη μείωση της έντασης και βελτιώνουν τη διάθεση.

8. Βάζε στόχους. Κάνε σχέδια για το μέλλον και μην αφήνεις το χρόνο να περνά παθητικά.

9. Κράτα επαφή με τη φύση. Στο μέτρο που είναι δυνατό, αλλά και ασφαλές, πήγαινε για περπάτημα στο ύπαιθρο και εκμεταλλεύσου τον ήλιο!

10. Πάρε τα κατάλληλα μέτρα. Αναρωτήσου: «Πόσο εκθέτω τον εαυτό μου χωρίς λόγο;», «Τελικά προστατεύομαι ή θέτω τόσο εμένα όσο και κάποιους άλλους σε μεγαλύτερο κίνδυνο;». Έχοντας τη συνείδησή σου καθαρή και κάνοντας ανά τακτά διαστήματα την αυτοαξιολόγησή σου σχετικά με το πόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζεις τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, θα μειώνονται και τα επίπεδα ανασφάλειας και στρες που τυχόν να βιώνεις.

Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση. Η πρόληψη, η υπεύθυνη δράση και η διατήρηση της ψυχραιμίας αποτελούν ευθύνη όλων μας. 

Προφυλάξου αντί να ανησυχείς. Άλλωστε, ακόμα και η μεγαλύτερη μπόρα, δε διαρκεί για πάντα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v