Καλή η απομόνωση, αλλά αν ζεις στο ίδιο σπίτι με άτομο που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες ή πιθανόν να νοσεί; Τι κάνεις;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, και ότι μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν ένας ασθενής βρίσκεται σε ασυμπτωματική φάση. Αυτή η γνώση, από μόνη της, είναι αρκετή για να σπείρει τον πανικό. Γνωρίζουμε, όμως, κι άλλα πράγματα για τον κορονοϊό. Όπως, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από τον ιό, ή ακόμα και να χάσουν την ζωή τους, ενώ για τους περισσότερους θα περάσει με ήπια συμπτώματα.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε την μετάδοση του ιού είναι να μείνουμε στο σπίτι, να αποφεύγουμε την επαφή με τον κόσμο και να μην ανησυχούμε αν δεν εμφανίσουμε σοβαρά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, και για να επιτρέψουμε στους επαγγελματίες υγείας να κάνουν την δουλειά τους όσο καλύτερα γίνεται και να παρέχουν βοήθεια σε αυτούς που αληθινά το έχουν ανάγκη.
Τώρα, πίσω στις ευπαθείς ομάδες. Έτσι ορίζονται όσοι είναι άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Οι συγκεκριμένες ομάδες όντως κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν, και πρέπει αυτή την περίοδο να προφυλάγονται περισσότερο, ακόμα και να μην βγαίνουν από το σπίτι. Αν όμως μένεις με ένα τέτοιο άτομο, τι κάνεις; Πώς θα το προστατεύσουμε, αλλά πώς θα φροντίσουμε να μην κολλήσουμε κι εμείς;
Σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες, δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι ίδιοι κανόνες προφύλαξης όλων μας δεν ισχύουν, μαζί με μερικές έξτρα λεπτομέρειες. Ας δούμε μια σύντομη και περιεκτική λίστα.
*Αν μένετε στο ίδιο σπίτι με άτομο που νοσεί, φροντίστε να περνάτε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στον ίδιο χώρο μαζί. *Αν χρειαστεί να είστε στο ίδιο δωμάτιο, ή αν χρειαστεί να βοηθήσετε τον άρρωστο άνθρωπο με κάτι, φοράτε μάσκα και γάντια μιας χρήσης. *Όσον αφορά την χρήση γαντιών, φροντίστε να τα αφαιρείτε και να τα πετάτε αμέσως μετά την επαφή. Αυτό σημαίνει πως, εφόσον τα γάντια έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια, μέσα στα επόμενα λεπτά θα πρέπει να τα πετάξετε, προτού εξαπλώσετε την μόλυνση. *Μην χρησιμοποιείτε κοινόχρηστα αντικείμενα. *Απολυμαίνετε προσεκτικά επιφάνειες που έχει ακουμπήσει ο άρρωστος. *Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και φροντίζετε για την τήρηση της προσωπικής υγιεινής.