Η αερόβια άσκηση στην ηλικία των 20, μπορεί να προστατέψει το μυαλό μας κατά την μέση ηλικία, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη μελέτη.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία στην ηλικία των 20 χρονών, «ενθαρρύνουν» την καλύτερη λειτουργία του μυαλού 20 χρόνια μετά, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 3.000 υγιείς ανθρώπους με μέση ηλικία τα 25. Τα πρώτα χρόνια της μελέτης, όσοι συμμετείχαν έκαναν αερόβια άσκηση σε διάδρομο, ενώ το ίδιο τους ζητήθηκε να κάνουν και 20 χρόνια μετά. Τους ζητήθηκε να τρέξουν όσο μπορούν, μέχρι να εξαντληθούν ή να μην μπορούν να πάρουν ανάσα.
Έπειτα από τεστ που πραγματοποιήθηκαν 25 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν την μνήμη τους και τις ικανότητές τους στη σκέψη. Σε γενικές γραμμές, όσοι άνθρωποι εμφάνιζαν καλύτερη καρδιοαναπνευστική κατάσταση στη νεανική ηλικία τους, στην αρχή της έρευνας, ήταν πιθανότερο να τα πάνε καλύτερα στα νοητικά τεστ (μνήμης, ταχύτητας αντίδρασης κ.α.), όταν πλέον βρίσκονταν σε ηλικία 43 έως 55 ετών.
Παράλληλα, ήταν πιο πιθανό να έχουν αποκτήσει υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, να καπνίζουν λιγότερο, να είναι πιο δραστήριοι σωματικά και να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας.
Όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζέικομπς, επικεφαλής της μελέτης, η σωματική κατάσταση στην ηλικία των 25 ετών αποτελεί προγνωστικό δείκτη για τη νοητική κατάσταση στην ηλικία των 50 ετών. Μάλιστα επεσήμανε ότι αυξάνονται σταδιακά τα ευρήματα ότι η καλή σχέση καρδιάς - εγκεφάλου αρχίζει από τις μικρές ηλικίες.