Η γυμναστική είναι υγεία και πλέον συνταγογραφείται ως φάρμακο σε αρκετές χώρες του κόσμου. Ο λόγος είναι απλός: η άσκηση όχι μόνο έχει τα οφέλη των φαρμάκων δρώντας προληπτικά αλλά και επεμβατικά, αλλά αποτελεί τον πλέον ανέξοδο, απλό και αποτελεσματικό τρόπο για να βελτιώσεις την υγεία σου.
Ψάχνεις λοιπόν αφορμές για να κινητοποιηθείς; Σ’ τις έχουμε όλες εδώ.
Μας κάνει χαρούμενους
Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και στρες. Μάλιστα προκαλεί αλλαγές σε μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το στρες και το άγχος, ενώ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του εγκεφάλου στις ορμόνες σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη, οι οποίες ανακουφίζουν από τα συναισθήματα της κατάθλιψης. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι γνωστό ότι βοηθούν στην παραγωγή θετικών συναισθημάτων και μειώνουν την αντίληψη του πόνου.
Βοηθά στο αδυνάτισμα
Κατά τη διάρκεια της δίαιτας, η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει προσωρινά την απώλεια βάρους. Αντίθετα, η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος σε βοηθά να καις περισσότερες θερμίδες και να βλέπεις τη ζυγαριά να πέφτει.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με προπόνηση αντίστασης (βάρη, μηχανήματα κ.α.) μπορεί να μεγιστοποιήσει την απώλεια λίπους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του χαμένου βάρους και της άπαχης μυϊκής μάζας.
Κάνει καλό στους μυς και στα κόκκαλα
Η άσκηση παίζει ζωτικό ρόλο στο χτίσιμο και τη διατήρηση γερών μυών και οστών. Για παράδειγμα, η άσκηση με αντιστάσεις (βάρη, όργανα κ.α.) προκαλεί αύξηση της μυϊκής μάζας όταν συνδυάζεται με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης κι αυτό γιατί βοηθά στην απελευθέρωση ορμονών που προάγουν την ικανότητα των μυών να απορροφούν αμινοξέα. Έτσι αναπτύσσονται στο βέλτιστο επίπεδο και δεν ατροφούν.
Όσο οι άνθρωποι γερνούν, τείνουν να χάνουν μυϊκή μάζα και λειτουργικότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη μείωση της απώλειας μυϊκής μάζας και τη διατήρηση της δύναμης.
Η άσκηση βοηθά επίσης στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας σε νεαρή ηλικία, προλαμβάνοντας έτσι την οστεοπόρωση.
Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
Η άσκηση αυξάνει σημαντικά την αίσθηση ζωντάνιας σε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διάφορες ιατρικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ο καρκίνος.
Και φυσικά μη ξεχνάμε τα σημαντικά της οφέλη για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων. Η αερόβια άσκηση ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και βελτιώνει την υγεία των πνευμόνων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στα επίπεδα ενέργειας.
Όσο περισσότερο ασκείσαι, η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα, παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στους μύες. Με τακτική άσκηση, η καρδιά γίνεται πιο αποτελεσματική και ικανή να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα, κάνοντας τους μύες πιο αποτελεσματικούς.
Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων
Η έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας είναι η κύρια αιτία χρόνιων νόσων. Η τακτική άσκηση από την άλλη, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την υγεία της καρδιάς και τη σύσταση του σώματος. Μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιακών παθήσεων, κάποιων μορφών καρκίνου, υψηλής χοληστερόλης και υπέρτασης.
Κάνει καλό στο δέρμα
Το δέρμα επηρεάζεται από την ποσότητα του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν η αντιοξειδωτική άμυνα του σώματος δεν μπορεί να επιδιορθώσει πλήρως την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από ενώσεις γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Αυτές βλάπτουν τη δομή των κυττάρων και επηρεάζουν αρνητικά το δέρμα.
Παρόλο που η έντονη και εξαντλητική σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει σε οξειδωτική βλάβη, η συχνή μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή φυσικών αντιοξειδωτικών από το σώμα, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Αντίστοιχα, η άσκηση τονώνει τη ροή του αίματος και προκαλεί προσαρμογές των κυττάρων του δέρματος που μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της γήρανσης.
Βοηθά στη μνήμη
Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύσει τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης. Πώς το κάνει αυτό; Αρχικά, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος ενισχύει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή ορμονών που ενισχύουν την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η τακτική άσκηση μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντική στους ηλικιωμένους, καθώς η γήρανση — σε συνδυασμό με οξειδωτικό στρες και φλεγμονές — προάγει τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Σε κάνει να κοιμάσαι καλύτερα
Η τακτική άσκηση σε βοηθά να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς καλύτερα. Όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου, η ενεργειακή εξάντληση που προκαλείται κατά τη διάρκεια της άσκησης διεγείρει τις διαδικασίες αποκατάστασης κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που προκαλείται όταν ασκούμαστε βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου βοηθώντας τη θερμοκρασία του σώματος να πέσει κατά τη διάρκεια του.
Αναφορικά με το είδος της άσκησης που θα επιλέξεις, είτε η αερόβια άσκηση μόνη της είτε η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με προπόνηση με αντιστάσεις μπορούν αμφότερες να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.
Με πληροφορίες από Healthline