Ποιες μάσκες προτείνει ο ΠΟΥ για γυμναστική με ασφάλεια
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά συγκεκριμένους τύπους μασκών, προκειμένου να γυμνάζεσαι μαζί με άλλους όσο πιο ασφαλής γίνεται.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Όσο βρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο που οι δύο επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες, τόσο περισσότερο απομακρύνεται η πιθανότητα να ανοίξουν τα γυμναστήρια σύντομα μπας και προλάβουμε να χτίσουμε κορμί για το καλοκαίρι που έρχεται σε λίγους μήνες. Ενώ λοιπόν θυμάσαι σχεδόν με δάκρυα στα μάτια την εποχή που αγκομαχούσαν σε διαδρόμους και σε όργανα γυμναστικής ιδρωμένοι άνδρες και γυναίκες χωρίς καμία έγνοια, πλέον ακόμη και στην περίπτωση που ασκείσαι σε εξωτερικό χώρο μαζί με κάποιον άλλο ή κατά μικρές ομάδες, οφείλεις να φοράς μάσκα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά χειρουργικές μάσκες τριών στρωμάτων για μία χρήση, αλλά και βαμβακερές μάσκες πολλαπλών χρήσεων με τέσσερα επίπεδα προστασίας, προκειμένου να γυμνάζεσαι με ασφάλεια, προστατεύοντας τον εαυτό σου, από τον κορωνοϊό.
«Ανεξάρτητα από τον τρόπο που αθλείστε εκτός γυμναστηρίων, οι συμβουλές των επιδημιολόγων και όλων των άλλων ειδικών δημόσιας υγείας είναι ξεκάθαρες: φοράτε οπωσδήποτε μάσκα», γράφουν οι επιστήμονες στο τεύχος Φεβρουαρίου 2021 του ακαδημαϊκού περιοδικού Science Progress, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν κάθε αθλούμενο να βρει την κατάλληλη μάσκα για γυμναστική.
«Οι χειρουργικές μάσκες τριών στρωμάτων μιας χρήσης, όπως και οι βαμβακερές μάσκες πολλαπλών χρήσεων με τέσσερα επίπεδα προστασίας, συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως οι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της εξάπλωσης σταγονιδίων κατά τη διάρκεια της προπόνησης», δήλωσε ο Φίλιπ Τιέρνο, κλινικός καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας.
Πρόσθεσε ακόμη: «Οι βαμβακερές μάσκες με τουλάχιστον τέσσερα στρώματα προστασίας ή οι πολυεστερικές ιατρικές μάσκες με ενεργό άνθρακα, θωρακίζουν έως και πέντε φορές το αναπνευστικό σύστημα από οποιαδήποτε προσβολή επικίνδυνων εισπνεόμενων σωματιδίων, ειδικά για άτομα που προπονούνται συστηματικά κατά ομάδες, είτε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους».
Παράλληλα ο Τιέρνο αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείς κατά την άθληση μάσκες με βαλβίδες και εξαεριστήρες, επειδή απ’ τη μια είναι βαρύτερες από τις υφασμάτινες ή τις χειρουργικές, δυσκολεύοντας τις κινήσεις σου όταν προπονείσαι, ενώ απ’ την άλλη δεν προσδίδουν περισσότερη ασφάλεια από τον κορωνοϊό, από τη στιγμή που γυμνάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους και κρατάτε ασφαλείς αποστάσεις από τους συναθλούμενούς σου.
«Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Physics of Fluids, αυτοί οι τύποι μάσκας απελευθερώνουν σύννεφα σωματιδίων στο εσωτερικό τους την ώρα που προπονείστε, τα οποία μπορεί να είναι πιο κουραστικά για την αναπνοή σας από ό, τι εάν φορούσαν κανονική μάσκα», δήλωσε χαρακτηριστικά.