Ωραίος ο Bruce Willis και ο Vin Diesel, όμως για αρκετό κόσμο η απώλεια μαλλιών δεν έχει τα ίδια… σέξι αποτελέσματα. Αν παρατηρείς τα μαλλιά σου να σε αφήνουν ή τις τρίχες να λεπταίνουν και αυτό σε κάνει να νιώθεις άσχημα, τότε αφού αποκλείσεις πιθανά προβλήματα υγείας, μπορείς να δοκιμάσεις τόσο κάποιες μη επεμβατικές όσο και επεμβατικές θεραπείες, όπως η μεταμόσχευση μαλλιών.
Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών;
Πρόκειται για ένα είδος χειρουργικής επέμβασης η οποία «χρησιμοποιεί» μαλλιά που έχεις ήδη για να γεμίσει με περιοχή με λεπτές ή καθόλου τρίχες. Αυτές τις μεταμοσχεύσεις γίνονται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1950, όμως οι τεχνικές έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.
Η επέμβαση γίνεται συνήθως στο ιατρείο. Αρχικά, ο χειρουργός καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής και εγχέει φάρμακο για να αναισθητοποιήσει το πίσω μέρος του κεφαλιού σου. Μετά, επιλέγει μία από τις δύο μεθόδους για τη μεταμόσχευση: τη χειρουργική επέμβαση λωρίδας ωοθυλακικής μονάδας (FUSS/FUT) ή την εκχύλιση της ωοθυλακικής μονάδας (FUE).
Στην πρώτη, ο χειρουργός αφαιρεί μια λωρίδα δέρματος 15-25 εκατοστών από το πίσω μέρος του κεφαλιού, το αφήνει στην άκρη και ράβει το σημείο. Αυτή η περιοχή κρύβεται αμέσως από τις τρίχες γύρω της.
Στη συνέχεια, η χωρίζει τη λωρίδα του αφαιρεθέντος τριχωτού της κεφαλής σε 500 έως 2.000 μικροσκοπικά μοσχεύματα, το καθένα με μια μεμονωμένη τρίχα ή λίγες μόνο τρίχες. Ο αριθμός και ο τύπος του μοσχεύματος που εφαρμόζεται εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών, την ποιότητα, το χρώμα και το μέγεθος της περιοχής όπου θα γίνει η μεταμόσχευση.
Στην διαδικασία FUE, ο χειρούργος θα ξυρίσει το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής σου και στη συνέχεια, θα αφαιρέσει τους θύλακες των τριχών έναν προς έναν από αυτήν την περιοχή. Η περιοχή επουλώνεται με μικρές τρύπες, τις οποίες θα καλύψουν τα υπάρχοντα μαλλιά σου.
Μετά από αυτό το σημείο, και οι δύο διαδικασίες είναι παρεμφερείς. Αφού προετοιμάσει τα μοσχεύματα, ο χειρουργός καθαρίζει και αναισθητοποιεί την περιοχή όπου θα μπουν τα μαλλιά, δημιουργεί τρύπες ή σχισμές με νυστέρι ή βελόνα και τοποθετεί απαλά κάθε μόσχευμα σε μία από τις τρύπες.
Ανάλογα με το μέγεθος του μοσχεύματος που θα μπει, η διαδικασία διαρκεί περίπου 4 έως 8 ώρες. Ίσως να χρειαστείς και άλλη επέμβαση αργότερα αν συνεχίσεις να χάνεις μαλλιά ή τα θες πιο πυκνά.
Τι να περιμένω;
Μετά την επέμβαση, το τριχωτό της κεφαλής σου μπορεί να πονάει και να χρειαστεί να πάρεις παυσίπονα για κάποιες μέρες. Ο χειρουργός επίσης θα σου ζητήσει να βάλεις επίδεσμο στην περιοχή για 1-2 ημέρες και πιθανώς να σου δώσει αντιβίωση ή αντιφλεγμονώδη θεραπεία. Υπολόγισε να επιστρέψεις στην εργασία σου 2 έως 5 ημέρες μετά την επέμβαση.
Μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, τα μεταμοσχευμένα μαλλιά θα πέσουν, αλλά θα παρατηρήσεις νέα ανάπτυξη μέσα σε λίγους μήνες. Ο περισσότερος κόσμος θα δει το 60% της νέας τριχοφυΐας μετά από 6 έως 9 μήνες. Κάποιοι χειρουργοί προτείνουν τη μινοξιδίλη (βλ. παρακ΄άτω) για τη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών μετά τη μεταμόσχευση, αλλά δεν είναι σαφές πόσο καλά λειτουργεί.
Κίνδυνοι και κόστος
Η τιμή μιας μεταμόσχευσης μαλλιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα των μαλλιών που θα βάλεις, και ξεκινά από 3.000€ περίπου. Όπως συμβαίνει με κάθε είδους χειρουργική επέμβαση, οι μεταμοσχεύσεις έχουν ορισμένους κινδύνους, όπως αιμορραγία και πιθανή μόλυνση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα δημιουργίας ουλών και αφύσικης εμφάνισης νέας τριχοφυΐας.
Όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται νέες τρίχες, σε μερικούς ανθρώπους παρουσιάζεται φλεγμονή ή μόλυνση των τριχοθυλακίων, που ονομάζεται θυλακίτιδα. Τα αντιβιοτικά και οι κομπρέσες μπορούν να ανακουφίσουν το πρόβλημα. Είναι επίσης πιθανό να χάσεις ξαφνικά μερικά από τα αρχικά μαλλιά στην περιοχή από όπου ο χειρούργος έκανε την αφαίρεση, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν είναι μόνιμο.
Σε κάθε περίπτωση, μίλα με έναν έμπιστο γιατρό σχετικά με αυτούς τους κινδύνους και τι βελτίωση θα έχεις από την επέμβαση.
Μη επεμβατικές θεραπείες
Η φιναστερίδη και η μινοξιδίλη και είναι τα μόνα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της απώλειας μαλλιών που προκύπτει από κληρονομικά αίτια.
Η μινοξιδίλη κυκλοφορεί ως τοπικό διάλυμα που εφαρμόζεται τρίβοντάς το απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής στα σημεία όπου είναι επιθυμητή η ανάπτυξη των μαλλιών. Περίπου το 10% έως 14% των ανθρώπων που δοκιμάζουν την ουσία έχουν ανάπτυξη μαλλιών, ωστόσο το σκεύασμα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης, επομένως έχει νόημα η χρήση του να ξεκινήσει εγκαίρως.
Η φιναστερίδη κυκλοφορεί σε χάπι και μπορεί να αντιμετωπίσει την ανδρική τριχόπτωση. Όπως όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται υπό την επίβλεψη γιατρού. Αν και είναι αποτελεσματικό, εάν διακοπεί η θεραπεία, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην διατηρηθούν.
ΜΙα ακόμα μη επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι το LLLT (Low Level Laser Therapy). Η συγκεκριμένη αγωγή είναι εγκεκριμένη από τον FDA και γίνεται με τη χρήση λέιζερ χαμηλότερης ισχύος που εκπέμπουν φωτόνια τα οποία διεισδύουν στο τριχωτό της κεφαλής, στοχεύοντας στα ωοθυλάκια. Τα φωτόνια από λέιζερ χαμηλού επιπέδου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) στα ωοθυλακικά κύτταρα, προάγοντας την ανάπτυξη της τρίχας. Όπως αναφέρεται από το Hair Society, η ακτινοβολία λέιζερ μπορεί επίσης να τονώσει τα κύτταρα της περιοχής ενισχύοντας τη ροή του αίματος και τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών.
Αν βρίσκεσαι στα πρώτα στάδια αραίωσης και απώλειας μαλλιών, το λέιζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία και την επιβράδυνση αυτής της απώλειας. Καμία θεραπεία δεν μπορεί να σταματήσει εντελώς την τριχόπτωση, ειδικά όταν οφείλεται στα γονίδια. Ωστόσο, τα λέιζερ μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της όταν χρησιμοποιούνται με συνέπεια. Για ασθενείς σε πιο προχωρημένα στάδια τριχόπτωσης, άλλες μέθοδοι όπως η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, μπορεί να είναι καλύτερη μέθοδος.
Με πληροφορίες από Web MD