Λευκές νιφάδες, τριχόπτωση, αραίωση. Τι δείχνει για την υγεία μας η… συμπεριφορά των μαλλιών μας;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η κατάσταση των μαλλιών μας δείχνει, αρκετές φορές, πράγματα για την υγεία μας. Τριχόπτωση, πυτιρίδα, αραίωση. Πού μπορεί να οφείλονται και τι μπορούμε να κάνουμε;
Πιτυρίδα
Αν έχετε λευκές νιφάδες στα μαλλιά σας, τότε η πιτυρίδα σας χτύπησε την πόρτα. Δεν έχει διευκρινιστεί πώς την παθαίνουμε, αλλά υπάρχει μια θεωρία που λέει πως οφείλεται στην ανάπτυξη ενός μύκητα. Άλλοι πιθανοί παράγοντες είναι το στρες, το λιπαρό δέρμα, η παχυσαρκία και ο κρύος, ξηρός καιρός, όπως και το έκζεμα ή η ψωρίαση. Η πιτυρίδα δεν αποτελεί κίνδυνο, αντιμετωπίζεται – συνήθως εύκολα – με καθημερινή χρήση ενός αντιπιτυριδικού σαμπουάν.
Κίτρινη πιτυρίδα
Αν οι νιφάδες είναι κίτρινες, τότε ίσως έχετε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που συμβαίνει σε περιοχές με πολλούς αδένες, όπως το δέρμα της κεφαλής. Η αντιμετώπισή της είναι η ίδια με της κανονικής πιτυρίδας: ειδικά σαμπουάν που θα σας γράψει ο δερματολόγος σας.
Μαζική τριχόπτωση λόγω σοκ
Όταν το σώμα σας βιώνει ισχυρό σοκ, όπως μια εγχείρηση, έναν τοκετό, υπερβολικά σκληρές δίαιτες και έντονο στρες, οι θύλακες των τριχών επιστρέφουν στην αδρανή τους κατάσταση. Δύο μήνες μετά, θα παρατηρήσετε τα μαλλιά σας να πέφτουν, μερικές φορές σε μεγάλες ποσότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, νέες τρίχες αρχίζουν να φυτρώνουν άμεσα.
Διατροφικές διαταραχές
Τα μαλλιά μας χρειάζονται πρωτεΐνες και σίδηρο για να παραμείνουν λαμπερά και γερά, καθώς και τα πολύτιμα λιπαρά ωμέγα-3, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α. Σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης θρεπτικών συστατικών, όπως σε κάποιες διατροφικές διαταραχές, μπορεί να παρατηρήσετε τριχόπτωση.
Γκρίζες τρίχες; Κληρονομικότητα ή αναιμία
Tα γκρίζα μαλλιά δεν σχετίζονται πάντα με τη γήρανση. Αν δεν έχετε κλείσει ακόμα τα 40 και βλέπετε τα μαλλιά σας να αλλάζουν χρώμα, λογικά οι γκρι κρόταφοι είναι οικογενειακό θέμα. Δεν σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας, αν και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο γκριζάρισμα, όπως η αναιμία και η έλλειψη βιταμίνης Β-12.
Τριχόπτωση λόγω φαρμάκων
Ανάμεσα στα φάρμακα στα οποία καταγεγραμμένη παρενέργεια είναι η τριχόπτωση είναι τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τις θρομβώσεις, αυτά που μειώνουν τη χοληστερόλη, τα αντικαταθλιπτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα φάρμακα για την εμμηνόπαυση, την αντισύλληψη, καθώς και τα αντιβιοτικά. Μόλις σταματήσετε την φαρμακευτική αγωγή, συνήθως τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά.
Αραίωση λόγω έλλειψης πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγειά των μαλλιών, επομένως αν δεν λαμβάνετε επαρκή ποσότητα πιθανώς να παρατηρήσετε αραίωση ή τριχόπτωση. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 1γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα. Αν πάλι έχετε επιπλοκές στο γαστρεντερικό σας σύστημα ή έχετε κάνει εγχείρηση γαστρικού bypass μπορεί να έχετε πρόβλημα απορρόφησης πρωτεΐνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις απευθυνθείτε στον γιατρό σας.