Πώς η κλεισούρα και το καθισιό επηρεάζουν το μεταβολισμό σου
Η τηλεργασία και η καθιστική ζωή επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό και τις καύσεις μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τον ενισχύσουμε;
Παλαιότερο των 360 ημερών
γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου - Διατροφολόγος
Αρκετοί από εμάς αυτό το διάστημα δουλεύουμε από το σπίτι, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε καθηλωμένοι μπροστά σε έναν υπολογιστή και να μην κινούμαστε τόσο πολύ όσο πριν.
Κατά την διάρκεια της άσκησης ο μεταβολισμός μας ενεργοποιείται, αλλά και μετά το πέρας της, παραμένει αυξημένος σε κάποιο ποσοστό για κάποιες ώρες, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση των μυών.
Συνεπώς, με την καθιστική ζωή επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας, αλλά μειώνονται και οι καύσεις που κάνει το σώμα μας.
Επιπλέον, ενδέχεται, παρόλο που είμαστε σπίτι, να μην είμαστε τόσο οργανωμένοι ως προς τα γεύματα και τα σνακ μας και να μην καταναλώνουμε τα προτεινόμενα 5 γεύματα (3 κυρίως και 2 ενδιάμεσα σνακ) την ημέρα.
Και αυτό έχει αρνητική επίδραση στο μεταβολισμό, ο οποίος δεν βρίσκεται σε μία διαρκή «κίνηση» για να κάνει τις απαραίτητες καύσεις από θερμογένεση. Δηλαδή την διαδικασία παραγωγής θερμότητας που προκαλείται από την πέψη των τροφών.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιας μορφής άσκηση, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω. Καλό θα ήταν να συνδυάσουμε κάποια αερόβια άσκηση (διάδρομος, περπάτημα, ποδήλατο) μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης (βαράκια, λάστιχα), έτσι ώστε να επιτύχουμε καύση λίπους, αλλά ταυτόχρονα να καταφέρουμε και να ενισχύσουμε τη μυϊκή μας μάζα με συνεπακόλουθη ενίσχυση του μεταβολισμού. Σημειώστε πως όσο αυξάνεται η μυϊκή μας μάζα, τόσο αυξάνεται και ο μεταβολισμός μας, αφού η μυϊκή μάζα είναι αρκετά «ενεργή» στο να καταναλώνει ενέργεια.
Αυτό όμως που πρέπει να πούμε είναι πως η άσκηση θα πρέπει να γίνεται σε συστηματική βάση, περίπου 4 φορές/εβδομάδα, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συχνότητα των 1-2 προπονήσεων την εβδομάδα, δεν θα βοηθήσει τόσο πολύ τον στόχο μας.
Σχετικά με τα γεύματά, θα πρέπει να τροφοδοτούμε τον οργανισμό κάθε 2,5-3 ώρες περίπου με φαγητό, έτσι ώστε ο μεταβολισμός να βρίσκεται σε μία διαρκή... κίνηση. Για παράδειγμα, εάν φάμε το πρωινό μας κατά τις 8.30-9.00 το πρωί, τότε ο οργανισμός μας θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να το μεταβολίσει, μετά θα φάμε κατά τις 11.30 το δεκατιανό μας σνακ, το οποίο επίσης ο οργανισμός θέλει πάλι κάποιο χρονικό διάστημα για να το μεταβολίσει μέχρι να έρθει η ώρα για το μεσημεριανό μας γεύμα.
Καταλαβαίνουμε με αυτόν τον τρόπο ότι ο μεταβολισμός μας από την καύση της τροφής δουλεύει συνεχώς, οπότε και καίμε θερμίδες από τη θερμογένεση που προκαλείται.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να έχουμε μια οργάνωση στα γεύματα της ημέρας σας και να μην μένουμε πολλές ώρες νηστικοί, για να μην τον «μπλοκάρουμε».