Ο χρόνος και η συχνότητα των γευμάτων συνδέονται άμεσα με την απώλεια ή την αύξηση του βάρους.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Έχει σημασία κάθε πότε τρώμε τα γεύματα της ημέρας στο αν θα πάρουμε ή αν θα χάσουμε βάρος; Έχει, σύμφωνα με ερευνητές του Loma Linda University, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο χρόνος και η συχνότητα των γευμάτων συνδέονται με την πρόβλεψη της απώλειας ή αύξησης βάρους.
Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από 50.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος: κατανάλωση ενός ή δύο γευμάτων ανά ημέρα, διατήρηση της ολονύκτιας νηστείας για έως και 18 ώρες, κατανάλωση πρωινού γεύματος και το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα να είναι το κυρίαρχο γεύμα της ημέρας.
Η «ενίσχυση» μάλιστα του πρωινού σε ποσότητα, συνδέθηκε με ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΔΜΣ.
Οι δύο παράγοντες που σχετίστηκαν με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος ήταν η κατανάλωση περισσότερων από τριών γευμάτων την ημέρα και όταν το βραδινό ήταν το μεγαλύτερο γεύμα από τα άλλα.
Η επικεφαλής της έρευνας, Hana Kahleova, συνιστά – αν θέλουμε να χάσουμε βάρος - να καταναλώνουμε πρωινό και μεσημεριανό, να αποφεύγουμε το δείπνο και τα σνακ, να είναι το πρωινό το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, και να μην τρώμε τίποτα για 18 ώρες το βράδυ.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το πρωί πρέπει να τρώμε σαν βασιλιάδες, το μεσημέρι σαν πρίγκιπες και το βράδυ σαν πένητες», σχολιάζει η ίδια.