Ποια είναι η ιδανική δίαιτα για το σωματότυπο «αχλάδι»;

Έχετε σωματότυπο «αχλάδι» και ψάχνετε την κατάλληλη δίαιτα για να χάσετε βάρος; Ελάτε πιο κοντά, έχουμε να σας πούμε ένα μυστικό.
Ποια είναι η ιδανική δίαιτα για το σωματότυπο «αχλάδι»;
Στο διαδίκτυο μπορείς πλέον να βρεις και από μια δίαιτα για τα πάντα. Και όταν λέμε «για τα πάντα» το εννοούμε. Είσαι ψηλός; Υπάρχει δίαιτα για σένα. Κοντή; Κι εσύ μπορείς να βρεις ονλάιν μια δίαιτα. Είσαι Αιγόκερως; Κάτι θα βρεις κι εσύ.

Η τελευταία «μόδα» αφορά τις δίαιτες με βάση το σωματότυπο, με την πιο δημοφιλή αναζήτηση στο συγκεκριμένο κομμάτι να αφορά την κατάλληλη δίαιτα για όσους έχουν σωματότυπο «αχλάδι».

Πώς χαρακτηρίζεται ο σωματότυπος «αχλάδι»;

Ο σωματότυπος «αχλάδι» χαρακτηρίζεται από μικρή μέση και μεγάλους γοφούς. Είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες λόγω των οιστρογόνων, κάτι που αλλάζει όταν έρθει η εμμηνόπαυση. Εκεί, οι γυναίκες αποκτούν μια πιο «ανδρική» κατανομή με μεγαλύτερη μέση και μικρότερους γοφούς. Επομένως, ένας τέτοιος σωματότυπος οφείλεται κατ’ εξοχήν στην κατανομή του λίπους, το ορμονικό προφίλ αλλά και γενικότερα τα γονίδια.

Υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για αυτόν τον σωματότυπο;

Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο γύρω από αυτές τις «δίαιτες», ζητήσαμε τη γνώμη του Διατροφολόγου Ανδρέα Ζουρδού, τον οποίο ρωτήσαμε κατά πόσο είναι ορθό να ακολουθούμε μια διατροφή με βάση τον σωματότυπό μας.

«Ο σωματότυπος είναι κάτι που εξαρτάται από τα γονίδια και το ορμονικό μας προφίλ, ενώ είναι επίσης κάτι αρκετά ρευστό. Η περιφέρεια των γοφών για παράδειγμα, μπορεί να μειωθεί. Όμως η κατανομή του λίπους δεν μπορεί να αλλάξει βάσει συγκεκριμένης διατροφής. Μια γυναίκα η οποία έχει την τάση να παίρνει κιλά στους γοφούς, θα συνεχίσει να παίρνει κιλά εκεί, τουλάχιστον μέχρι να φτάσει στην εμμηνόπαυση. Μετά θα έχει διαφορετική κατανομή», απαντά.

«Μια τέτοια διατροφή δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να δικαιολογεί συγκεκριμένη προσέγγιση σε μια διατροφή με άξονα τον σωματότυπο του καθενός. Αυτό που πρέπει να παίζει ρόλο στην εκπόνηση της είναι άλλα χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το βάρος, η σωματική δραστηριότητα, το ποσοστό λίπους, η δουλειά (καθιστική ή όχι) και οι στόχοι του καθενός. Θέλει να διατηρήσει το βάρος του; Να χάσει; Να πάρει; Σε αυτούς τους παράγοντες θα πρέπει να στηριζόμαστε όταν εκπονούμε μια διατροφή και όχι στον σωματότυπο», προσθέτει.

Πώς φεύγει το λίπος από τους γοφούς;

Τι γίνεται όμως με το επίμονο λίπος που συσσωρεύεται στους γοφούς σε άτομα με τον συγκεκριμένο σωματότυπο; Πώς φεύγει;

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως αν κάνετε μια σωστή διατροφή για χάσιμο λίπους, θα χάσετε λίπος ΚΑΙ από την περιοχή των γοφών, όμως κάποιες τελευταίες πτυχές λίπους μπορεί να σας δυσκολέψουν αρκετά.

Όπως αναφέρει ο ειδικός, «το επίμονο λίπος σε αυτές τις περιοχές έχει διαφορετική σύσταση υποδοχεών, επομένως τα βιοχημικά σινιάλα που πρέπει να δεχτεί για να φύγει πρέπει να είναι πιο έντονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, των τελαυταίων «ζόρικων» κιλών, ίσως χρειαστεί να επιστρατεύσετε μεθόδους άσκησης όπως η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης ή/και μια αρκετά πιο αυστηρή διατροφή, με περιορισμένους υδατάνθρακες.

Συνοψίζοντας λοιπόν, η κατάλληλη δίαιτα για τον σωματότυπο σας, είτε είναι «αχλάδι», είτε «μήλο» ή «κλεψύδρα» είναι μια σωστά διαμορφωμένη υποθερμιδική δίαιτα. Αν οι θερμίδες που καταναλώνετε είναι λιγότερες από εκείνες που «καίτε» μέσα στη μέρα, το σίγουρο είναι πώς θα χάσετε βάρος.

Αν πάλι παλεύετε να χάσετε κιλά αλλά δεν τα καταφέρνετε, τότε αφ’ ενός θα πρέπει να δείτε πόσες θερμίδες λαμβάνετε ημερησίως ή – ακόμα καλύτερα – να απευθυνθείτε σε κάποιον Διατροφολόγο και να μην αναζητάτε διατροφές «κονσέρβα» στο διαδίκτυο.

Nικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v