Πώς βοηθά ο ύπνος στην απώλεια βάρους;

Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, τότε ο ύπνος είναι από τους πιο σημαντικούς συμμάχους. Δείτε γιατί.
Πώς βοηθά ο ύπνος στην απώλεια βάρους;
O ύπνος δεν θρέφει μόνο τα παιδιά. Οι ώρες που ξεκουραζόμαστε είναι εξαιρετικής σημασίας για το κατά πόσο θα χάσουμε ή θα αυξήσουμε το βάρος μας. Οι λόγοι αφορούν μια σειρά διεργασιών του σώματός μας οι οποίες διαταράσσονται όταν δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά.

Δείτε πώς συνδέονται ύπνος και περισσότερα (ή λιγότερα) κιλά.

Ο λίγος ύπνος είναι μεγάλος παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία

Και αύξησης του βάρους. Ο κακός ποιοτικά ή/και ο μικρής διάρκειας ύπνος το βράδυ συνδέεται με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και αύξηση κιλών. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τις ώρες ποικίλουν, αλλά γενικά μιλώντας οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει αλλαγές στο βάρος σε άτομα τα οποία κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες. 

Ο λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει την όρεξη

Άτομα τα οποία στερούνται ύπνου έχουν συνήθως αυξημένη όρεξη. Ο λόγος είναι πως ο ύπνος επηρεάζει σημαντικά δύο ορμόνες της όρεξης, την γρελίνη και την λεπτίνη. Η μεν γρελίνη «λέει» στον εγκέφαλο ότι το σώμα πεινάει, η δε λεπτίνη απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και περιορίζει την πείνα. Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από όσο πρέπει, το σώμα παράγει περισσότερη γρελίνη και λιγότερη λεπτίνη.

Ο ύπνος βοηθά στις λιγούρες

Και επίσης, βοηθά στο να κάνουμε υγιεινές επιλογές τροφών. Η στέρηση ύπνου επηρεάζει συγκεκριμένα σημεία στον εγκέφαλο, τα οποία συνδέονται με τον αυτοέλεγχο και την λήψη αποφάσεων. Επίσης, φαίνεται πως τα σημεία στον εγκέφαλο που έχουν να κάνουν με την επιβράβευση ενεργοποιούνται περισσότερο από το φαγητό όταν οι ώρες ύπνου είναι λίγες. Επομένως, μετά από μια νύχτα κακού ύπνου, όχι μόνο μια μπάλα παγωτό θα φαίνεται πιο λαχταριστή, αλλά θα ζοριστούμε παραπάνω να αυτοσυγκρατηθούμε.

Λίγος ύπνος = περισσότερες θερμίδες

Άτομα που κοιμούνται λίγο συνήθως καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Αυτή η αύξηση θερμίδων οφείλεται στην αυξημένη όρεξη και στις κακές επιλογές τροφών. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στο ότι μένουν περισσότερες ώρες ξύπνια και άρα έχουν περισσότερο χρόνο για φαγητό, ιδιαίτερα αν περνούν χρόνο μπροστά από οθόνες και παραμένουν καθιστοί. 

Ύπνος και μεταβολισμός

Υπάρχουν ενδείξεις πως ο λίγος ύπνος μπορεί να μειώσει τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, δηλαδή τις θερμίδες που καίμε αν μείνουμε εντελώς ακίνητοι. Επίσης, φαίνεται πως η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία επίσης συνδέεται με αυξημένο μεταβολισμό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v