της Έλενας Μπούλια
Με ένα σύντομο αναλογισμό του καθημερινού μας 24ώρου, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε πώς μοιράζουμε –πάνω κάτω- το χρόνο μας. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, περνάμε 8 ώρες της ημέρας κοιμούμενοι, στην ακόμα καλύτερη, περνάμε άλλες 8 ώρες στη δουλειά, και -αθροιστικά- μας μένουν άλλες 8 ώρες τη μέρα κατά τις οποίες οδηγούμε (τουλάχιστον 1 ώρα), τρώμε (άλλη 1), βλέπουμε τηλεόραση (περίπου 2) και κάνουμε όποια άλλη ασχολία προλαβαίνουμε (αν προλαβαίνουμε).
Τις περισσότερες ώρες, λοιπόν, της ημέρας που όλες οι αισθήσεις μας οφείλουν να είναι σε εγρήγορση, που βρισκόμαστε συνεχόμενα στον ίδιο χώρο και που αναμένεται από εμάς να είμαστε αποδοτικοί γιατί από αυτή την απόδοση εξαρτάται η ευημερία της υπόλοιπης ημέρας, οι περισσότεροι από εμάς, βρισκόμαστε στη δουλειά!
Το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι κατά πόσο μας ευχαριστεί να είμαστε στη δουλειά. Και πριν βιαστείτε να απαντήσετε αναφερόμαστε στη φυσική υπόσταση του εργασιακού μας χώρου και του περιβάλλοντος στο οποίο κινούμαστε, του γραφείου στο οποίο καθόμαστε, και στο αν όλα αυτά συμβάλλουν στο να κάνουμε καλά τη δουλειά μας.
Και επειδή την ίδια τη δουλειά είναι δύσκολο να την αλλάξουμε, αναζητήσαμε τις συμβουλές του Feng Shui, που υπόσχεται επαγγελματική και ”επιχειρησιακή” ευμάρεια.
Όλοι έχουν, λίγο-πολύ, ακούσει για την αρχαία Κινέζικη φιλοσοφία που, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει θραύση και προβάλλεται από τους απανταχού μελλοντολόγους, αστρολόγους, μάντες και ”συμβούλους”, οι οποίο διατείνονται ότι γνωρίζουν και μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.
Με μία μικρή δόση δυσπιστίας και μία μεγάλη δόση χιούμορ ανατρέξαμε στα κιτάπια της περίφημης φιλοσοφίας, ξεχωρίσαμε τις προτάσεις που μας φάνηκαν κάπως πιο αξιόπιστες και καταλήξαμε σε κάποιες ιδέες που, αν μη τι άλλο, θα μετατρέψουν τον εργασιακό μας χώρο σε ένα πιο ευχάριστο, και ενδεχομένως αποδοτικό, περιβάλλον.
Για να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, οφείλουμε καταρχήν να σας ”διδάξουμε” τα βασικά. Το ”Feng Shui” αυτολεξεί μεταφράζεται ως αέρας και νερό. Η φιλοσοφία του, που έχει επεκταθεί σε επιστήμη και τέχνη, μελετά και προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια της ζωής ρέει στο περιβάλλον και τους χώρους στους οποίους κατοικούμε και κινούμαστε.
Αυτή η φυσική θετική ενέργεια, παρούσα σε κάθε περιβάλλον, λέγεται chi. Με την πάροδο των χρόνων στην εφαρμογή της φιλοσοφίας έχει αποδειχθεί πως δημιουργώντας ισορροπημένους και αρμονικούς χώρους, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής και της δουλειάς μας.
Όσον αφορά το γραφείο μας, σκοπός μας είναι να επιτύχουμε τη γαλήνη και την οικονομική ευημερία. Σύμφωνα με τη θεωρία του Feng Shui, για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να συνδυάσουμε στοιχεία της εργονομίας, της οικολογίας και της ψυχολογίας. Λέγεται μάλιστα, πως αυτή τη θεωρία ακολουθεί εδώ και χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ, και τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Να λοιπόν οι μετατροπές που ”πρέπει” να κάνετε:
* Ο πρώτος και κυριότερος κανόνας είναι να αποφεύγετε την ακαταστασία. Το γραφείο σας πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Χρειάζεστε χώρο για να λειτουργείτε ανεμπόδιστα. Οργανώστε τα χαρτιά και τους φακέλους σας με προσοχή. Αντιμετωπίστε όσα από αυτά είναι σημαντικά με σεβασμό, γιατί συμβολίζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της επιχείρησης, και πετάξτε αυτά που δεν χρειάζεστε, καθώς και οτιδήποτε σας φέρνει κακές αναμνήσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βραχίονες με βάσεις για τις οθόνες και τα τηλέφωνα αν σας πιάνουν πολύ χώρο και το γραφείο σας είναι μικρό.
* Τοποθετήστε το γραφείο σας μακριά αλλά με το βλέμμα στην πόρτα του χώρου, για να δίνει την εικόνα πως βρίσκεστε σε θέση ηγετική. Σύμφωνα με μία μεταφορά του Feng Shui, η δουλειά ”μπαίνει” από την πόρτα και δεν πρέπει να της έχετε γυρισμένη την πλάτη. Αποφύγετε το γραφείο σας να ”κοιτάει” σε διαδρόμους, σκάλες, αποθηκευτικούς χώρους, ασανσέρ ή τουαλέτες, γιατί αυτό θα σας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα.
Φροντίστε, ωστόσο, πίσω από την πλάτη σας να βρίσκεται κάποιος τοίχος ή κάποια γωνία που θα σας παρέχει μία νοητή στήριξη. Αν δε μπορέσετε να αποφύγετε την πλάτη στο παράθυρο φροντίστε τουλάχιστον το παράθυρο να ”κοιτάει” σε κάποιο ψηλό κτίριο, που σα ”νοητό βουνό” θα σας στηρίζει.
* Επιλέξτε έπιπλα ποιοτικά και αναπαυτικά που θα σας δίνουν ένα αίσθημα σταθερότητας και σιγουριάς. Τοποθετήστε όμορφα αντικείμενα που θα τραβάνε το μάτι και κάποιο προσωπικό σας είδος (π.χ. μία φωτογραφία) που θα κάνει το χώρο σας πιο οικείο και ευχάριστο. Ισορροπήστε φωτεινά και σκοτεινά χρώματα, μαλακές και σκληρές επιφάνειες, απαλά και τραχιά υφάσματα για τα παράθυρα, τα έπιπλα και το πάτωμα.
* Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας στο βόρειο ή δυτικό τμήμα του γραφείου για να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Αν όμως χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για να παράγετε εισόδημα τοποθετήστε τον στα νοτιοανατολικά του γραφείου σας.
* Κρατάτε τα καλώδια του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του γραφείου σας κρυμμένα. Πέραν του ότι θα μειώσετε την ακαταστασία, το Feng Shui λέει ότι έτσι θα βοηθήσετε στην ελεύθερη ροή του chi.
* Το στοιχείο του νερού μπορείτε να το συμπεριλάβετε τοποθετώντας ένα επιτραπέζιο σιντριβάνι με πίδακες νερού ή ένα ενυδρείο στα βόρεια, ανατολικά ή νοτιοανατολικά του γραφείου σας, που θα ενεργοποιήσει την επαγγελματική η επιχειρησιακή σας επιτυχία. Το Feng Shui προτείνει ένα μικρό ενυδρείο από γυαλί και μέταλλο με μπλε ή μαύρα ψάρια, με προτίμηση στην ποικιλία ”λεβιστής ο δικτυωτός” ή ένα arrowana, το οποίο είναι σαρκοβόρο και συμβολίζει την εξόντωση των ανταγωνιστών ή των εχθρών.
* Τοποθετήστε το χρηματοκιβώτιο, που συμβολίζει το μεταλλικό στοιχείο, ή την ταμιακή σας μηχανή στο δυτικό ή βορειοδυτικό τμήμα του χώρου. Το χρηματοκιβώτιο συμβολίζει την ευημερία και την οικονομική ασφάλεια της επιχείρησης.
* Αποφύγετε τους καθρέφτες στο χώρο εργασίας, γιατί μπορούν να αντανακλούν την αρνητική ενέργεια των πελατών στα άτομα του γραφείου, ενώ τον έλεγχο της ενέργειας πρέπει να τον διατηρείτε εσείς.
* Δεν πρέπει να έχετε κάκτους ή φυτά με μυτερά φύλλα στο γραφείο σας γιατί τα λεπτά αγκυλωτά τους άκρα μπορούν να προκαλέσουν ”shar chi”, δηλαδή αρνητική ενέργεια. Προτιμήστε φυτά πράσινα και φυλλώδη και τοποθετήστε τα στα αριστερά του γραφείου σας ή του χώρου εργασίας. Σύμφωνα με το Feng Shui τα ”τυχερά” φυτά είναι το μπαμπού και η παχίρα, ένα μικρό ποώδες φυτό που είναι γνωστό και ως money tree.
* Διακοσμήστε το παράθυρο του χώρου με τα χαρακτηριστικά κρεμάμενα μεταλλικά κουδουνάκια (chimes), τύπου ονειροπαγίδα, που ο ήχος τους με τον αέρα διαθέτει χαλαρωτικές ιδιότητες. Εναλλακτικά κρεμάστε ένα κρυστάλλινο διακοσμητικό που, πέρα από τους υπέροχους χρωματισμούς του με το φως του ήλιου, θα ενεργοποιήσει το chi του χώρου.
* Ο φωτισμός του γραφείου σας σε συνδυασμό με τα χρώματα των τοίχων και των επίπλων παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή σας. Αποφύγετε τους θολούς φωτισμούς και τους λαμπτήρες φθορισμού και τοποθετήστε ένα φίλτρο στην οθόνη του υπολογιστή σας που θα απορροφά τη γυαλάδα και τη βλαβερή ακτινοβολία. Τοποθετήστε στο γραφείο μία λάμπα με κόκκινο καπέλο που θα διαχέει στο χώρο το ζεστό χρώμα της φωτιάς. Το κόκκινο είναι για τους Κινέζους το χρώμα της ευημερίας και βοηθάει πολύ όταν βρίσκετε σε κάποιο σημείο του γραφείου σας, όπως π.χ. σε ένα έργο τέχνης με πιτσιλιές χρωμάτων. Ακολούθως, ευοίωνα για το χώρο σας χρώματα είναι το κίτρινο και το μοβ, ενώ το πράσινο ξεχωρίζει για τις αναζωογονητικές του ιδιότητες. Δοκιμάστε αυτά τα χρώματα βάφοντας τους τοίχους του γραφείου με τις απαλές και ζεστές τους αποχρώσεις και αφήστε άφθονο φυσικό φως να εισβάλλει από τα παράθυρα.
Δε μπορούμε να σας υποσχεθούμε την σίγουρη επιτυχία της επιχείρησής σας, κάνοντας αυτές τις αλλαγές. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να αναρωτηθείτε εσείς οι ίδιοι τι είναι αυτό που δεν σας ικανοποιεί στο χώρο εργασία σας, να το συζητήσετε με τα υπόλοιπα άτομα στο γραφείο και να το αλλάξετε σύμφωνα με τις δικές σας, συλλογικές προτιμήσεις, προσθέτοντας στοιχεία που θα σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα.
Αν ο χώρος εργασίας σας είναι ευχάριστος για εσάς και τους συναδέλφους σας είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλοι θα αποδίδετε καλύτερα στη δουλειά σας. Θα έχετε όλοι ένα παραπάνω κίνητρο για δουλειά, περισσότερο κέφι και ενέργεια, και θα γίνετε πολύ πιο ελκυστικοί στους πελάτες σας. Άλλωστε μία ανανέωση και αναβάθμιση στη ζωή μας, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.