Η σούπα δεν είναι μόνο… για τους άρρωστους. Πέντε υπέροχες συνταγές για βελουτέ πρώτο πιάτο το αποδεικνύουν περίτρανα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Όσο ακόμα κρατάει ο χειμώνας με τα κρύα του, οι σούπες εξακολουθούν να αποτελούν ιδανικό πρώτο πιάτο. Μας ζεσταίνουν, μας ανοίγουν την όρεξη, δεν μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες και είναι γευστικότατες. Κι αν θέλετε να ξεφύγετε από την κλασική κοτόσουπα της μαμάς, σας έχουμε πέντε ιδέες για πρωτότυπες ή πιο εύκολες βελουτέ σούπες, που θα… χαϊδέψουν σαν βελούδο τον ουρανίσκο σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ραβδομπλέντερ ή μούλτι/μίξερ και αρκετή υπομονή, γιατί το μυστικό της βελουτέ σούπας κρύβεται στο σιγοβράσιμο και την πολτοποίηση όλων των υλικών της.
Σούπα βελουτέ μανιταριών
Υλικά: 1 κιλό μανιτάρια, 1 λίτρο γάλα, 100 γρ. κρασί λευκό, 2 κρεμμύδια σε ροδέλες, 3 κλωνάρια δενδρολίβανο, 2 σκ. σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 5 φέτες μπέικον για σερβίρισμα Εκτέλεση: Κόβουμε κάθετα σε φέτες τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα και μία πρέζα ζάχαρη για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 3 κλωνάρια δενδρολίβανο, το οποίο θα αφαιρέσουμε αργότερα. Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα μέσα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30-40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα δενδρολίβανα που έχουμε βάλει μέσα. Χτυπάμε την σούπα με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (ή σε ένα μίξερ λίγη-λίγη ποσότητα τη φορά) και όση ώρα χτυπάμε αν τη θέλουμε πιο αραιή προσθέτουμε και λίγο νερό μέσα και μόλις είναι έτοιμη αφήνουμε στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον και από τις 2 πλευρές μέχρι να γίνει τραγανό. Μόλις είναι έτοιμο το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι. Σερβίρουμε την σούπα με το ψιλοκομμένο μπέικον. Η συνταγή είναι από εδώ
Βελουτέ φακής με καπνιστό σκουμπρί
Υλικά: 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 500 γρ. φακές, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκ. σκόρδο ολόκληρες, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 1 φύλλο δάφνης, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κ.σ. ξίδι, αλάτι, πιπέρι Για το σερβίρισμα: 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 1 κ.σ. κάππαρη, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, καπνιστό σκουμπρί ή λακέρδα, λίγο ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 6΄-8΄, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το καρότο, τις φακές και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε και τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και νερό να καλύπτει τα υλικά (να εξέχει τουλάχιστον 3-4 εκ. από την επιφάνειά τους). Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45΄ (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια). Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε αυτή τη φάση η σούπα πρέπει να έχει πυκνή σύσταση. Αλέθουμε τη σούπα με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο απαλή υφή μπορούμε να τη σουρώσουμε σε λεπτή σήτα. Αν η βελουτέ είναι πολύ πυκνή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Αν είναι αραιή, την αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έρθει στην πυκνότητα που θέλουμε. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντάς τα τακτικά. Προσθέτουμε την κάππαρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα τη βελουτέ και γαρνίρουμε με κομμάτια καπνιστό σκουμπρί και καραμελωμένα κρεμμύδια. Σερβίρουμε σε πιάτα τη βελουτέ και τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Η συνταγή είναι από εδώ
Εύκολη βελουτέ πατάτας
Υλικά: 600 γρ. πατάτες, 1 καρότο, 1 πράσο, 1 κρεμμύδι, 500 ml ζωμό λαχανικών, 100 ml κρέμα γάλακτος, μοσχοκάρυδο, κανέλα, κάρυ, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα μαγειρεύουμε σε λάδι για 5-10’, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το ζωμό και βράζουμε για 25-30’. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε στο μίξερ και η σούπα είναι έτοιμη. Η συνταγή είναι από εδώ
Βελουτέ σούπα με μπρόκολο
Υλικά: 550 γρ. φρέσκο μπρόκολο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 2 πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 1 γεμάτη κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 1 λίτρο νερό, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 150 γρ. Φιλαδέλφεια, χυμό από 1 λεμόνι, λίγο τριμμένο ροκφόρ ή παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό. Όταν πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό και αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά. Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 15 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενό της από το μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί. Βάζουμε τη βελουτέ σούπα ξανά στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτουμε την κρέμα Φιλαδέλφεια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς. Τέλος, βάζουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρεται με χοντροτριμμένο ροκφόρ ή παρμεζάνα. Η συνταγή είναι από εδώ
Σούπα γλυκοπατάτας με τσίλι
Υλικά: 4 μεγάλες γλυκοπατάτες κομμένες σε ζάρια, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 λίτρο ζωμός κότας, 1-3 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες (κατά βούληση), χυμός από 2 λάιμ, ξύσμα από 1 λάιμ, 3 κ.σ. κόλιανδρος φρέσκος ψιλοκομμένος ή 1 κ.σ. κόλιανδρος ξερός, 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα (1 κ.σ. ανά μερίδα), αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρουμε σε κατσαρόλα, στο βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες και το ζωμό. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με μισοσκεπασμένο καπάκι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, για περίπου 20 λεπτά και προσθέτουμε το τσίλι. Σουρώνουμε τη σούπα μας (κρατάμε το ζωμό), περνάμε τα υλικά από μπλέντερ ή μηχανή του πουρέ και τα ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά στην κατσαρόλα με το ζωμό που κρατήσαμε. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λάιμ και αλατοπιπερώνουμε. Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τον κόλιανδρο και προσθέτουμε λίγο ανά μερίδα κατά το σερβίρισμα. Η συνταγή είναι από εδώ