του Νικόλα Γεωργιακώδη
Με φρέσκο ψάρι, με γαρίδες, βελουτέ, με χόρτα, με κρέας, γαλλική ή παραδοσιακά ελληνική. Η σούπα είναι το απόλυτο πιάτο – βάλσαμο για τον χειμώνα. Ηρεμεί σώμα και πνεύμα, χαλαρώνει το στομάχι από το αλκοόλ και διεγείρει απαλά τους γευστικούς μας κάλυκες σε κάθε κουταλιά.
Ψάξαμε και βρήκαμε τις καλύτερες στην Αθήνα και τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα, ανεξαρτήτως εποχής και... κρυολογήματος.
Στο Chez Lucien το κρατάνε… γαλλικό και σερβίρουν πεντανόστιμη κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχο σκεύους με κρούστα τυριού και μεγάλα κρουτόν. Παχύρρευστη, γευστικότατη, αυθεντική.
Η κρεατόσουπα στο Βραστό, πέρα από το γεγονός ότι έδωσε το… όνομα στην ταβέρνα είναι εκπληκτική μέσα στην απλότητά της: μοσχαρίσια ελιά και κότσι με πατάτες και καρότα. Τόσο απλά και τόσο νόστιμα.
Στο Βαρούλκο, ο Λευτέρης Λαζάρου δημιουργεί μια σούπα – ποίημα με μελάνι σουπιάς, κρουτόν και κρέμα παντζάρι. Έρωτας από την πρώτη… κουταλιά.
Στο Αγάνι στο Μαρούσι οι σούπες ημέρας είναι ανεξαρτήτως γεύσης εξαιρετικές. Εμείς πετύχαμε μια νοστιμότατη βελουτέ, με βάση το κουνουπίδι, η οποία ήταν ιδιαίτερη και «γεμάτη» σε γεύση.
Στο Barin στο Ελληνικό, η Μπορς (παραδοσιακή Ρώσική σούπα) είναι η καλύτερη που έχετε δοκιμάσει. Για τους μη γνώστες, πρόκειται για σούπα με ζωμό μόσχου, παντζάρια, καρότα, πατάτες, λάχανο και φρέσκια ντομάτα. Συνοδεύεται με αρωματισμένα ψωμάκια.
Μοντέρνα και δημιουργική η σούπα στο Θείο Τραγί με γλυκοπατάτα, σέλινο ρίζα, φυστίκι αιγίνης, ταπιόκα και κρέμα wasabi, εντυπωσιάζει με τα αρώματα και τις γεύσεις που αναδύονται σε κάθε κουταλιά.
Δεν αποτελεί σούπα με την καθαρόαιμη έννοια, αλλά η σούπα σοκολάτας στις Λεύκες στο Γαλάτσι, σερβίρεται σε μεγάλο μπολ με σοκολατένιο κέικ και μια μπάλα παγωτό βανίλια και είναι κολασμένη. Μιλάμε για ατελείωτες βούτες…
Οι σούπες είναι ένα από τα δυνατά σημεία στο μενού του Ρακόρ στον Κεραμεικό. Όποια κι αν διαλέξετε θα μείνετε με ανοιχτό – και μετά κλειστό – το στόμα. Δική μας αγαπημένη, η σούπα βελουτέ τσουκνίδας. Καταπράσινη, ιδιαίτερη και πρωτότυπη.
Η σούπα Tom Yam με γαρίδες στο Rouan Thai στην Τερψιθέα παίρνει δέκα με τόνο αρχικά λόγω γεύσης (είναι αρκετά καυτερή, αλλά της πάει) και εν συνεχεία λόγω αφθονίας… γαριδών στο εσωτερικό της.
Στην Τράτα στην Καισαριανή, ένα από τα πιάτα must του καταλόγου είναι η ψαρόσουπα – και όχι άδικα. Σε ελαφρώς βελουτέ εκδοχή, βαθυκίτρινη, πλούσια, αρωματική και χορταστική, διαθέτει αρκετά κομματάκια μπακαλιάρου για να… ψαρέψετε.
H Ήπειρος στη Βαρβάκειο σερβίρει εδώ και δεκαετίες σε καθημερινή βάση, όλο το χρόνο σούπα μαγειρίτσα (κι όμως!). Ηρεμεί τα στομάχια και τα πνεύματα των ξενύχτηδων της πόλης όσο καμία άλλη.
Ο Τάκης στο Ψυχικό σερβίρει λαχταριστές oldschool σούπες πάσης φύσεως (ψαρόσουπες, χορτόσουπες, αυγολέμονο κ.α.). Δική μας αγαπημένη η χορτόσουπα, που σερβίρεται με ολόκληρη μερίδα μοσχαράκι σε ξεχωριστό πιάτο.
Η μοναδική ψαρόσουπα του Πεζούλα στις Τζιτζιφιές είναι ένα πιάτο θρύλος και σήμα κατατεθέν του εστιατορίου. Φτιάχνεται με ό,τι φρέσκο ψάρι για σούπα έχει φέρει ο ψαράς (κοκκινόψαρο, δράκαινες, σκορπινάκια, χάνους, γύλους, κοκκοβιούς κ.α.) συνοδεία πάσης φύσεως λαχανικών (κρεμμυδάκι, καρότο, πατάτα, σέλινο, φινόκιο).