Είναι η νέα μας αδυναμία. Η γεύση του φυστικοβούτυρου απογειώνει τα γλυκά μας, συνοδεύει θεϊκά τη σοκολάτα, γίνεται ένα με την γλύκα των φρεσκοψημένων μπισκότων και μεταμορφώνει ένα απλό σοκολατάκι σε… οργασμό για τον ουρανίσκο. Παρακάτω συγκεντρώνουμε τέσσερις υπέροχες ιδέες για να νιώσετε κι εσείς αυτούς τους γευστικούς οργασμούς.
Μπισκότα με φυστικοβούτυρο
Υλικά (για 30 μερίδες):
1 φλιτζ. μαργαρίνη, 1 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη, 1 φλιτζ. φυστικοβούτυρο (κρέμα ή με κομματάκια), 2 αυγά, 2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής, 2¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη, τα δύο είδη ζάχαρης και το φιστικοβούτυρο. Τα χτυπάμε για 4΄-5΄ να γίνουν κρέμα και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και τα χτυπάμε ώστε να απορροφηθούν από το μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με τη σόδα. Με τα χέρια πλάθουμε στον πάγκο τη ζύμη. Της δίνουμε σχήμα ρολό, την τυλίγουμε με λαδόκολλα ή με μεμβράνη (σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την καταψύξουμε για 2 μήνες). Παγώνουμε τη ζύμη στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει. Ξετυλίγουμε τη ζύμη και με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε φέτες 0,5 εκ. Αραδιάζουμε αραιά, γιατί φουσκώνουν τα μπισκότα, σε λαμαρίνα στρωμμένη με λαδόκολλα ή σε φύλλο σιλικόνης. Τα ψήνουμε για περίπου 10΄ στους 160 C στον αέρα ή στους 180 C στις αντιστάσεις. Δεν πρέπει να τα παραψήσουμε. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Τα φυλάμε σε αεροστεγές κουτί.
Η συνταγή είναι από εδώ
Τάρτα με γέμιση φυστικοβούτυρο και σοκολάτα
Υλικά:
Για τη βάση μπισκότου: 350 γρ. μπισκότα γεμιστά βανίλιας, τριμμένα σε σκόνη στο μούλτι, 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γκανάζ: 230 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη, 140 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 30 γρ. μπισκότα χοντροκομμένα, για το πασπάλισμα, 50 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα, για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση: 300 γρ. φυστικοβούτυρο, 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας, 300 γρ. τυρί κρέμα, 160 γρ. ζάχαρη άχνη, 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια, 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε απαλή σαντιγί, 30 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Για τη βάση μπισκότου: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο καλά σε ένα μπολ. Τα αδειάζουμε σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση 24 εκ. διαμέτρου και τα στρώνουμε σε όλη τη φόρμα, καλύπτοντας σχεδόν μέχρι επάνω και τα τοιχώματα της φόρμας σε 4 εκ. ύψος περίπου. Ψήνουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κατά προτίμηση στο ψυγείο. Αν φούσκωσε, τρυπάμε απαλά με ένα πιρούνι.
Για τη γκανάζ: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σκεπασμένα με μεβράνη σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1 λεπτό ώστε να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύουμε ανά 20 δευτερόλεπτα, για να μην μας καεί η σοκολάτα.
Για τη γέμιση: Αφαιρούμε το μπισκότο από το ψυγείο, πασπαλίζουμε μέσα τα μισά φουντούκια, αδειάζουμε την μισή γκανάζ, και την στρώνουμε να καλύψει την επιφάνεια μπισκότου. Την υπόλοιπη μισή την αφήνουμε στην άκρη για το τέλος. Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός το φυστικοβούτυρο με το τυρί κρέμα, μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε διαδοχικά τα 250 γρ. σαντιγί, και ενσωματώνουμε απαλά με σπάτουλα, να γίνει μια αφράτη μους, προσθέτοντας στο τέλος και τις σταγόνες σοκολάτας. Αδειάζουμε το μείγμα στη βάση μπισκότου, και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα να σφίξει. Τέλος ζεσταίνουμε λίγο την γκανάζ που έχουμε στην άκρη, και την αδειάζουμε επάνω στην κρέμα, ισιώνοντας λίγο την επιφάνεια. Δεν χρειάζεται λεπτομέρεια. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια, και τα χοντροκομμένα μπισκότα. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει η γκανάζ. Αφαιρούμε το τσέρκι, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ.
Σοκολατόπιτα με φυστικοβούτυρο
Υλικά:
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας, ψιλοκομμένη, 100 γρ. βούτυρο σε κομματάκια και 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού, 215 γρ. ζάχαρη , 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.σ. κακάο σε σκόνη, 2 αυγά, 200 γρ. φυστικοβούτυρο, 50 γρ. φιστίκια ανάλατα θρυμματισμένα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψάκι διαστάσεων 16 x 26 εκ. και το στρώνουμε με δύο κομμάτια λαδόκολλα, το ένα στη βάση του και το άλλο στα τοιχώματα. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας και του βουτύρου, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να έχουμε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Το αφαιρούμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κακάο. Προσθέτουμε το μείγμα λιωμένης σοκολάτας και το χτυπάμε με το μίξερ να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια.
Ρίχνουμε το φυστικοβούτυρο σε ένα μπολ. Θρυμματίζουμε στο μούλτι, σε μικρά κομματάκια σαν φακές, τα φυστίκια, τα ρίχνουμε στο φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνουμε κουταλιές φυστικοβούτυρο πάνω από το σοκολατένιο μείγμα στο ταψί. Με τη λεπίδα ενός μαχαιριού “στροβιλίζουμε” το φυστικοβούτυρο με λίγο μείγμα σοκολατένιας κρέμας κάνοντας «σχέδια». Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά. Το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Το ξεφορμάρουμε, το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ.
Σοκολατάκια με φυστικοβούτυρο
Υλικά:
2 φλ. άχνη ζάχαρη, 200 γρ. φυστικοβούτυρο (λείο), 3-4 κ.σ. τυρί κρέμα, λίγο γάλα, 400 γρ. κουβερτούρα, λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση:
Βάζουμε την άχνη, το φυστικοβούτυρο και το τυρί κρέμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγες κουταλιές γάλα, τόσο ώστε να γίνει εύπλαστη η ζύμη μας (να μην κολλάει όμως στα χέρια). Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια. Επειδή έχουν έντονη γεύση, συνιστούμε να τα φτιάξετε μικρά. Τα βάζουμε για μισή ωρίτσα στο ψυγείο να σφίξουν. Λιώνουμε την κουβερτούρα με λίγο βούτυρο σε μπεν μαρί. Βουτάμε μέσα τα μπαλάκια μας να καλυφθούν. Τα βάζουμε ξανά στο ψυγείο να σφίξει η σοκολάτα.
Η συνταγή είναι από εδώ.