Γλυκά και αλμυρά, με σοκολάτα, με μπανάνα ή με μήλο και κανέλα. Πέντε συνταγές για muffins… να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αφράτα και λαχταριστά, γλυκά ή αλμυρά, τα muffins συνοδεύουν τέλεια τις πρώτες φθινοπωρινές κούπες τσάι (ή γιατί όχι και ζεστού καφέ) και –όσο και αν δεν το πιστεύετε– φτιάχνονται εύκολα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ειδικό ταψάκι για muffins, και τις συνταγές που ακολουθούν.
Υλικά: 1 αβγό 1/3 του φλιτζανιού λάδι 1/3 κούπας ζάχαρη ¾ του φλιτζανιού αλεύρι ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1/8 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 1κουταλάκι του γλυκού βανίλια ½ φλιτζάνι γάλα ½ φλιτζάνι nutella Για πασπάλισμα: 1/2 κ. γ. αλάτι, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το γάλα, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αβγό, τη βανίλια, τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Βουτυρώνουμε ελαφρώς τα κυπελλάκια ή τα ειδικά χαρτάκια θηκούλες για muffin και βάζουμε το μισό μείγμα στο καθένα. Προσθέτουμε μια κουταλιά nutella στο κάθε muffin και βάζουμε το άλλο μισό μείγμα πάνω από την nutella. Δεν το γεμίζουμε πολύ γιατί θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο και θα χυθεί. Ανακατεύουμε το 1/2 κουταλάκι αλάτι με την μια κουταλιά σούπας ζάχαρη και τη κανέλα και πασπαλίζουμε μια μικρή ποσότητα πάνω στα muffins. Ψήνουμε για 17-19 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και περιχύνουμε με ζεστή nutella.
Υλικά: 2 αυγά 1 γιαούρτι στραγγιστό 100 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 3 κουταλιές της σούπας λάδι 75 γρ τυρί τριμμένο λίγο πικάντικο (ρεγκάτο, κεφαλογραβιέρα κτλ) 100 γρ ζαμπόν κομμένο κυβάκια αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το λάδι και στη συνέχεια το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τυρί και το ζαμπόν. Βουτυρώνουμε τις φόρμες για muffins και τις γεμίζουμε με το μίγμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Υλικά: ½ φλιτζ. τσαγιού μαλακωμένο αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη) 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλή ζάχαρη 2/3 φλιτζ. τσαγιού πλήρες στραγγιστό γιαούρτι 2 αυγά 5 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα 150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
Εκτέλεση: Παίρνουμε έναν ειδικό δίσκο για μάφινς με 12 θέσεις και προσαρμόζουμε στην καθεμία από 1 χάρτινη θήκη για μάφινς. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα ανοιχτόχρωμο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά και εναλλάξ το γιαούρτι, τα αυγά και το γάλα και συνεχίζουμε το έντονο χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιογενές.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα και τα ρίχνουμε στο μπολ με το βούτυρο, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινες θηκούλες που έχουμε προσαρμόσει στο δίσκο. Ψήνουμε τα μάφινς για 25 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βουτήξουμε σε ένα μάφιν να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα. Αφήνουμε τα μάφινς να κρυώσουν για 5 λεπτά μέσα στο δίσκο, μετά τα βγάζουμε από το δίσκο και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα όπου τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Υλικά: 3 ώριμες μπανάνες 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού 1/3 κούπας σπορέλαιο 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1/4 κούπας ζάχαρη 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σ’ ένα μπολ λιώνουμε τις μπανάνες, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, σόδα και μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Γεμίζουμε τα 2/3 κάθε θήκης του ταψιού με ζύμη και ψήνουμε για 20-30 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε σχάρα. Κατόπιν βγάζουμε τα μάφινς από τις θήκες και τα βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Υλικά: 2 μήλα (μεσαίου μεγέθους) 250 γρ. αλεύρι 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 2 κ.γ. τριμμένη κανέλλα 125 γρ. καφέ ζάχαρη, συν 4 κ.γ. για το πασπάλισμα 125 ml μέλι 60 ml υδαρές γιαούρτι (runny yogurt) ή 30 γρ. γιαούρτι ανακατεμένο με 30 ml γάλα 125 ml καλαμποκέλαιο 2 αυγά 75 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ και το ένα από τα δύο κουταλάκια της τριμμένης κανέλλας. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγογδάρτη την καφέ ζάχαρη, το μέλι, το γιαούρτι, το καλαμποκέλαιο και τα αυγά. Ψιλοκόβουμε τα μήλα σε κυβάκια. Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι και τα υπόλοιπα τα βάζουμε σε ένα μικρό μπολ και τα ανακατεύουμε με το 2ο κουταλάκι της κανέλλας και προσθέτουμε και τα 4 κ.γ. της καφέ ζάχαρης. Αυτό το μείγμα θα μας χρειαστεί για το πασπάλισμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε τις χάρτινες θήκες στο ειδικό ταψάκι για μάφινς. Παίρνουμε το μπολ με τα υγρά υλικά και το ρίχνουμε στο μπολ με τα στερεά. Προσθέτουμε και τα μήλα και ανακατεύουμε ελαφρά με τον αυγογδάρτη. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τις θήκες και μετά πασπαλίζουμε με το μείγμα που έχουμε φτιάξει. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινήσουν. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να σταθούν στο ταψάκι τους για 5 λεπτά.