Ψάχνετε κάτι νόστιμο, νηστίσιμο και εύκολο για να φτιάξετε την Μεγάλη Εβδομάδα; Σας έχουμε έξι αγαπημένες συνταγές για να μην σας βγουν τα… Πάθη.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Για πολλούς η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η… τελική ευθεία της νηστείας, για άλλους είναι η αρχή και το τέλος. Σε οποιαδήποτε από τις δύο κατηγορίες και αν ανήκετε, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξετε Τσελεμεντέδες ψάχνοντας μανιωδώς κάτι νόστιμο και εύκολο για να γεμίσετε το στομάχι σας.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε έξι λαχταριστές και αρκετά απλές συνταγές για να περάσετε νόστιμα την Εβδομάδα των Παθών.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις γαρίδες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το βαλσάμικο και τη σόγια σος. Τοποθετούμε τις γαρίδες σε ένα μπολ για να μαριναριστούν περίπου μισή ώρα στο ψυγείο. Βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (περίπου 3 λεπτά), τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε πολύ μικρά κομμάτια και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (ιδανικά γουόκ) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τα λαχανικά, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά προσέχοντας να μην μαυρίσουν. Αποσύρουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε στα noodles. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύουμε που και που. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε και τα noodles και τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως. Πηγή.
Μεγάλη Τρίτη: Σπανακόρυζο με μυρωδικά Υλικά: 1 κιλό σπανάκι φρέσκο 1 μεγάλο κρεμμύδι 4 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 σκελίδα σκόρδο 6 κουταλιές ελαιόλαδο 2,5 ποτήρια νερό 1 έτοιμο ζωμό κοτόπουλου Λίγη κανέλλα Λίγο μοσχοκάρυδο Πιπέρι Αλάτι 150 γραμμάρια άγριο ρύζι Λίγο άνηθο Λίγο δυόσμο Το χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να μαραθεί. Διαλύουμε στο βραστό νερό το ζωμό και τον προσθέτουμε στο φαγητό. Σκορπάμε το ρύζι και αφήνουμε σε πολυ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό. Πηγή.
Μεγάλη Τετάρτη: Χταπόδι με κρεμμυδάκια Υλικά: 1 1/2 κιλό χταπόδι 2 κιλά κρεμμυδάκια στιφάδου 6 σκελίδες σκόρδο 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας Λίγο ξύδι Λίγο κρασί 1 δαφνόφυλλο Αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα με νερό βράζουμε το χταπόδι για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι. Του προσθέτουμε το ξύδι και το κρασί και το βράζουμε για λίγο ακόμη. Το βγάζουμε, το κόβουμε σε κομμάτια και φυλάμε το ζουμί που έχει η κατσαρόλα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες σε καρέ, και το σκόρδο σε δόντια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και μέσα τσιγαρίζουμε καθαρισμένα και πλυμένα τα κρεμμυδάκια για στιφάδο ανακατεύοντας να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, το πελτέ, το ζουμί του χταποδιού και αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο περίπου. Προσθέτουμε το χταπόδι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα του φαγητού μας. Το χταπόδι στιφάδο είναι έτοιμο.
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζουμε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι αλείβουμε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
Μεγάλη Παρασκευή: Γεμιστά μανιτάρια με καλαμπόκι και κρεμμύδι Υλικά: 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 μικρή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο ½ κούπα ελαιόλαδο 6 μεγάλα στρόγγυλα μανιτάρια ½ κούπα αρακά ½ κούπα καλαμπόκι
Εκτέλεση: Με ένα λεπτό μαχαιράκι καθαρίζουμε τα κοτσάνια και βγάζουμε τη φλούδα από τα μανιτάρια. Στη συνέχεια σε ξύλο κοπής παίρνουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με ζεσταμένο λάδι. Κατόπιν ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και μετά τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, τον αρακά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε ½ κούπα νερό, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε λίγο νερό.
Μεγάλο Σάββατο: Μπριάμ στον Φούρνο Υλικά: 3-4 μελιτζάνες 4-5 κολοκυθάκια 3-4 πατάτες μέτριες 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 & 1/5 φλιτζάνι κομμένα μανιτάρια 8-10 πιπεριές κέρατο ή 4 φλωρίνης μια χούφτα μπάμιες 2 καρότα 2 ώριμες ντομάτες 1 φλ σάλτσα ντομάτας 1 & 1/5 φλ ελαιόλαδο 2-3 σκελίδες σκόρδο αλάτι πιπέρι και ρίγανη
Εκτέλεση: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε τέταρτα ή σε ροδέλες ανάλογα με το μέγεθος. Τα τοποθετούμε σ' ένα μεγάλο βαθύ ταψί (το βαθύ της κουζίνας είναι ιδανικό). Αλατίζουμε (με χοντρό αλάτι κατά προτίμηση) και πιπερώνουμε. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να πάει σε όλα τα λαχανικά. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο (στις αντιστάσεις στους 180) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά. Έπειτα βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και προσθέτουμε την σάλτσα και λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί. Τοποθετούμε και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες από πάνω και πασπαλίζουμε με την ρίγανη και με λίγο ακόμα λαδάκι. Ξανα-βάζουμε το φαγητό μας στον φούρνο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα .