Λεμόνι: 4 γλυκόξινες συνταγές

Η εποχή προστάζει δροσερές και ελαφριές γεύσεις, με… λίγα λιπαρά. Δοκιμάστε τέσσερις πανεύκολες και πεντανόστιμες γλυκό-ξινες συνταγές με λεμόνι που θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια.
Λεμόνι: 4 γλυκόξινες συνταγές
Πανταχού παρόν όλες τις εποχές, το λεμόνι είναι ένα από τα πολυτιμότερα εσπεριδοειδή της ελληνικής φύσης και οι χρήσεις του μοιάζουν απεριόριστες. Σήμερα ανακαλύπτουμε πώς μπορούμε να το συμπεριλάβουμε σε πανεύκολες και πεντανόστιμες γλυκές συνταγές.

Γρανίτα

Τι θα χρειαστείτε
1 ποτήρι φυσικό χυμό λεμόνι
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
½ φακελάκι ζελέ λεμόνι
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Τι θα κάνετε
Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίχνετε όλα τα υλικά και τα ζεσταίνετε μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού. Έπειτα αφαιρείτε από την φωτιά και χύνετε το μίγμα σε ένα βαθύ δοχείο (π.χ. τάπερ). Το τοποθετείτε στην κατάψυξη και μετά από 7-8 ώρες το βγάζετε και χτυπάτε το μίγμα με το μίξερ στην χαμηλή σκάλα (χωρίς να μεταφέρετε σε άλλο δοχείο). Το ξαναβάζετε στην κατάψυξη, το αφήνετε για 5-6 ώρες και πριν το σερβίρετε το χτυπάτε ξανά με το μίξερ για να αφρατέψει.
Tip: Για ένα απολαυστικό, δροσερό κοκτέιλ, βάλτε την γρανίτα σε ένα ποτήρι και περιλούστε την με όσο ρούμι αντέχετε.

Λεμονόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
1 πακέτο πτι μπερ
½ φλιτζάνι τσαγιού λιωμένη μαργαρίνη
1 και ¼ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού κορν φλάουρ
1 και 1/3 φλιτζανιού νερό
Χυμό από 3 λεμόνια
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
4 αυγά
4 κοφτές κουταλιές σούπας βούτυρο Κέρκυρας

Τι θα κάνετε
Λιώνετε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη. Θρυμματίζετε τα μπισκότα, τα ρίχνετε στην φόρμα που θα ετοιμαστεί η λεμονόπιτα και τα περιλούετε με τη λιωμένη μαργαρίνη, ώστε να γίνει ενιαίο το μίγμα. Το στρώνουμε καλά για να τοποθετηθούν ομοιόμορφα πάνω του τα υπόλοιπα υλικά και το βάζουμε στο ψυγείο.

Για να φτιάξουμε την κρέμα, σε μία μεγαλύτερη κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το νερό και τα αυγά –αφού τα έχουμε πρώτα χτυπήσει μόνα τους. Ανάβουμε την εστία σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε σιγά-σιγά για δέκα περίπου λεπτά μέχρι το μίγμα να γίνει κρέμα. Μόλις πήξει η κρέμα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξύσμα και τον χυμό των λεμονιών και το βούτυρο Κέρκυρας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά μέχρι η κρέμα να ομογενοποιηθεί. Όταν είναι έτοιμη περιλούουμε με αυτήν την φόρμα με την βάση και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Το γλυκό είναι έτοιμο.

Tip: Αν θέλετε να προσθέσετε κρέμα μαρέγκας στη λεμονόπιτα η διαδικασία είναι απλή. Χτυπάτε στο μίξερ, στην πιο γρήγορη ταχύτητα, 3 ασπράδια αυγών και 2-3 κουταλιές άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα την απλώνουμε πάνω από το γλυκό και το τοποθετούμε σε πολύ δυνατό προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η μαρέγκα αρχίζει να καίγεται.

Μους με γιαούρτι και λεμόνι

Τι θα χρειαστείτε
1 κιλό γιαούρτι 10% λιπαρά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
4 φύλλα ζελατίνη
Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
3 βανίλιες
4 κουταλιές της σούπας μέλι

Τι θα κάνετε
Λιώνετε τη ζελατίνη σε χλιαρό νερό. Χτυπάτε στο μπλέντερ -σε μέτρια ταχύτητα-το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα, τις βανίλιες, τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών. Σταματάτε για να προσθέσετε την ζελατίνη και το μέλι και συνεχίζετε. Αδειάζετε το μίγμα σε γυάλινα μπολάκια και τα τοποθετείτε στο ψυγείο για περισσότερες από 5 ώρες.
Tip: Γαρνίρετε με λίγο μέλι και κανέλα.

Μπισκότα λεμόνι

Τι θα χρειαστείτε
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι βούτυρο
3 αυγά χτυπημένα
2 κουταλιές του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Τι θα κάνετε
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, την κανέλα, την αμμωνία και το αλάτι. Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο για να μαλακώσει και το προσθέτουμε και αυτό, καθώς και τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού. Όταν το μίγμα γίνει σφιχτή ζύμη το ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τις ειδικές φόρμες σε διάφορα σχήματα κόβουμε τα μπισκότα. Τα τοποθετούμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε απλώσει ειδικό χαρτί ψησίματος, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά.

Tip: Αν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε τα μπισκότα με γλάσο ως εξής: Σε ένα μπολ χύνουμε τρία φλιτζάνια ζεστό νερό και ανακατεύοντας αργά ρίχνουμε 2 ½ φλιτζάνια άχνη ζάχαρη, έτσι ώστε το μίγμα να γίνει πηχτό για να απλώνεται. Για να γίνει ακόμα πιο κρεμώδες το χτυπάμε ελαφριά με το μίξερ. Βάζουμε το μίγμα σε κορνέ και κάνουμε με αυτό σχήματα πάνω στα μπισκότα.

Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v