Ωστόσο όπως και τα περισσότερα κρητικά εδέσματα, έτσι και το ρακόμελο κρύβει κάποια μυστικά επιτυχίας.
Τι θα χρειαστείτε (προσαρμόσετε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες): 1 φλυτζάνι ρακί, 2 κουταλιές θυμαρίσιο μέλι, 1-2 ξυλάκια κανέλας περίπου 5 εκατοστών και 5-6 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια). Προαιρετικά προσθέτετε λίγο κάρδαμο.
Πώς θα το παρασκευάσετε: από την αρχή παρασκευής του κιόλας, το ρακόμελο χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Αρχικά, καλό είναι να πάρετε μεγάλη κατσαρόλα γιατί η ρακή είναι αρκετά εύφλεκτη.
Δεύτερον, τη ρακή πρέπει να τη βάλετε σε σιγανή φωτιά, επομένως ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το μικρότερο μάτι της κουζίνας -ναι, με σχετικά μεγάλο κατσαρολάκι. Αν βιαστείτε υπάρχει κίνδυνος φωτιάς σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη κίνδυνος να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τρίτον, αφού η ρακή ζεσταθεί σε βαθμό που μπορεί το μέλι να λιώσει, προσθέτετε το μέλι.
Τέταρτον, αφού το μέλι και η ρακή ομογενοποιηθούν, τότε εσείς θα προσθέσετε τα μπαχαρικά σας.
Πέμπτο, εννοείται ότι η κανέλα είναι σε ξυλάκι. Μην συμβιβάζεστε με υποκατάστατα.
Έκτο, μην ξεχνάτε να ανακατεύετε συνεχώς.
Έβδομο, εμείς θα προτείναμε ενώ φτιάχνετε το ρακόμελο να έχετε σαν μουσική υπόκρουση τα αδέλφια Ξυλούρη.
*Αν είστε λάτρης του πορτοκαλιού μπορείτε να αφαιρέσετε 1-2 γαρύφαλλα από τη συνταγή και να προσθέσετε μία φλούδα πορτοκαλιού.
**Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λευκό πιπέρι.