Η πέστο βασιλικού κούρασε -και τη βρίσκεις πλέον σε διάφορες παραλλαγές στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Θέλουμε καινούριες συνταγές, ευφάνταστες, νόστιμες και εναλλακτικές. Ιδού λοιπόν πέντε συνταγές που ανακαλύψαμε για τον ουρανίσκο σας μόνο.
Πέστο φουντουκιού
Υλικά: 500 γρ. φαρφάλες, ολικής άλεσης
Για την πέστο σάλτσα: 1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, 130 γρ. φουντούκια, 1 κ.σ. διατροφική μαγιά, 1 σκ. Σκόρδο, 130 γρ. ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα: ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμονιού, μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά), φουντούκια, χοντροκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Σε ένα μούλτι βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για 3 λεπτά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να έχουμε μια πάστα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με λίγο έξτρα ελαιόλαδο
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Πέστο αβοκάντο
Υλικά: 1 φλ. φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, 1 σκ. σκόρδο, 3 κ.σ ελαιόλαδο, 4 κ.σ κουκουνάρι ή άλλο ξηρό καρπό, 2 ώριμα μαλακά αβοκάντο, λίγες σταγόνες λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, λίγη παρμεζάνα (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Για τη σάλτα πέστο αβοκάντο, βάζουμε στο μπλέντερ τα στεγνά φύλλα βασιλικού, με το σκόρδο, το κουκουνάρι και προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Χτυπάμε, ρίχνοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο να λιώσει καλά και να γίνει κρέμα το μείγμα.
Προσθέτουμε το αβοκάντο και πολτοποιούμε. Δείτε εδώ πώς να τεμαχίσετε ένα αβοκάντο εύκολα και γρήγορα.
Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες νερό. Αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοτριμμένη παρμεζάνα.
Η συνταγή είναι της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Πέστο ψητής κίτρινης πιπεριάς & φέτα
Υλικά: 4 κίτρινες πιπεριές, 60 γρ. ηλιόσπορους (ψίχα), 2 σκελίδες σκόρδο, 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, ¼ ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ½ κ.γ. κουρκουμά, ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια από τις πιπεριές και τις κόβουμε σε τέταρτα. Τις βάζουμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα, τις ραντίζουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε τις πιπεριές σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα.
Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και τις πολτοποιούμε ελαφρώς σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι).
Προσθέτουμε τους ηλιόσπορους, το σκόρδο, τη φέτα, τα φύλλα βασιλικού, τον κουρκουμά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 40 ml ελαιόλαδο και συνεχίζουμε την πολτοποίηση.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Πέστο λιαστής ντομάτας
Υλικά: 500 γρ. σπαγγέτι, 200 γρ. λιαστή ντομάτα, με το λάδι της + extra, για το σερβίρισμα, 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 70 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα, 50 ml ελαιόλαδο, 3 σκ. σκόρδο, ¼ μάτσο βασιλικό, αλάτι
Εκτέλεση: Αδειάζουμε στο multi τη λιαστή ντομάτα, τα αμύγδαλα, την γραβιέρα, το βασιλικό, το σκόρδο, λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν μία πάστα.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη
Πέστο από πράσινες ελιές και λεμόνι
Υλικά: 200 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, 1 μικρή σκ. σκόρδο, 50 γρ. κουκουνάρι, 8 γρ. φύλλα βασιλικού, 1 ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού, 1 κ.γ. του γλυκού χυμό λεμονιού, 40ml ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση: Καβουρδίζουμε ελαφρώς το κουκουνάρι στο τηγάνι.
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις ελιές, τον βασιλικό, το σκόρδο, το κουκουνάρι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.
Η συνταγή είναι της Εύας Μονοχάρη
Έχουν κερδίσει έδαφος οι συνταγές για σάλτσες πέστο, δικαίως αφού είναι πεντανόστιμες και εύκολες στην εκτέλεση.
Διαβάστε επίσης
×