Το χρώμα του ταραμά, το ψωμί και όλα όσα έχουν σημασία και πρέπει να γνωρίζεις για να φτιάξεις την πιο αφράτη και νόστιμη ταραμοσαλάτα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η απόλυτη «αλοιφή» της Σαρακοστής είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για τα πιάτα της νηστείας, αλλά και γενικότερα μια νοστιμότατη παρουσία σε ένα τραπέζι με άρωμα θάλασσας.
Η ταραμοσαλάτα είναι από μόνη της λόγος για να τσακίσουμε ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί συντροφιά της, όμως όπως όλες οι παρασκευές έχει και αυτή τα μυστικά της για να βγει όσο λαχταριστή πρέπει.
Ζητήσαμε από τον σεφ Fahk, να μας πει τα μυστικά του για ασυναγώνιστη ταραμοσαλάτα, κι εκείνος, βουτώντας μια παχιά φέτα ψωμί στην αφράτη του δημιουργία, μάς είπε τα εξής.
Χρησιμοποίησε πάντα λευκό ταραμά, όχι κόκκινο. Ο κόκκινος είναι αναμειγμένα αυγά ψαριού χαμηλής ποιότητας, με προσθήκη χρωστικής.
ΜΗΝ ΚΛΕΒΕΙΣ. Το ψωμί ΠΡΕΠΕΙ να είναι μπαγιάτικο. Ο λόγος έχει να κάνει με την αφυδάτωση του αμύλου και της γλουτένης. Αν χτυπήσεις φρέσκο ψωμί στο μπλέντερ (ή στο γουδί παλαιότερα) δεν θα γίνει μαστιχωτό, όπως πρέπει. Είναι η ίδια αρχή με εκείνη που λέει πως δεν μπορείς να φτιάξεις πουρέ πατάτας στο μπλέντερ.
Αν πάλι δεν έχεις μπαγιάτικο ψωμί στο σπίτι, μπορείς να ζητήσεις από τον φούρνο να σου δώσουν.
Όταν το μουλιάζεις, φρόντισε να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι, μην το κόψεις σε μικρότερα. Με αυτόν τον τρόπο μέσω της ώσμωσης θα απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται για να μην «λασπώσει».
Πειραματίσου με διάφορα ψωμιά. Αν βρεις ας πούμε κάποιο ωραίο ψωμάκι ολικής ή με καλαμποκάλευρο, βάλε ένα ποσοστό μαζί με το λευκό ψωμί, το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει.
Η ταραμοσαλάτα χρειάζεται «ελαφρύ» λάδι, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο ή το καλαμποκέλαιο – σαν τη μαγιονέζα ένα πράμα. Αν θες να την αρωματίσεις με ελαιόλαδο, φρόντισε να βάλεις μικρή αναλογία με τα προαναφερθέντα έλαια – 1 προς 5.
Για να την κάνεις πιο αφράτη, μπορείς στο τέλος του χτυπήματος να χρησιμοποιήσεις μια κουταλιά τριμμένο πάγο, προσέχοντας όμως να μη σου βγει πολύ νερουλή.
Για ένα πιο λείο και ομοιογενές αποτέλεσμα, πέρνα τη από σίτα ή ένα πολύ ψιλό σουρωτήρι. Η διαδικασία είναι απλή: τη βάζεις στη σίτα και τη σπρώχνεις με μια μαρίζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής), αν είναι ίσια ή με μια κουτάλα της σούπας, αν έχεις σουρωτήρι.
Πριν τη σερβίρεις, μπορείς να αναμίξεις ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο (τσάιβς) αν θες να το παίξεις γκουρμεδιάρης.
Και το σημαντικοτερο; Απαραιτήτως την συνοδεύεις με ζεστό, φρέσκο ψωμάκι!