Δεν είναι μόνο το χοιρινό με τα δαμάσκηνα. Το έχουμε κι αυτό, προφανώς. Έχουμε όμως κι άλλες λαχταριστές συνταγές για να παντρέψεις κρέας και φρούτα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το χοιρινό με τα δαμάσκηνα ήταν, λέει, από τις πιο αγαπημένες συνταγές των αρχαίων ημών. Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, παντρεύουμε κρέας και φρούτα σε τέσσερις λαχταριστές συνταγές που έχουν τη δύναμη να ξορκίσουν τη μιζέρια του λοκντάουν –αν μη τι άλλο, επειδή θα σε κρατήσουν απασχολημένο/η για κάμποσες ώρες.
Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρέας.
Μόλις πάρει χρώμα γύρω γύρω σβήνουμε με το κρασί, το πετιμέζι και το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε το χυμό από τα πορτοκάλια .
Αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά, να μαλακώσει το κρέας. 10 λεπτά πριν τελειώσεις το ψήσιμο, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και αλατοπίπερο ίσα να μαλακώσουν.
Υλικά: 700 γρ. χοιρινή μπριζόλα χωρίς κόκκαλο, 2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα στα 4, 3 μήλα κόκκινα κομμένα στα 4, 2 σκ. σκόρδο κομμένες σε κάθετες φέτες, 2 κ.γ. μάραθο ξερό, 1 κ.σ. θυμάρι ξερό, 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 100 ml ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Τοποθετούμε το χοιρινό στον πάγκο εργασίας μας και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του με βούτυρο. Έπειτα, αδειάζουμε σε ένα μπολάκι το μάραθο, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι και αλείφουμε το χοιρινό. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το χοιρινό σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, ρίχνουμε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι το χοιρινό να πάρει χρυσαφί χρώμα. Τέλος, αποσύρουμε το ταψί από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Βάζουμε τα 2/4 από το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάουμε το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε κι αυτό. Σβήνουμε το κρέας με το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 2 ½ ώρες. Ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως χρειαστεί κι άλλα υγρά και συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος. Αφού μαλακώσει, προσθέτουμε το κύμινο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Αν η σάλτσα μας δεν είναι αρκετά δεμένη, διαλύουμε σε 1 φλιτζανάκι νερό το κορνφλάουρ και το προσθέτουμε στο κρέας. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από την φωτιά.
Εκτέλεση: Βάζουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα, που την έχουμε βάλει στη φωτιά να κάψει καλά, να σοταριστεί και να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αν η κατσαρόλα μας είναι μικρή βάζουμε το κρέας σε δόσεις. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα, προσθέτουμε τα αχλάδια και τα σοτάρουμε και αυτά. Θέλουμε να καραμελώσουν λίγο και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και αυτά αλλά προσέχουμε να μην μαυρίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σκόρδα, το φασκόμηλο και τον πελτέ να σοταριστούν για 2 λεπτά ακόμα. Τοποθετούμε το κρέας ξανά στην κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο νερό ίσα να σκεπάζει το φαγητό. Βράζουμε και 15 λεπτά πριν βράσει προσθέτουμε τα αχλάδια, το ξίδι και το πετιμέζι. Τέλος, προσθέτουμε και λίγο νερό, τόσο όσο χρειάζεται ώστε στο τέλος να έχουμε μια ωραία πυκνή σάλτσα.