Λατρεύουμε τη σοκολάτα. Αυτό που δε μας αρέσει είναι οι θερμίδες. Γι’ αυτό εδώ μαζέψαμε συνταγές με σοκολάτα, αλλά με λίγες θερμίδες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
«Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει» είχε πει η μαμά του Φόρεστ Γκαμπ στον Φόρεστ σε μία πιο ποιητική εκδοχή του «ναι γιε μου, η ζωή μπορεί να σε αιφνιδιάσει». Τι είναι χειρότερο όμως από το να σε αιφνιδιάσει η ζωή με ένα σοκολατάκι με γέμιση λικέρ; Να μην μπορείς να φας σοκολατάκι επειδή κάνεις δίαιτα. Ιδού 4 συνταγές χωρίς ζάχαρη, αλλά με σοκολάτα.
Κρέμα σοκολάτας διαίτης
Υλικά: 500 γρ. γάλα φρέσκο με 1,5% λιπαρά, 20 γρ. κακάο, 30 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη, 20 γρ. κορν φλάουρ, 300 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το κακάο. Τοποθετούμε στη φωτιά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Λίγο προτού πάρει βράση το γάλα, αδειάζουμε το μείγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει και όλη η κρέμα να γίνει σοκολατένια. Αν θέλουμε να κρυώσει γρήγορα και να μην κάνει κρούστα, τη βάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ, το οποίο τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο δοχείο γεμάτο παγάκια. Εκεί επάνω ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να κρυώσει.
Τη μοιράζουμε σε ποτήρια ή μπολάκια και σερβίρουμε ή διατηρούμε στο ψυγείο.
Εκτέλεση: Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, κομμένη σε κομμάτια. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και ακουμπάμε επάνω του το ανοξείδωτο μπολ. Ο πάτος του δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο νερό. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής από σιλικόνη και μόλις λιώσει καλά, κατεβάζουμε από το μπεν μαρί.
Παράλληλα, βάζουμε το γάλα και το γιαούρτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά. Εναλλακτικά χτυπάμε με το μίξερ χειρός.
Ρίχνουμε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα του γιαουρτιού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και να έχουμε ένα ενιαίο χρώμα. Ρίχνουμε τα μισά δημητριακά και ανακατέυουμε απαλά.
Μοιράζουμε τη μους σε 4 μπολάκια και βάζουμε τη στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν τη σερβίρουμε με τα υπόλοιπα δημητριακά.
Εκτέλεση: Για το vegan σαλάμι σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο και χωρίς αυγά, ψιλοκόβουμε τα 100 γρ. φουντούκια και αλέθουμε τα υπόλοιπα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ τα ανακατεύουμε. Γίνεται σαν πηχτός χυλός.
Το παγώνουμε να πήξει, για να μπορούμε να το πλάσουμε και να του δώσουμε σχήμα ρολού. Πλάθουμε σε ρολά (2- 3 μικρά ρολά), τυλίγουμε με μεμβράνη ή λαδόκολλα και βάζουμε στην κατάψυξη. Αφού σφίξει το vegan σαλάμι σοκολάτας, το κόβουμε σε φέτες και το απολαμβάνουμε.
Εναλλακτικά το βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αφού πήξει το κόβουμε σε κομματάκια. Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Για το σερβίρισμα: 50 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη, 20 γρ. κουβερτούρα, ξύσμα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 20x25 εκ. και κακαοβουτυρώνουμε. Kαθαρίζουμε και πολτοποιούμε ένα αβοκάντο με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός το αβοκάντο με την λιωμένη σοκολάτα, το ηλιέλαιο, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την σκόνη αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τη στέβια, τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα με τα στερεά στο μείγμα με το αβοκάντο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και με μία σπάτουλα σιλικόνης το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει για 20 λεπτά και κόβουμε το brownie σε κομμάτια.
Σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα και ξύσμα σοκολάτας.