Ασιατική σαλάτα με κολοκυθάκια
Υλικά:
4 κολοκυθάκια, 2 κρεμμύδια ξερά, 1 πιπεριά κόκκινη, 2 κ.σ. ηλιέλαιο, 50 γρ. ρυζόξιδο, 1 κ.σ. μέλι, 50 γρ. σόγια σως, 1 κ.γ. σησαμέλαιο, 1 κ.γ. σουσάμι, καβουρδισμένο, για το σερβίρισμα, ¼ κ.γ. μπούκοβο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες πάχους 0,5 εκ. και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τις ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τις ροδέλες από τα κολοκυθάκια. Κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια 1 εκ. και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το ηλιέλαιο, το ρυζόξιδο, το μέλι, τη σόγια σως και το σησαμέλαιο, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο dressing. Προσθέτουμε το dressing στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το σουσάμι και το μπούκοβο.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού και κάρυ
Υλικά:
Για τη σαλάτα: 4 στήθη κοτόπουλο, ψημένα σε γκριλιέρα, 100 γρ. κρουτόν, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 2 ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες, 300 γρ. φύλλα μαρουλιού, χοντροκομμένα, 3 αβγά κομμένα στα 4
Για τη σάλτσα: 3 κ.σ. μαγιονέζα, 3 κ.σ. άπαχο γιαούρτι, μία πρέζα κάρυ, σε σκόνη, ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το κάρυ, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Για τη σαλάτα: Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, τα κρουτόν, τα κρεμμυδάκια και τις ντομάτες. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Σε μία σαλατιέρα στρώνουμε τα μαρούλια. Προσθέτουμε το μείγμα του μπολ, γαρνίρουμε με τα αβγά και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου
Πικάντικη σαλάτα με κινόα
Υλικά:
1 φλ. κινόα, 1/2 κ.γλ. κύμινο, 1 κ.σ πάπρικα καυτερή, λίγο αλάτι, 1 κόκκινο κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες), 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα), 4 ντομάτες ώριμες και σφιχτές (ψιλοκομμένες), 1 αγγούρι με τη φλούδα του (σε καρεδάκια), 2 κίτρινες πιπεριές (κομμένες σε μικρά καρέ), 1 ματσάκι μαϊντανό, ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε πρώτα την κινόα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, πολύ καλά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Βράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να φουσκώσει και να σκάσει. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ψιλοκόβουμε τα βότανα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την κινόα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά και παγώνουμε τη σαλάτα πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Σαλάτα με καρότο και σάλτσα φιστικοβούτυρο
Υλικά:
8 καρότα, τριμμένα, 100 γρ. κάσιους καβουρδισμένα, χοντροκομμένα, 2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο (και έξτρα για το σερβίρισμα), 1 πιπεριά τσίλι, κομμένη σε φέτες
Για τη σάλτσα φιστικοβούτυρο: 60 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό, 60 γρ. γάλα καρύδας, αλάτι, πιπέρι, 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη, 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο, χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μεγάλο μπολ με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε στο μπολ τα τριμμένα καρότα, τα κάσιους, τον κόλιανδρο και την πιπεριά τσίλι. Ανακατεύουμε, ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Σαλάτα με καρύδια και πορτοκάλι
Υλικά:
1 μεγάλη ρίζα μαρούλι, ⅓ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 5-6 τοματίνια, 1 πορτοκάλι σε κύβους, 3-4 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα
για τη βινεγκρέτ: 1 σφηνοπότηρο ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μέλι, ½ σφηνοπότηρο ξύδι, αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά το μαρούλι. Κόβουμε το μαρούλι σε μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα τοματίνια, τα καρύδια και το πορτοκάλι. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ: Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά με μιξεράκι του καφέ. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι από εδώ
Το κλασικό λάχανο-καρότο, και η χωριάτικη παραέχει συνειρμούς διακοπών για να την πάρεις στο γραφείο. Αυτές οι σαλάτες, όμως, είναι ό,τι πρέπει.
×