Ο Τέσλα παρέμεινε παρθένος όλη του τη ζωή κι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι κοιμόταν δύο ώρες την ημέρα. Κι οι δυο τους ισχυρίζονταν ότι εκεί οφειλόταν η ιδιοφυΐα τους.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Θυμάστε όλες τις συμβουλές που έχετε κατά καιρούς διαβάσει, κι εδώ στο in2life και αλλού, για να είστε δημιουργικοί και να έχετε έμπνευση; Να κοιμάστε καλά, να τρώτε σωστά, και άλλα τέτοια όμορφα; Ξεχάστε τα. Ναι, όλα. Τα μεγαλύτερα μυαλά που πέρασαν ποτέ από αυτόν τον πλανήτη έχουν εντελώς διαφορετική γνώμη για το πώς θα γίνετε επιτυχημένοι.
(*) Disclaimer: Δοκιμάζετε με δική σας ευθύνη. Και μόνο.
Άγρυπνες νύχτες: Και μέρες. Ο Leonardo da Vinci, που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες που περπάτησαν ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη, μπορούσε να ξοδέψει ώρες σε μια τόση δα ασήμαντη λεπτομέρεια, παραμελώντας για καιρό την πρόοδο του έργου του. Για να κρατά τον εαυτό του σε εγρήγορση, εξασκούταν σε κάτι που λέγεται πολυφασικός ύπνος: ελάχιστα λεπτά ύπνου κάθε τέσσερις ώρες, τόσα που το σύνολο να μην ξεπερνά τις δύο ώρες την ημέρα.
Η δύναμη του ύπνου: Από την άλλη, ο Thomas Edison ήταν ορκισμένος οπαδός αυτού που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν “power nap”, του σύντομου δηλαδή ύπνου ως διάλειμμα από την δουλειά. Με μια διαφορά: Ο εφευρέτης του ηλεκτρισμού καθόταν στην αγαπημένη του πολυθρόνα, στερεώνοντας τον αγκώνα του σε μικρά κομμάτια μάρμαρου που είχε τοποθετήσει στο μπράτσο της. Σκεφτόταν ό,τι τον απασχολούσε μέχρι να τον πάρει ο ύπνος, και όταν ξυπνούσε από τον θόρυβο που έκαναν τα μάρμαρα πέφτοντας στο πάτωμα, σημείωνε ό,τι είχε εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του –δημιουργικές λύσεις, νέες ιδέες, να πάρει γάλα στο δρόμο για το σπίτι…
Μακριά από τους πειρασμούς: Μπορεί να αναφέρεται συχνά ως το μεγαλύτερο geek όλων των εποχών, όμως ο σπουδαίος Nikola Tesla ήταν και ένας πολύ όμορφος άνδρας, με σπουδαίες κατακτήσεις στο γυναικείο φύλο. Ωστόσο, εκείνος απέδιδε την επιτυχία του ως εφευρέτη στην αυστηρή του αγαμία. Και όντως, καμία ένδειξη δεν έχει ως τώρα βρεθεί που να μαρτυρά ότι στα 86 χρόνια της ζωής του είχε έστω μία ερωτική σχέση με οποιονδήποτε –γυναίκα ή άνδρα.
Κρατήστε (για λίγο) την ανάσα σας: Ο βραβευμένος με Ig Nobel ιάπωνας εφευρέτης Yoshiro Nakamatsu, ο οποίος έχει περισσότερες από 3.000 πατέντες καταχωρημένες στο όνομά του, έχει εγκαταστήσει έναν ειδικό πίνακα από πλεξιγκλάς μέσα στην πισίνα του. Σκέφτεται, λέει, μόνο κάτω από το νερό και κρατά τις σημειώσεις του μόνο σε αυτόν τον πίνακα, γιατί όπως ισχυρίζεται «το οξυγόνο είναι ο εχθρός του εγκεφάλου».
Οι ερημίτες της καρδιάς μας: Ο καλλιτέχνης Jasper Jones δούλευε για τρεις μήνες κάθε χρόνο στην απόλυτη απομόνωση. Ο θρυλικός σκακιστής Bobby Fischer έζησε για είκοσι χρόνια σε μέρη που δεν αποκάλυψε ποτέ σε κανέναν, πριν μπει σε ένα αεροπλάνο για τη Γιουγκοσλαβία, για να διεκδικήσει ξανά τον παγκόσμιο τίτλο του. Η λίστα των ιδιοφυϊών που αγαπούσαν την απόλυτη απομόνωση είναι μεγάλη, και περιλαμβάνει επίσης ονόματα όπως αυτά των J.D. Salinger, Harper Lee, Howard Hughes και Emily Dickinson.
Κρύο, καιρός για ιδέες: Οι μεγάλοι συγγραφείς έχουν κατά καιρούς τα τέλματά τους, και ο σπουδαίος Miguel de Cervantes δεν αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα αυτόν. Όταν του συνέβαινε, γέμιζε μια μπανιέρα με παγωμένο νερό, και καθόταν μέσα μέχρι να του έρθει κάποια επιφοίτηση. Ισχυριζόταν, δε, ότι πάντα έπιανε.
Αναζητήστε τον Βορρά: Ο Charles Dickens ήταν γνωστός, εκτός από το συγγραφικό του ταλέντο, και για τις πολλές του ιδιοτροπίες. Μία από αυτές επέβαλλε το γραφείο του να κοιτάζει πάντα τον βορρά και μία άλλη το σώμα του να είναι εντελώς ευθυγραμμισμένο με τους πόλους της Γης όταν κοιμόταν –το κεφάλι προς τον Βορρά, τα πόδια προς τον Νότο. Μπορούμε να φανταστούμε τον ενθουσιασμό φίλων και υπαλλήλων ξενοδοχείων που τον φιλοξενούσαν.