γράφει ο Αλέξανδρος Καρπαθάκης, λογιστής
Το άκουσες, το διάβασες, το πίστεψες και τώρα το μυαλό σου έχει ήδη αρχίσει να αναρωτιέται:
Αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος – Ναι τι;
Μην το κάψεις. Μην μείνεις άυπνος για μέρες. Είμαστε εδώ για να σου ξεδιαλύνουμε όλες σου τις απορίες, για την… νέα εποχή της φορολογίας.
Αρχικά πριν ξεκινήσουμε να λέμε για το πλαστικό χρήμα, να πούμε ότι ο παραπάνω τίτλος είναι λάθος (εκτός από το «ναι τι;»).
Το αφορολόγητο έχει καταργηθεί με τον νόμο 4172 και όλοι φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ.
Τι μας λες ρε, εγώ πέρυσι δεν πλήρωσα φόρο!
Ο νόμος 4172 προβλέπει έκπτωση φόρου λόγω συγκέντρωσης αποδείξεων για τους μισθωτούς/συνταξιούχος/αγρότες για εισοδήματα έως 42.000 € ενώ με τον 4387 επεκτείνεται σε όλα τα εισοδήματα.
Και τι θα πάθω αν δεν μαζέψω;
Πολύ απλά ντώσει μπέναλτυ.
Ο φορολογούμενος που δε μαζέψει αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος θα φορολογηθεί παραπάνω – θα έχει μπέναλτυ δηλαδή.
Τι θεωρείται συναλλαγή με κάρτα ρε μάστορα;
Συναλλαγές με Web Banking, Χρεωστική Κάρτα, Πιστωτική Κάρτα, Προ-πληρωμένη κάρτα, αγορές μέσω ηλεκτρονικών προφίλ (τριμερές σύστημα καρτών πληρωμής όπως π.χ. το Viva.gr). Επειδή πλέον την ενημέρωση των φορολογικών αρχών για τις αγορές, την φέρει ο φορέας που εμπλέκεται (ήτοι τράπεζα και τέρμα πια τα χαρτάκια), ο υπογράφων κρατάει μια επιφύλαξη για το αν θεωρούνται συναλλαγές με πλαστικό χρήμα αυτές που γίνονται μέσω Paypal ή άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπως το Revolut ή το Transferwise ή το bitcoin, παρόλο που όλα προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Είναι από αυτά τα μικρά και καθημερινά πράγματα που μένει να δούμε στην πράξη.
Ποιες αποδείξεις «μετράνε» ρε λεβέντη μου (ρωτάει ο θείος στο χωριό);
Σίγουρα σουπερμάρκετ, βενζινάδικο, στριπτιτζάδικο κ.ο.κ που πραγματοποιούνται εντός Ε.Ε.! Εξαιρούνται: Ενοίκιο, Δόση Δανείου, κοινόχρηστα. Επομένως το μπλουζάκι που αγόρασες από Κινέζικο eshop μέσω paypal, δεν μετράει!
Και οι ΔΕΚΟ;
Δεν ξέρουμε ακόμα!
Προσοχή: Οι επιτηδευματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες) θα πρέπει να χρησιμοποιούν ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό/κάρτα, για τις πληρωμές των εξόδων της επιχείρησής τους και ξεχωριστό για δαπάνες που χτίζουν το αφορολόγητο.
Και ο Παππούς στο χωριό (πατέρας του θείου που ρώταγε πριν);
Όσοι είναι πάνω από 70, όσοι είναι ανάπηροι, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό, οι φυλακισμένοι και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών (επειδή έτσι γ…αει ο Πειραιάς οι τελευταίοι), εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις για τη χρήση του πλαστικού χρήματος αλλά πρέπει να κρατάνε τις αποδείξεις, όπως παλιά.
Πόσο ρε παιδάκι μου πρέπει να αγοράσω με την κάρτα;
Δες τον πιο κάτω πίνακα (πηγή taxheaven). Αν δεν καταλάβεις, μην πάρεις το λογιστή σου. Άνοιξε κανένα βιβλίο! Αν έχεις μαζέψει 30.000€ σε αγορές μέσω πιστωτικής σταμάτα, το τερμάτισες. Παίξε άλλο παιχνίδι τώρα.
Κι αν είμαι παντρεμένος ή Μ.Σ.Σ (μέρος συμφώνου συμβίωσης);
Αναμένουμε την εγκύκλιο του υπουργείου, αλλά το πιο πιθανό είναι ο καθένας να πρέπει να καλύψει τις αγορές μέσω πλαστικού χρήματος μόνος του, αναλόγως τα εισοδήματα του.
Και οι συνδικαιούχοι σε μία κάρτα;
Εδώ τα πράγματα για την ώρα είναι όπως το πάπλωμα στο διπλό κρεβάτι τον χειμώνα. Όποιος το τραβήξει πιο δυνατά, αυτός σκεπάζεται. Καλό θα ήταν οι αγορές να γίνονται με ξεχωριστή κάρτα, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, αναμένουμε οδηγίες.
Bonus Θεμα: Λοτταρία!
Κάθε χρόνο θα γίνονται κληρώσεις και οι τυχεροί θα κερδίζουν χρηματικά και σε είδος έπαθλα (συνολικής αξίας μέχρι 12 εκατομμύρια ευρώ). Πώς γίνεται στα πανηγύρια με τους λαχνούς; Κάπως έτσι.
Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης