8 καλοί τρόποι που (μάλλον) δεν έχετε

Ποιο χέρι χρησιμοποιείτε για να βήξετε; Από ποια πλευρά φοράτε την τσάντα και πώς κάθεστε στο τραπέζι; Δείτε οκτώ καλούς τρόπους που αγνοούμε, με βάση το savoir vivre.
8 καλοί τρόποι που (μάλλον) δεν έχετε
Οι «καλοί τρόποι» είναι έννοια αρκετά παρεξηγήσιμοι και ενίοτε υποκειμενικοί. Όμως όπως υποδηλώνει το savoir vivre, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες τους ίσως αγνοούμε. Όχι πως θα πάθουμε κάτι αν δεν τους τηρήσουμε κατά γράμμα, όμως αν το κάνουμε τότε σίγουρα δίνουμε κύρος και κλάση στις εμφανίσεις μας. Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά.

Βήχετε στο δεξί σας χέρι
Το να καλύπτετε το στόμα σας όταν φτερνίζεστε ή όταν βήχετε είναι – προφανώς – καλοί τρόποι. Η χρήση όμως του δεξιού χεριού όταν συμβαίνει αυτό επιτρέπεται; Σύμφωνα με τον Joy Weaver, συγγραφέα του βιβλίου How to Be Socially Savvy in All Situations, όχι. Kαι αυτό γιατί το δεξί σας χέρι είναι το ονομαζόμενο «κοινωνικό» χέρι, και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για χειραψία, χαιρετισμούς και φιλιά… παλάμης. Το αριστερό χέρι από την άλλη πλευρά, ονομάζεται «προσωπικό» χέρι, και είναι αυτό που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για να καλύπτετε το στόμα σας στον βήχα, για να ξύνεστε, για να φτερνίζετε και ότι άλλο μπορεί να κάνετε που μάλλον δεν πρέπει να αναφέρουμε εδώ.

Φοράτε την τσάντα σας στον δεξί σας ώμο
Για να έχετε το «κοινωνικό» χέρι ελεύθερο, θα πρέπει επίσης να έχετε την τσάντα – ή το ποτό σας ή το τσιγάρο – στο αριστερό σας χέρι. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα χρειαστεί να σπαταλήσετε χρόνο να αλλάξετε χέρι αν χρειαστεί να κάνετε χειραψία με κάποιον. Επίσης, το καταλληλότερο σημείο για να ακουμπήσετε την τσάντα σας αν κάθεστε σε καρέκλα είναι στο πάτωμα στα δεξιά σας, και όχι στην πλάτη της καρέκλας κρεμασμένη.

Κάθεστε λάθος στο τραπέζι
Για να αποφύγετε τυχόν… συγκρούσεις με τους υπόλοιπους στο τραπέζι, θα πρέπει πάντα να προσεγγίζετε την καρέκλα από την αριστερή πλευρά και να σηκώνεστε από αυτή από τη δεξιά. Αν πάλι χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μην αναγγείλετε ποτέ την πρόθεσή σας στους υπολοίπους. Απλά πείτε «με συγχωρείτε» και σηκωθείτε.

Δίνετε το αλάτι χωρίς το πιπέρι
«Είναι σαν ένα μίνι ζευγάρι», αναφέρει ο Weaver, «δεν θα πρέπει να τα χωρίσουμε. Η θεωρία πίσω από αυτό; Ακόμα και αν ένας από το τραπέζι ζητήσει μόνο το αλάτι, αυτός που κάθεται δίπλα του ενδεχομένως να θέλει και τα δύο, άρα θα πρέπει να δίνονται μαζί. Επίσης, η μεταφορά τους πρέπει να γίνεται πάντα δεξιόστροφα.

Χειροκροτείτε λάθος
Αν προσέξετε τους celebrities σε διεθνή βραβεία (Όσκαρ, Κάννες, κτλ.) κανείς τους δεν χειροκροτεί τους νικητές όπως θα έπρεπε. Ο σωστός τρόπος είναι με τα χέρια ελαφρώς προς τα αριστερά, στο ύψος του στήθους. Σε καμία περίπτωση μπροστά από το πρόσωπό σας και σίγουρα όχι μπροστά από το πρόσωπο κάποιου άλλου.

Μπαίνετε λάθος στο αυτοκίνητο
Ο σωστός τρόπος – για τις γυναίκες – για να μπουν μέσα στο αυτοκίνητο είναι πρώτα να καθίσουν και μετά να φέρουν τα πόδια τους μέσα. Έτσι, πέρα από την κλάση που προσδίδει αυτή η κίνηση, αποτρέπει και τα τυχόν… ατυχήματα με τις κοντές φούστες.

Δείχνετε κάποιον
«Μπορούμε να δείξουμε κάτι, όμως δεν δείχνουμε ποτέ κάποιον», λέει ο Weaver. Αν λοιπόν πρέπει να δείξετε τον φίλος σας ή οποιονδήποτε που κάθεται απέναντι μπορείτε να κάνετε ένα νεύμα με το χέρι, αρκεί να είναι ανοιχτό.

Χρησιμοποιείτε τις περιστρεφόμενες πόρτες λάθος
Ανοίγετε την πόρτα για να περάσει κάποιος; Αυτό σίγουρα γνωρίζετε ότι συγκαταλέγεται στους καλούς τρόπους. Όταν όμως έχετε να κάνετε με μια περιστρεφόμενη πόρτα, το πιο ευγενικό είναι να μπείτε πρώτοι. «Σε καμία περίπτωση δε θέλετε ο/η συνοδός σας να χρειαστεί να σπρώξει και εσείς να είστε από πίσω του», λέει ο Weaver. Σκοπός σας είναι να κάνετε τον άλλο να νοιώσει μοναδικός και να τον διευκολύνετε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v