Σεμινάρια, λέσχες ανάγνωσης, βιβλιοθήκες, προβολές, λέσχες, αίθουσες τέχνης και άλλα πέντε μέρη για να γνωρίσετε κόσμο, μακριά από την προφανή λύση των μπαρ και του αλκοόλ.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τα μπαράκια και τα clubs είναι οι προφανείς λύσεις για να γνωρίσεις κόσμο. Το μόνο που μαθαίνεις για τον άλλον όμως, στα συγκεκριμένα μέρη είναι αν προτιμά το ρούμι από την βότκα και πόσο καλός είναι στο να ακούει το όνομα σου, το ζώδιό σου, και όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που του φωνάζεις μάταια στο αυτί, για να ακουστούν πάνω από τον David Guetta που παίζει στη διαπασών.
Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές. Όπου πορτοκαλιές, τα μέρη εκείνα που δεν απαιτούν μπουκάλες αλκοόλ και σκοτάδι για να κάνουν τους παρευρισκομένους να νιώσουν χαλαρά. Κι ενώ –εννοείται πως- αυτά τα μέρη δεν υπάρχουν επί τούτου για να προκύψουν γνωριμίες, σχεδόν κάθε φορά, φεύγεις από εκεί έχοντας σημειώσει στον κατάλογο του κινητού σου τηλεφώνου τουλάχιστον μια καινούρια επαφή. Ιδού δέκα εναλλακτικές «πορτοκαλιές» για να αυξήσετε τις (φιλικές ή πιο… «πονηρές») επαφές σας:
*Σεμινάρια Αποφασίζεις να παρακολουθήσεις μαθήματα για μια δραστηριότητα που σε ενδιαφέρει. Και γράφεσαι σε ένα σεμινάριο. Και αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχουν δεκάδες ακόμη άνθρωποι που είχαν την ίδια ιδέα. Τα υπόλοιπα έρχονται απλώς από μόνα τους: Όχι μόνο βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο για αρκετές ώρες με μια ομάδα ανθρώπων δεκτικών, προφανώς, στην κοινωνικοποίηση, αλλά μοιράζεστε και τουλάχιστον ένα κοινό ενδιαφέρον – αυτό που σας έστειλε στο συγκεκριμένο σεμινάριο. Ήδη, με άλλα λόγια, έχετε πρόσφορο θέμα για εκτενή συζήτηση.
*Café με επιτραπέζια Υπάρχει ένα μόνο set των «Αποίκων του Κατάν» στο café αλλά θέλετε να το παίξετε και εσείς και η απέναντι παρέα. Γιατί να μην γίνουν οι δύο παρέες μία. Κάπως έτσι μπλέκονται παίκτες, πιόνια, πούλια, ζάρια, καφέδες και συζητήσεις στα café που ειδικεύονται στην επιτραπέζια διασκέδαση, και αποδεικνύουν ότι, όπως συμβαίνει και από το δημοτικό σχολείο ακόμα, το παιχνίδι είναι η ιδανική αφορμή για να «γίνουμε φίλοι». Δείτε επτά τέτοια αθηναϊκά στέκια σε παλαιότερο δημοσίευμά μας.
*Η βιβλιοθήκη «Η βιβλιοθήκη, ξέρετε, δεν είναι ο ψυχρός χώρος όπου σου επιβάλλουν μόνο να κάνεις ησυχία» μας έλεγε λίγο καιρό νωρίτερα η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο σχετικό μας δημοσίευμα. «Η βιβλιοθήκη είναι ζεστός χώρος. Βλέπουμε παρέες να σχηματίζονται εδώ, να κανονίζουν καφεδάκι μετά το διάβασμα, ακόμα και ερωτικές ιστορίες να ξεκινούν στο αναγνωστήριο». Τα είπε όλα και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα. Μόνο τις πληροφορίες και τις διευθύνσεις που σας περιμένουν γεμάτες βιβλία και ενδιαφέροντες ανθρώπους, εδώ.
*Λέσχες ανάγνωσης Αν οι βιβλιοθήκες δεν είναι αρκετές – ή δεν μπορείτε να περιμένετε να βρεθείτε με τις νέες σας γνωριμίες εκτός βιβλιοθήκης, για να μπορέσετε να συνομιλήσετε πιο άνετα, σε μεγαλύτερα ντεσιμπέλ, υπάρχουν πάντα και οι λέσχες ανάγνωσης, που δεν περιλαμβάνουν μόνο το στοιχείο του βιβλίου, αλλά ούτως ή άλλως προωθούν την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων – πόσο απέχει αυτό από την αίσθηση της «παρέας»; Συν, το ότι πλέον οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται μόδα – θα βρείτε μία σε κάθε μεγάλο βιβλιοπωλείο ή στα sites των εκδοτικών οίκων.
*Ξεναγήσεις και αίθουσες τέχνης Ο Δήμος Αθηναίων μας έδωσε την ιδέα, λανσάροντας τις δωρεάν ξεναγήσεις και τα κυνήγια θησαυρού στα μουσεία της Αθήνας, για να γεμίσει το σαββατιάτικο πρωινό μας με αθηναϊκή τέχνη. http://www.in2life.gr/culture/art/articles/266571/article.aspx?m=30 Οι ξεναγήσεις, βέβαια, ανέκαθεν ήταν ο πιο ενδιαφέρον τρόπος να γνωρίσεις την τέχνη, και –το κυριότερο- όχι μόνος. Το κάθε γλυπτό, ο πίνακας που σας έκανε εντύπωση, η διαδρομή στην Πλάκα ή στην Αρχαία Αγορά που δεν γνωρίζατε, αποτελούν αφορμή για να ανταλλάξετε απόψεις με τους γύρω σας. Η τέχνη ενώνει και οι ξεναγήσεις που θα βρείτε στο σχετικό μας δημοσίευμα θα σας το επιβεβαιώσουν.
*Φεστιβάλ Κι αν τα μουσεία σας φαίνονται ελαφρώς αποστειρωμένοι χώροι για να προκύψουν ενδιαφέρουσες γνωριμίες, υπάρχουν και τα Φεστιβάλ. Είτε είναι η συζήτηση στην ουρά, περιμένοντας να μπείτε στην Επίδαυρο το καλοκαίρι, είτε είναι το καθιερωμένο κουβεντολόι έξω από τον Δαναό μετά από μια προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας, είτε ακόμη και τα χαμόγελα κατά την διάρκεια ενός φεστιβάλ δρόμου ή ενός καλλιτεχνικού δρώμενου σε δημόσιο χώρο, το φεστιβαλικό κλίμα πάντα ευνοεί τις γνωριμίες και το δέσιμο μεταξύ αγνώστων, ενώ πάντα συνοδεύεται και από τα κατάλληλα πάρτι για να «σφραγιστούν» αυτές οι γνωριμίες.
*Κινηματογραφικές λέσχες Στον κινηματογράφο, μπαίνετε, βλέπετε, και απέρχεστε με ό,τι έχει απομείνει από τα ποπ κορν. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι η έβδομη τέχνη που φταίει για το ότι δεν σας δίνεται η ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείτε με τους υπόλοιπους, αλλά το γεγονός πως οι κινηματογραφικές αίθουσες σας βλέπουν σαν πελάτη, και φυσικά, περιμένουν από εσάς να αποχωρήσετε κακήν κακώς για να περάσουν οι επόμενοι. Αυτό ακριβώς το κενό καλύπτουν οι κινηματογραφικές λέσχες που «ξανανιώνουν» σε όλη την Ελλάδα, και καλούν όλους τους σινεφίλ να γίνουν μια παρέα, να δουν σπουδαίες ταινίες όλοι μαζί και να ανανεώνουν το εβδομαδιαίο τους ραντεβού για περισσότερο θέαμα και συζήτηση. Ενημερωθείτε για τον θεσμό της σινε-λέσχης στο σχετικό αφιέρωμα του In2life.
*Εκδρομές Εδώ εντοπίζουμε ίσως το μόνο σημαντικό πλεονέκτημα των ταξιδιών με γκρουπ. Σίγουρα η παρέα σας γίνεται ένα με κάποια άλλη, γνωρίζετε νέα άτομα, τριγυρνάτε μαζί τους καθημερινά σε μια νέα πόλη, και αν τους συμπαθήσετε έχει καλώς, διαφορετικά, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Ακόμη περισσότερες πιθανότητες να δεθείτε με τους «άγνωστους συνταξιδιώτες» έχετε αν επιλέξετε κάποια «extreme απόδραση» - οι εξορμήσεις kayaking, πεζοπορίας, ορειβασίας κλπ, γίνονται πάντα από οργανωμένη εταιρία και με την συμμετοχή μεγάλου group που προσφέρεται για γνωριμίες.
*Social networks Προφανώς. Από τα social networks ξεκίνησαν μεγάλες φιλίες, μεγάλοι έρωτες, μέχρι και… μεγάλα κινήματα που επηρέασαν τις εξελίξεις στην Αραβική Άνοιξη. Και μπορεί το Facebook να μοιάζει πλέον «παιδικό» μέσο για γνωριμίες, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με το Twitter, που η κυριότερη αξία του στην καθημερινότητά μας είναι η διάδραση με άγνωστους ατακαδόρους που μας κάνουν να ξεκαρδιζόμαστε με τα tweets τους. Δεν ισχύει το ίδιο με το LinkedIn που προσφέρεται για πιο επαγγελματικές γνωριμίες. Και, τέλος, δεν ισχύει το ίδιο για το Instagram, που έχει χτίσει μια φανατική ομάδα χρηστών στην Ελλάδα, οι οποίοι συναντιούνται συχνά-πυκνά για να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις από κοντά, μέσω της πλατφόρμας του InstaGreece.
*Speed date Για το τέλος, αφήσαμε το μοναδικό μέρος όπου θα πάτε ακριβώς με αυτόν τον σκοπό: Να γνωρίσετε το άλλο σας μισό – ή έστω το… φλερτ της βραδιάς. Το SpeedDate είναι η συνάντηση αγνώστων ανδρών και γυναικών, που έχουν δέκα λεπτά στην διάθεσή τους να γνωρίσουν το κάθε άτομο, και στην συνέχεια να αξιολογήσουν την γνωριμία, να περάσουν στην επόμενη, την μεθεπόμενη, και ούτω καθεξής, μέχρι να βρουν αυτόν ή αυτή που τους ταιριάζει. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, μάθετε περισσότερα εδώ.