Η πανδημία τσάκισε την ψυχική υγεία των Ελλήνων

Παραπάνω από ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει πως η πανδημία είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία, σε νέα πανελλήνια έρευνα.
Η πανδημία τσάκισε την ψυχική υγεία των Ελλήνων
Νέα έρευνα της Focus Bari | YouGov δείχνει πώς επηρεάστηκε η ψυχική υγεία των Ελλήνων, αλλά και η κοινωνική τους ζωή, μέσα σε δύο χρόνια πανδημίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.002 ατόμων 18 έως 74 ετών, από τις 21 έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ασταθή διάθεση («έχω μεταπτώσεις ανάλογα με τις μέρες»), το 32% αναφέρει καλή ψυχολογία («μια δοκιμασία είναι, θα περάσει»), ενώ το 12% δηλώνει κακή ψυχολογία («ανησυχώ, φοβάμαι πολύ πώς θα τελειώσει όλο αυτό»).

Μόνο ένας στους δέκα Έλληνες θεωρεί πως η κατάσταση της υγείας του είναι καλύτερη σε σχέση με πριν από δύο χρόνια (ποσοστό 10%). Το 12% δηλώνει πως η υγεία του είναι χειρότερη σε σχέση με δύο χρόνια πριν, ενώ οι υπόλοιποι 69% δεν βλέπουν διαφορά.

Η πανδημία άλλαξε προς το καλύτερο τις καθημερινές συνήθειες όσων δηλώνουν καλύτερη υγεία απ’ ό,τι πριν την πανδημία: Καλύτερη διατροφή (61%), περισσότερες ενέργειες προστασίας/πρόληψης της υγείας (48%), καθημερινή άσκηση όπως περπάτημα ή τρέξιμο (38%), νέες καθημερινές καλές συνήθειες άσκησης και διατροφής (33%), περισσότερος/καλύτερος ύπνος (29%) και λιγότερο στρες λόγω τηλεργασίας (16%).

Για εκείνους που δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι χειρότερη σε σχέση με δύο χρόνια πριν, οι λόγοι εστιάζονται τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική κατάστασή τους: Άγχος για τις επιπτώσεις της πανδημίας (55%), επιδείνωση ψυχικής υγείας (50%), μελαγχολία/μοναξιά λόγω εγκλεισμού (50%), πρόσφατη ασθένεια (30%), αύξηση σωματικού βάρους λόγω περισσότερου φαγητού (29%), έλλειψη σωματικής άσκησης/αποφυγή γυμναστηρίου (16%), χειρότερος ύπνος (12%).

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ζωή, το 58% αναφέρει πως αυτή είναι χειρότερη σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, το 35% ίδια και το 7% καλύτερη. Πολλοί δηλώνουν ότι αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι για διασκέδαση σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια ή για κοινωνικές συναντήσεις σε εστιατόρια, καφέ κλπ. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι νεαρές ηλικίες που στην πλειονότητά τους βγαίνουν για διασκέδαση πολύ συχνότερα.

Συγκεκριμένα, ένας στους πέντε (το 21%) λέει ότι δεν βγαίνει καθόλου, ούτε σε σπίτια, ούτε σε χώρους διασκέδασης, το 43% πηγαίνει επιλεκτικά σε σπίτια και χώρους διασκέδασης τηρώντας μέτρα, το 29% πηγαίνει μόνο σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια με λίγα άτομα, ενώ μόνο ένα 7% λέει «βγαίνω και πηγαίνω παντού/ σε όλα όπως έκανα και πριν την πανδημία». Στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό αυτό φθάνει το 24%, δηλαδή για έναν στους τέσσερις νέους είναι σαν μην υπάρχει πανδημία. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12% στις ηλικίες 25-34 ετών, 6% στους 35-44 ετών και μόνο 3% στους άνω των 45 ετών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v