H κατάθλιψη δεν πάει διακοπές

Η παραμυθένια ατμόσφαιρα των γιορτών δεν δημιουργεί σε όλους αισθήματα χαράς. Όμως η ζωή είναι "τέλεια" μόνο στις διαφημίσεις.
H κατάθλιψη δεν πάει διακοπές
Γράφει η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος

Τα Χριστούγεννα, συνήθως, χρωματίζονται από ένα κλίμα ευτυχίας και ευεξίας, όπου συγγενείς και φίλοι μοιράζονται κοινές στιγμές, μέσα σε μια ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα, η οποία λειτουργεί ως τονωτικό διάλλειμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι, καθώς για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα κατάθλιψης και στρες.

Ειδικά στις μέρες μας, εκτός από τους διάφορους οικονομικούς και συναισθηματικούς παράγοντες οι οποίοι, σε συνδυασμό με τον τύπο της προσωπικότητάς μας, μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή μας κατά τη διάρκεια των εορτών, η πανδημία του Covid-19 δρα επιβαρυντικά στην εμφάνιση αισθημάτων μελαγχολίας και κατάθλιψης.

Οι κυριότεροι λόγοι που οι μέρες των Χριστουγέννων μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα, είναι οι παρακάτω:

•Πολλαπλοί ρόλοι. Ειδικά οι γυναίκες καλούνται τις ημέρες των εορτών να έρθουν αντιμέτωπες με επιπρόσθετα ζητήματα μέσα στο νοικοκυριό, όπως την οργάνωση εορταστικών καλεσμάτων, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τις ημέρες που δεν έχουν σχολείο, τα ψώνια για συγγενείς και φίλους που γιορτάζουν. Οι παραπάνω δραστηριότητες, οδηγούν σε πίεση χρόνου, άγχος και κατ’ επέκτασιν σε συναισθηματική επιβάρυνση.

•Αναπόληση στιγμών ευτυχίας. Οι γιορτές συνοδεύονται από εικόνες, ήχους, μυρωδιές. Οι αισθήσεις με τη σειρά τους, οδηγούν στην ανάσυρση αναμνήσεων. Σε περίπτωση απώλειας κάποιου αγαπημένου προσώπου ή που η περίοδος των εορτών δεν μας βρίσκει σε τόσο καλή κατάσταση όσο στο παρελθόν, τα συναισθήματα της θλίψης και της ματαίωσης διογκώνονται.

•Προσδοκίες που δεν ευοδώνονται. Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια ανάσα πριν από το κλείσιμο του έτους, στιγμή κατά την οποία το άτομο, ασυναίσθητα, καταφεύγει σε μια αποτίμηση της υλοποίησης των θέλω του, στο διάστημα που μεσολάβησε. Η μη κατάκτηση επαγγελματικών ή προσωπικών στόχων, μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά θλίψη και μελαγχολία.

•Οικονομική δυσχέρεια. Μετά το οικονομικό κραχ που υπέστη η χώρα μας, αλλά και την απώλειας εργασίας μέρους του πληθυσμού λόγω της πανδημίας του Covid-19, πολλά νοικοκυριά προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν. Οι γιορτές, όμως, προσθέτουν ένα επιπλέον βάρος στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού. Όταν δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για παραπάνω έξοδα όπως ρούχα, δώρα, τρόφιμα για εορταστικό τραπέζι, το άτομο αφενός νιώθει άγχος για το πώς θα ανταπεξέλθει, αλλά και μειονεξία έναντι γνωστών και φίλων.

•Μοναξιά. Τα Χριστούγεννα συνδέονται με το μοίρασμα, την επικοινωνία και την προσφορά. Όταν δεν έχεις κάποιον προκειμένου να μοιραστείς το εορταστικό τραπέζι ή ακόμα και για να ανταλλάξεις δυο κουβέντες, η καταθλιπτική διάθεση δεν αργεί να σου χτυπήσει την πόρτα.

Ωστόσο, να θυμάσαι ότι:

•Η ζωή είναι «τέλεια» μόνο στις διαφημίσεις

•Οι ευθύνες και τα βάρη είναι για να τα μοιραζόμαστε

•Ο αισιόδοξος τρόπος σκέψης μας πλημμυρίζει με θετικά συναισθήματα

•Δεν χρειάζεται να λέμε ΝΑΙ σε κάτι που μας πιέζει και δεν είναι επιλογή μας

•Η ευτυχία δεν είναι «ακριβό σπορ»

•Το γέλιο εξουδετερώνει την απελπισία

Καλές Γιορτές!

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v