Η 4η βιομηχανική επανάσταση παρεισφρείει με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς στην καθημερινότητα. Ένα από τα μέσα της είναι το NFT.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ένα αντίγραφο πίνακα του Άντι Γουόρχολ ή του Πάμπλο Πικάσο, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Κυριολεκτικά, ακόμη και στις τουαλέτες ενός μίνιμαλ μπαρ. Ο αυθεντικός Γουόρχολ, ωστόσο, είναι μοναδικός και η θέση του βρίσκεται στα μουσεία σύγχρονης τέχνης των μεγαλύτερων μητροπόλεων. Στον ψηφιακό κόσμο, οι ιθύνοντες του κρυπτονομίσματος Ethereum θεωρούν πως η Τέχνη, ή οτιδήποτε μπορεί να θυμίζει Τέχνη, δεν θα έπρεπε να χαίρει διαφορετικής μεταχείρισης.
Τα Non-Fungible Tokens ή αλλιώς «μη ανταλλάξιμα νομίσματα», είναι ένας τύπος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, ένα εμπορεύσιμο ψηφιακό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, του οποίου η γνησιότητα εξακριβώνεται μέσω της τεχνολογίας blockchain. Η τεχνολογία blockchain είναι μία αλυσίδα η οποία συνδέει μεταξύ τους κουτάκια με πληροφορίες, όπως, επί παραδείγματι, τον αποστολέα ενός κρυπτονομίσματος, τον παραλήπτη, την ημερομηνία και τον μοναδικό σειριακό αριθμό της δοσοληψίας. Σε περίπτωση που κάποιος αγοράσει ένα bitcoin, για παράδειγμα, η δοσοληψία, μαζί με την ακριβή χρονοσήμανση καταγράφεται και προστίθεται στο blockchain. Αντίστοιχα λειτουργούν και τα NFTs.
Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα NFTs δεν είναι ανταλλάξιμα. Η τιμή ενός NFT μεταβάλλεται και τελικά καθορίζεται από τον αγοραστή. Όπως και σε μία δημοπρασία ενός έργου Τέχνης.
Κι αν αυτό το πρότζεκτ μοιάζει εξωπραγματικό, πλοκή βιβλίου του Τζορτζ Όργουελ, τα φαινόμενα και οι πολυεθνικές καταδεικνύουν το αντίθετο. Ενώ οι τράπεζες και οι δημόσιοι φορείς προσπαθούν να παραγκωνίσουν τη φρενίτιδα του blockchain και της αποκεντροποίησης, η Visa τον περασμένο Αύγουστο, προχώρησε στην αγορά ενός Cryptopunk, ένα από τα χιλιάδες ψηφιακά άβαταρ, αντί του ποσού των 497.541 ευρώ. Η Grimes, η πρώην γυναίκα του Elon Musk, αύξησε την περιουσία της κατά 6 εκατομμύρια δολάρια, μετά τη δημοπράτηση μίας σειράς ψηφιακών έργων στην ιστοσελίδα Nifty Gateway. Το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πωληθεί μέχρι σήμερα, έχει αγγίξει την τιμή των 40.000 Ethereum, δηλαδή με την παρούσα ισοτιμία, περίπου 132,2 εκατομμύρια ευρώ.
Τα έργα τέχνης δεν είναι τα μόνα non-fungible tokens. Ο πηγαίος κώδικας για τον Παγκόσμιο Ιστό έχει πωληθεί έναντι του ποσού των 5,4 εκ. δολαρίων, η φωτογραφία του γνωστού σκύλου Doge πωλήθηκε έναντι 1696,9 Ethereum (5.6 εκ. ευρώ περίπου), το πρώτο tweet για 1630 Ethereum· κι όλα αυτά μόλις το 2021. Φυσικά το κύμα των NFTs δεν έχει σαρώσει μόνο τα tokens που έχουν την ικανότητα να δημοπρατηθούν για εκατομμύρια. Τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, ο μουσικός Deadmau5 κυκλοφόρησε 6.000 πακέτα (με υλικό από σόου και βίντεο κλιπ του), τα οποία πωλήθηκαν ως συλλεκτικά.
Τελικά; Οδεύουμε σε ένα ψηφιακό μετασύμπαν;
Οι απαισιόδοξοι εκτιμούν πως τα NFT με μαθηματική ακρίβεια θα λειτουργήσουν ως «πλυντήρια»,· όπως και τα φυσικά έργα Τέχνης. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που το βλέπουν σαν την επικείμενη πραγματικότητα. Πολλοί οπαδοί του NFT θεωρούν πως οδηγούμαστε σε ένα ψηφιακό μετασύμπαν στο οποίο τα μέλη του ζουν, κοινωνικοποιούνται, εργάζονται σε εικονικά περιβάλλοντα με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Για να εδραιώσουν εξαρχής την παρουσία τους στην νέα αυτή πραγματικότητα, προσδοκούν από τώρα να κατοχυρώσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους -επένδυση η οποία κατά πως φαίνεται, έχει αποβεί μέχρι τώρα κερδοφόρα.
Με πλατφόρμες όπως το Facebook να σχεδιάζει να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της δημιουργίας περιβάλλοντος όπου οι χρήστες θα επικοινωνούν με εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, οι προβλέψεις τους δεν φαντάζουν και τόσο εξωπραγματικές.