Φροντίζεις τον εαυτό σου; Τρως σωστά; Φροντίζεις την ψυχική σου υγεία ή είσαι από αυτούς που θα ενδιαφερθούν για τον εαυτό τους μόνο όταν καταρρεύσουν; Μην «αφήνεις» το σώμα και τον νου, γιατί θα σε αφήσουν κι εκείνα. Εξάσκησε το self-care.
Ορισμός self-care: Έννοια στο Self-Care Framework της Dorothea Orem και της θεωρίας Theory of Self-Care, η οποία αναφέρεται σε πράξεις που τα ίδια τα άτομα εκκινούν και εκτελούν για τον εαυτό τους, με στόχο την επιβίωση, την υγεία και το ευ ζην.
Ιδού λοιπόν μερικές προτάσεις για να εξασκήσεις το self-care.
Για τον νου
Αφιέρωσε μία σελίδα στο σημειωματάριό σου στην οποία θα γράφεις τα κομπλιμέντα που σου κάνουν.
Δοκίμασε μία φορά να ακούσεις την καρδιά σου αντί να αποφασίσεις βάσει λογικής.
Ατένισε λιγάκι τα σύννεφα· άσε το βλέμμα σου να ταξιδέψει λίγο μακρύτερα από αυτά τα τριάντα εκατοστά που απέχουν τα μάτια σου από την οθόνη.
Πήγαινε από άλλο δρόμο στη δουλειά. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να ακονίσεις το μυαλό σου και να μην ξεκινήσεις τη μέρα σου με την ίδια (βαρετή) ρουτίνα.
Παρατήρησε κάτι που κάνεις συνήθως στον αυτόματο, όπως όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή τρως το φαγητό σου. Είναι σημαντικό να αφοσιώνεσαι στη στιγμή.
Κάνε μικρά πεντάλεπτα διαλειμματάκια τρεις ή τέσσερις φορές μέσα στη μέρα. Κάνε ό,τι σε ευχαριστεί και άσε το μυαλό σου λίγο να ξεκουραστεί.
Κάνε εσκεμμένα κάτι συνήθεια. Για παράδειγμα το ντύσιμό σου κάθε Τρίτη. Ή το πλύσιμο των δοντιών πριν του προσώπου. Μη φορτώνεις το μυαλό σου με επιπλέον πληροφορία -κάποια πράγματα μπορούν να μπουν στον αυτόματο.
Βάλε στόχο κάθε εβδομάδα (ή κάθε τρεις μέρες ή όποτε σε βολεύει) να φτιάχνεις κάτι στο σπίτι που σε εκνευρίζει. Άλλαξε την λάμπα του διαδρόμου επιτέλους.
Εξάσκησε την ενσυνειδητότητά σου. Τα πρωινά πριν κάνεις οτιδήποτε, αφιέρωσε ένα λεπτό στον διαλογισμό. Πάρε βαθιές αναπνοές και εστίασε στην αναπνοή σου.
Γίνει λίγο εγωιστής. Κάνε καθημερινά κάτι για να σε κακομάθεις. Ακόμα κι αν πηγαίνει λίγο κόντρα στις απαιτήσεις που έχει ο περίγυρός σου από εσένα.
Κάνε ένα μίνι decluttering. Άνοιξε την ντουλάπα, βρες τρία ρούχα που δεν φοράς σχεδόν ποτέ και χάρισέ τα. Αφενός θα νιώσεις όμορφα επειδή πρόσφερες κάτι σε κάποιον που ίσως και να το είχε ανάγκη, κι αφετέρου μάλλον θα γλιτώσεις λίγα δευτερόλεπτα από το πρωινό ψάξιμο του τι θα φορέσεις.
Κλείσε δεδομένα, wi-fi (μη σου πούμε και το κινητό) για μία ώρα. Το έχεις ανάγκη.
Σταμάτα να διαβάζεις δημοσιεύσεις στα σόσιαλ που σου χαλάνε την ημέρα. Δεν χρειάζεται να σβήσεις κανέναν από τους φίλους· κάν’ τον απλώς unfollow.
Για το σώμα
Πάρε βαθιές ανάσες από τη μύτη, κατεύθυνέ τις προς το στομάχι και έκπνευσε από το στόμα. Όσο βοηθά το μυαλό, άλλο τόσο βοηθά και το σώμα.
Χόρεψε. Διασκεδάζεις ενώ καις το κουλούρι Θεσσαλονίκης που έφαγες το πρωί.
Κάνε διατάσεις μέσα στη μέρα. Δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς στη δουλειά αν αποφασίσεις να τεντωθείς.
Κουνήσου. Πάρκαρε λίγο πιο μακριά από τη δουλειά σου. Προτίμησε τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα. Κάνε τον κύκλο αντί να πας από τον σύντομο δρόμο. Ψώνισε σε φυσικό κατάστημα αντί διαδικτυακά.
Κάνε αλλαγές στη διατροφή σου. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό, έτσι; Περισσότερο νερό, περισσότερα λαχανικά, λιγότερο κρέας, λιγότερη ζάχαρη.
Κάνε βόλτα στο πράσινο. Αν μένεις κοντά σε βουνό, πήγαινε στους πρόποδές του για περίπατο. Αν πάλι δεν μένεις, βρες το κοντινότερο πάρκο.
Κάτσε δέκα λεπτά στον ήλιο. Χωρίς βιταμίνη D οι μύες σου και τα οστά σου δεν μπορούν. Ούτε η διάθεσή σου.
Γέλα. Ανακάλυψε κόμιξ που σε κάνουν να γελάς. Δες αστείες σειρές. Διάβασε ανέκδοτα. Ό,τι σε ευχαριστεί.
Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο. Θα σε κάνει κάθε μέρα να γελάς και να λες «Ωωωω».
Το επόμενο Σάββατο αντί να βγεις, πήγαινε σε ένα σπα. Ο μελλοντικός εαυτός σου τη Δευτέρα θα σε ευχαριστεί.
Περιποιείσαι τον εαυτό σου ή ασχολείσαι μόνο με αυτά που θέλουν οι άλλοι; Αν ισχύει το δεύτερο, ήρθε η ώρα να εξασκήσεις το self-care σου με αυτές τις προτάσεις.
Διαβάστε επίσης
×