Είσαι σίγουρη ότι τον θέλεις πίσω; Αν είναι έτσι, έχουμε τρία απλούστατα βήματα για εγγυημένα αποτελέσματα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Χωρίσατε, έκλαψες, το σκέφτηκες, το ξανασκέφτηκες, το αποφάσισες: Τον θέλεις πίσω. Απεγνωσμένα. Και είσαι 100% σίγουρη ότι αυτή είναι μια ώριμη απόφαση, που δεν λήφθηκε εν βρασμώ και για εγωιστικούς λόγους, αλλά επειδή όντως θεωρείς ότι η σχέση σας αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία –κι ότι αυτή τη φορά θα λειτουργήσει. Ορίστε, λοιπόν, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να τον ξανακερδίσεις.
Βήμα 1ο: Η εξαφάνιση
Δεν παίρνεις τηλέφωνο, δεν στέλνεις μηνύματα, δεν κάνεις like στα post του στο Facebook, δεν τον πετυχαίνεις τυχαία ή «τυχαία» στα παλιά σας στέκια. Γενικώς εξαφανίζεσαι από τη ζωή του. Για ένα μήνα. Μην γουρλώνεις τα μάτια, υπάρχει λόγος. Αυτό που πετυχαίνεις με την εξαφάνιση είναι να τον κάνεις να σε σκεφτεί –όχι υψώνοντας τα μάτια προς το ταβάνι επειδή βλέπει το όνομά σου στην οθόνη του κινητού του για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, αλλά από μόνος του. Να αναρωτηθεί τι να κάνεις άραγε.
Ο λόγος που το διάστημα της εξαφάνισης πρέπει να είναι μεγάλο, είναι απλός: Αν υποθέσουμε ότι εκείνος είναι κανονικός άνθρωπος, θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να αποβάλει από το μυαλό του οποιαδήποτε αρνητική εικόνα έχει σχηματιστεί για το άτομό σου από τον χωρισμό ή από τον τελευταίο καιρό της σχέσης σας –καυγάδες, ρουτίνα ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό. Επειδή η ανθρώπινη μνήμη λειτουργεί με μυστήριους τρόπους, μετά την τρίτη εβδομάδα η εικόνα που θα έρχεται στο μυαλό του για σένα θα είναι η παλιά, καλή εικόνα πριν τους καυγάδες, πριν τη ρουτίνα και πριν τον χωρισμό. Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρατεί κυρίως τις καλές αναμνήσεις, και ωραιοποιεί το παρελθόν.
Κι αν φοβάσαι ότι στον ένα μήνα θα προλάβει να γνωρίσει τουλάχιστον πέντε καταπληκτικές γυναίκες, σε μία εκ των οποίων θα κάνει και πρόταση γάμου επειδή θα συνειδητοποιήσει ότι είναι το άλλο του μισό, η απάντηση είναι αυτή: Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Αν συμβεί, κάνε μας μήνυση.
Βήμα 2ο: Η ανανέωση
Δεν υπάρχει, επίσης, κανένας λόγος να φοβάσαι πώς θα περάσεις αυτές τις τριάντα μέρες της εξαφάνισης στα πατώματα στα οποία κυλιέσαι, κι ότι θα σου φανούν αιώνας. Έχεις τόσα να κάνεις, που μετά βίας προλαβαίνεις. Έχουμε και λέμε:
- Κλείνεις ραντεβού στο κομμωτήριο για καινούριο κούρεμα. - Παίρνεις τηλέφωνο τους φίλους σου να βγείτε, και υπόσχεσαι ότι δεν θα μιλάς πάλι όλο το βράδυ για τον χωρισμό. Αν δεν είσαι βέβαιη ότι μπορείς να τηρήσεις την υπόσχεση, πηγαίνετε σινεμά. - Κάνεις μαραθώνιο όλες τις αγαπημένες σου σειρές. - Διαβάζεις δύο βιβλία. - Παίρνεις τηλέφωνο παλιούς φίλους και γνωστούς με τους οποίους περνάς μεν ωραία, δε νιώθεις δε τόσο άνετα ώστε να παρασυρθείς και να μιλάς πάλι για τον χωρισμό σου. Κανονίζεις να βολτάρετε στην πόλη –κατά προτίμηση σε μέρη που δεν έχεις ξαναπάει. - Ανανεώνεις τη συνδρομή στο γυμναστήριο που έχεις να πατήσεις από πέρυσι, και πηγαίνεις μία ωρίτσα κάθε μέρα. - Βγαίνεις δύο ραντεβού (με δύο διαφορετικούς ανθρώπους). Ναι, ακόμα και αν δεν έχεις σκοπό να κάνεις απολύτως τίποτα με κανέναν άλλο. Ακόμα και αν είναι ραντεβού από το Tinder. Είναι καλό για την αυτοπεποίθησή σου, και δεν ακούμε κουβέντα.
Βήμα 3ο: Η επαναπροσέγγιση
Για τις βιαστικές που διαβάζουν πρώτα αυτή την παράγραφο: Λυπούμαστε, αυτό το βήμα δεν θα λειτουργήσει αν δεν έχεις πρώτα εφαρμόσει με θρησκευτική ευλάβεια τα δύο προηγούμενα. Ξαναγύρνα στο Βήμα 1.
Ένα μήνα αργότερα από τη στιγμή που εκτύπωσες αυτό το κείμενο και το στερέωσες με μαγνητάκια στην πόρτα του ψυγείου δίπλα στο ημερολόγιο όπου μετράς αντίστροφα τις μέρες, θα του στείλεις ένα μήνυμα. Δεν θα είναι τηλεφώνημα, πρώτον για να αποφύγεις τις αμήχανες σιωπές και τα άβολα «ενοχλώ;», και δεύτερον για να του δώσεις χρόνο να το επεξεργαστεί στο μυαλό του πριν απαντήσει –είπαμε, ένα μήνα έχεις εξαφανιστεί, δεν περιμένει να δει το όνομά σου στην οθόνη του κινητού. Και επίσης δεν θα είναι μήνυμα στο Facebook, ή σε οποιοδήποτε άλλο social media, θα είναι μήνυμα στο κινητό: Και γιατί εκφράζει περισσότερη οικειότητα (το μέσο είναι το μήνυμα, έλεγε ο μπαμπάς της επιστήμης της επικοινωνίας) αλλά και για να αποφύγεις τα εγκεφαλικά επεισόδια που μεσολαβούν από το καταραμένο «Διαβάστηκε» του Facebook μέχρι την απάντηση.
Τι θα λέει, τώρα, αυτό το μήνυμα; Να βρεθείτε. Με μια-δυο χαριτωμένες ατάκες, ίσως και ένα ελαφρύ inside joke, αλλά χωρίς περιστροφές και περιττά “c skeftika k eipa n steilw n do ti kaneis”. Μπορεί να είδες ότι βγήκε η καινούρια ταινία του αγαπημένου σας σκηνοθέτη, ή να πέτυχες μια ωραία καινούρια αυλή από αυτές που πάντα σας άρεσε να βγαίνετε, οπότε έχεις μια αφορμή για να «ρίξεις» την πρόταση όσο πιο χαλαρά/ φιλικά γίνεται. Κι αυτό θα λέει το μήνυμα.
Βγαίνετε, λοιπόν, εσύ, εκείνος και ο ανανεωμένος, υπέροχος εαυτός σου, και οι συζητήσεις κυλούν σε αυτό το φιλικό και ευχάριστο κλίμα: Στις ταινίες που είδατε, τα νέα από τη δουλειά (μόνο αν είναι καλά, αλλιώς περιορίσου σε ένα «μια χαρά» και άλλαξε θέμα), μερικά αστεία και –πού και πού– κανένα ελαφρύ παιχνιδιάρικο πείραγμα. Κι έτσι η πρώτη συνάντηση γίνεται δεύτερη και η δεύτερη τρίτη, και κάπου εκεί συνειδητοποιεί –εκείνος, μόνος του– ότι περνάει πολύ ωραία μαζί σου, και κάπως έχεις ομορφύνει τελευταία, ίσως να πείραξες τα μαλλιά σου αλλά δεν είναι και ακριβώς σίγουρος, και μήπως να κάνατε μια προσπάθεια ακόμα; Τα συγχαρητήριά μας.