Έξυπνες συμβουλές και αποτελεσματικά κόλπα για να κερδίζετε πανεύκολα τις πρώτες εντυπώσεις σε πάρτι και άλλες (πιο δύσκολες) κοινωνικές περιστάσεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι νέες γνωριμίες –είτε πρόκειται για τους γονείς του έτερου σας ήμισυ, είτε για το υποψήφιο αφεντικό σας, είτε απλώς για τους συναδέλφους του κολλητού σας στο πάρτι του– είναι πάντα αγχογόνα διαδικασία, για άλλους λιγότερο για άλλους περισσότερο. Υπάρχουν, όμως, μερικά κόλπα που αν εφαρμοστούν σωστά θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε τις πρώτες εντυπώσεις (οι οποίες σύμφωνα με έρευνες είναι κάτι παραπάνω από το ήμισυ του παντός) όσο δύσκολο και αν είναι το περιβάλλον στο οποίο καλείστε να αντεπεξέλθετε/ πρωτοεμφανιστείτε. Κρατήστε σημειώσεις.
Να θυμάστε πάντα ότι όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζετε νιώθουν τόσο άβολα όσο κι εσείς. Είπαμε, για κανέναν δεν είναι ευχάριστη διαδικασία. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν αγχώνεστε μόνο εσείς να κάνετε καλή εντύπωση στον άλλο –θα εκπλαγείτε από το πόσο πολύ θα σας βοηθήσει αυτή η σκέψη να ηρεμήσετε.
Αντί να αναρωτιέστε «τι μπορώ να κάνω για να αισθάνομαι πιο άνετα;», σκεφτείτε «τι μπορώ να κάνω για να αισθάνεται ο άλλος πιο άνετα;». Έτσι και θα χαλαρώσετε και –έξτρα πόντοι– θα κάνετε τους άλλους να σας συμπαθήσουν πιο γρήγορα, επειδή τους κάνετε να αισθάνονται άνετα.
Χαμογελάστε. Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα του Πανεπιστημίου του Princeton, οι άνθρωποι χρειάζονται μόλις 34 χιλιοστά του δευτερολέπτου (ναι, χιλιοστά του δευτερολέπτου) για να αποφασίσουν αν τους φαίνεστε άνθρωπος εμπιστοσύνης, απλώς ρίχνοντας μια φευγαλέα ματιά στο πρόσωπό σας. Δεν ξέρουμε αν χρειάζεστε επιστημονική επιβεβαίωση γι’ αυτό, αλλά ναι, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τους ανθρώπους που χαμογελάνε τους θεωρούμε άξιους της εμπιστοσύνης μας.
Ετοιμάστε μια σύντομη (7 έως 9 δευτερολέπτων) εισαγωγή για τον εαυτό σας. Ας πούμε, για τα πάρτι και τις λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την σχέση σας με τον οικοδεσπότη και μία-δύο σύντομες φράσεις για τον εαυτό σας, επάνω στις οποίες ο συνομιλητής σας θα μπορούσε να σχολιάσει, να κάνει ερωτήσεις ή να μιλήσει για αντίστοιχες δικές του εμπειρίες. Κάτι σαν «γεια, εγώ είμαι η Άννα, η συνάδελφος του Γιάννη. Δουλεύουμε μαζί από τον Φεβρουάριο, που μετακόμισα από την Θεσσαλονίκη».
Βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο να περιγράφετε τη δουλειά σας. Οι περισσότεροι, όταν συστηνόμαστε σε «επίσημα» περιβάλλοντα, αναφέρουμε απλά το όνομα και τη δουλειά μας. Και θα έχετε πιθανότατα παρατηρήσει ότι αν η δουλειά σας δεν περιλαμβάνει κάτι συγκλονιστικό σαν την φωτογράφηση κροκοδείλων στον Αμαζόνιο, ή τουλάχιστον ασυνήθιστο (τύπου, φτιάχνετε σταυρόλεξα) η κουβέντα δύσκολα προχωράει από εκεί. Βρείτε έναν εναλλακτικό, και ιδανικά λίγο χιουμοριστικό, τρόπο να την περιγράφετε –ας πούμε, δουλεύετε σε παιδικό σταθμό, οπότε παρέχετε λίγες ώρες ησυχίας σε ανθρώπους με παιδιά, ή δουλεύετε στο αεροδρόμιο, οπότε πληρώνεστε για να ζηλεύετε τους ανθρώπους που ταξιδεύουν.
Ρωτήστε για τον άλλο. Αρκετά με τις συστάσεις –τώρα είναι η στιγμή να δώσετε στον συνομιλητή σας την ευκαιρία να αναλάβει τον ρόλο του ως τέτοιος. Χρειάζεται μόνο μία μαγική λέξη για να το κάνετε: «Εσύ;».
Κάντε κομπλιμέντα που ανοίγουν συζήτηση. Αντί για σκέτο «ωραία παπούτσια», πείτε «τέτοιο στιλ παπούτσια ψάχνω εδώ και καιρό. Από πού τα πήρες;» ή σχολιάστε το κούρεμα του συνομιλητή σας –ειδικά οι γυναίκες, πάντα έχουν κάτι να απαντήσουν πάνω σε αυτό: για τον κομμωτή τους, τη δραστική αλλαγή και πώς την αποφάσισαν, την υγρασία που το καταστρέφει…
Διαβάστε. Και μετά διαβάστε λίγο ακόμα. Και διαβάστε τα πάντα –όχι μόνο εξεζητημένη υψηλή λογοτεχνία και Νομπελίστες. Όπως δηλώνει μία σύμβουλος επικοινωνίας στο BuzzFeed «ξέρω ανθρώπους που έχουν εταιρείες, και βάζουν τους υπαλλήλους τους να διαβάζουν το People πριν πάνε σε ραντεβού με πελάτες. Αυτό εγγυάται ότι ξέρουν τι συμβαίνει, και μπορούν να το συζητήσουν». Αναπτύξτε ενδιαφέρον για τα πάντα, διαβάστε θέματα διαφορετικά από τα ενδιαφέροντά σας, και θα είναι παιχνιδάκι να εντυπωσιάζετε όποιον γνωρίζετε.
Όταν δεν ξέρετε για τι να μιλήσετε, μιλήστε για φαγητό. Είναι, εγγυημένα, η μόνη συζήτηση που δεν άφησε ποτέ αδιάφορο κανέναν. Πιάστε την κουβέντα πάνω από τον μπουφέ του πάρτι, ρωτήστε τον συνομιλητή σας αν έχει δοκιμάσει κάποιο από τα πιάτα, αναφέρετε ότι κάποιο άλλο είναι το αγαπημένο σας φαγητό, και παρατηρήστε την συζήτηση να ρέει αβίαστα.
Μιλήστε σε εκείνον που δεν μιλάει σε κανέναν. Σε κάθε πάρτι υπάρχει ένας ντροπαλός τύπος που δυσκολεύεται να ξεκινήσει συζητήσεις, και κοιτάζει αμήχανα γύρω του. Θα εκτιμήσει ιδιαίτερα το ότι τον προσεγγίσατε, και θα έχετε κερδίσει εξ αρχής επιπλέον πόντους στην εκτίμησή του, χωρίς καν να χρειαστεί να προσπαθήσετε.
Πλησιάστε παρέες τριών ή περισσότερων ατόμων. Όταν μιλάνε δύο άνθρωποι μεταξύ τους, είναι πάντα πιθανό να λένε κάτι προσωπικό –και μια προσπάθεια να μπείτε στην κουβέντα τους μπορεί να σας κάνει να φανείτε αγενής, επειδή παρεμβαίνετε. Προτιμήστε να συμμετέχετε σε συζητήσεις τριών ή περισσότερων ατόμων.