Kρατήσετε το μυαλό σας… κοφτερό

Θέλετε μυαλό «ξυράφι»; Τότε πρέπει να το... ακονίσετε. Μάθετε πώς θα κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα με δέκα απλούς τρόπους και βγάλτε από την καθημερινότητα την αφηρημάδα, διατηρώντας μνήμη ελέφαντα και «ακμαία» σκέψη.
Kρατήσετε το μυαλό σας… κοφτερό
του Γιώργου Κόκουβα

«Αχ… πώς το λένε;», «Πού έχω αφήσει τα κλειδιά μου;», «Τι έλεγα πριν λίγο;»… Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνει αυτές τις ερωτήσεις και να αμφιβάλλουμε για την «φυσική κατάσταση» του μυαλού μας. Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να προλάβετε τέτοιες καταστάσεις, με ποιες τροφές θα ενισχύσετε την μνήμη σας και ποιες καθημερινές συνήθειες μπορούν να κρατήσουν το μυαλό σας κοφτερό και «ακμαίο».

Γυμναστική… εγκεφάλου
Ξεκινάμε με όλα αυτά τα απλά πράγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, βάζοντας το μυαλό μας σε… εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής.

- Διάβασμα
Το προφανές είναι και το πιο αποτελεσματικό: Διαβάζοντας κάποιες σελίδες από ένα βιβλίο κάθε μέρα, ενεργοποιείτε τους νευρώνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την μνήμη και τον κρατάτε σε εγρήγορση. Αν δεν είστε φίλοι του βιβλίου, ένα περιοδικό μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά. Μην πετάτε επίσης τις κυριακάτικες εφημερίδες και τα ένθετά τους, κρατώντας μόνο τα DVD. Αφιερώστε λίγο από το απόγευμα της Κυριακής σας στην ανάγνωσή τους και θα μας θυμηθείτε.

- Παιχνίδια… μυαλού
Αρχίζουμε με τα κλασικά: Ένα σταυρόλεξο πού και πού, μερικά Sudoku, λίγο «σκάλισμα» του κύβου του Ρούμπικ ή η συναρμολόγηση ενός παζλ μπορούν να αποδειχθούν άκρως εποικοδομητικές «τροφές» για το μυαλό σας.
Δεν μένουμε μόνο σε αυτά, όμως, και αξιοποιούμε και την τεχνολογία: Online quiz, γρίφοι και brain training sites θα σας διασκεδάσουν, θα γεμίσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σας και χωρίς να το καταλάβετε θα έχουν ακονίσει το μυαλό σας και τις ικανότητές του. Πάρτε ιδέες για ιστοσελίδες που γυμνάζουν το μυαλό από παλιότερο δημοσίευμα του in2life και προσπαθήστε να λύσετε μερικούς από τους καλύτερους γρίφους εδώ. Προσπαθήστε να δοκιμάζετε καινούρια παιχνίδια κάθε φορά για να μην αφήσετε τον εγκέφαλό σας να «περιπέσει» στο αμάρτημα της συνήθειας και της οκνηρίας.

- Καθημερινά tips
Ένα παλιό καλό κόλπο για να διαπιστώσετε πόσο πολύ το μυαλό μας «βολεύεται» στις συνήθειές μας και να καταπολεμήσετε αυτήν του την πρακτική, είναι να χρησιμοποιείτε ενίοτε το αριστερό σας χέρι αν είστε δεξιόχειρες και αντιστρόφως. Δοκιμάστε να πλύνετε τα δόντια σας κρατώντας την οδοντόβουρτσα με το αριστερό σας χέρι και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Επίσης, προσπαθήστε να απομνημονεύσετε την λίστα με τα ψώνια του supermarket αντί να την πάρετε μαζί σας. Έτσι, βάζετε το μυαλό σας σε «λειτουργία stand by» και ενισχύετε την μνήμη σας.

- Ξένες γλώσσες
Αν έχετε χρόνο και όρεξη, επιδοθείτε στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Οι νέοι γραμματικοί κανόνες, το διαφορετικό συντακτικό, το φρέσκο λεξιλόγιο είναι καινούρια δεδομένα για το μυαλό σας και δεν το αφήνουν να εφησυχάσει, δίνοντάς του νέα ώθηση για γνώση.

- Παράλληλη δράση
Μην βλέπετε επί ώρες τηλεόραση, μένοντας ακίνητοι στον καναπέ. Όσο παρακολουθείτε τις ειδήσεις για παράδειγμα, λύστε ένα σταυρόλεξο ή ζωγραφίστε κάτι. Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλος μαθαίνει την αρετή του multitasking και εσείς αποφεύγετε την λεγόμενη «αποβλάκωση».

Νους υγιής…
Την συνέχεια της περιβόητης φράσης την γνωρίζουμε όλοι. Αν το σώμα μας δεν είναι σε καλή κατάσταση, κανένα άλλο όργανο δεν λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του. Το ίδιο ισχύει και για τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, δείτε πώς η γενικότερη υγεία συμβάλλει στο μυαλό «ξυράφι».

- Η κατάλληλη διατροφή
Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, που θα δώσει στο σώμα σας αλλά και στο μυαλό σας την απαραίτητη ενέργεια. Επίσης, πιείτε άφθονο νερό, το οποίο έχει την ιδιότητα να «ξυπνά» την μνήμη μας. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί πως το νερό είναι πιο αποτελεσματικό σε αυτή την «αποστολή» ακόμη και από τον καφέ. Δοκιμάστε, λοιπόν, αντί για καφέ το απόγευμα να πιείτε δύο ποτήρια νερό.
Ακολουθήστε, επίσης, επιτέλους, τις συμβουλές των ειδικών όλου του κόσμου, που «φωνάζουν» εδώ και χρόνια πως η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη λύση για πολλά προβλήματα υγείας, όπως και για την καλή κατάσταση του εγκεφάλου. Τα τρόφιμα της Μεσογείου είναι πλούσια σε ωμέγα λιπαρά, τα οποία βελτιώνουν την μαθησιακή ικανότητα και το μνημονικό, ενώ περιέχουν και βιταμίνη Ε και Β6, που θωρακίζουν την υγεία του εγκεφάλου μας.

- Προσέχετε την ακεραιότητα του κεφαλιού σας.
Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται, ακόμη και μικρά χτυπήματα στο κεφάλι μας μπορούν να επηρεάσουν την μνήμη μας. Αν σας αρέσουν τα extreme sports –συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης μηχανής- φροντίστε να φοράτε πάντα το κράνος σας, για να μην… χτυπάτε μετά το κεφάλι σας.

Τα αγχολυτικά του μυαλού
Το στρες είναι υπεύθυνο για πολλά δεινά του οργανισμού μας, αλλά οι επιπτώσεις του στην διανοητική μας υγεία είναι από τις πιο σημαντικές. Μην αφήνετε το άγχος να επηρεάσει την διαύγεια του μυαλού σας, εφαρμόζοντας τα παρακάτω tips.

- Παίρνετε σωστές αναπνοές.
Βαθιές ανάσες, χωρίς βιασύνη είναι το μυστικό για την χαλάρωση, την επαρκή οξυγόνωση του εγκεφάλου και τελικά, μία πιο ήρεμη διάθεση και καθαρό μυαλό.

- Βάλτε την μουσική να κάνει την δουλειά.
Έχει αποδειχθεί πως η κλασική μουσική έχει τα καλύτερα αποτελέσματα εναντίον του στρες, όπως για παράδειγμα τα κομμάτια Sonata for Two Pianos in D Major και Piano Concerto No. 23 του Μότσαρτ, που μελετήθηκαν για αυτόν τον σκοπό και βρέθηκε πως προκαλούν το λεγόμενο «Mozart effect», την θετική επίδραση τους δηλαδή στο μυαλό.

- Κοιμηθείτε επαρκώς.
Για πολλούς ο ύπνος είναι ιερός. Τώρα, οι «υπναράδες» έχουν ακόμη έναν λόγο να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στον καλό ύπνο κάτω από το ζεστό πάπλωμά τους. Τα όνειρα που βλέπουμε στον ύπνο μας βοηθούν το μυαλό να «ξεσπάσει» και ξεκουράζουν τον εγκέφαλό μας. Επίσης, ο ύπνος βοηθά στην αφομοίωση των γνώσεων που λάβαμε προηγουμένως.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v