Αυτοβελτίωση: Βγάλε τον καλύτερό σου εαυτό

Πώς μπορείς να κάνεις την ζωή σου καλύτερη και να ξεφύγεις από την μετριότητα; Η ειδικός απαντά.
Αυτοβελτίωση: Βγάλε τον καλύτερό σου εαυτό

γράφει η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc

Η αυτοβελτίωση αναφέρεται στη βελτίωση όλων των πτυχών της ζωής με στόχο το άτομο να είναι πιο υγιές τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά.

Ίσως να θέλεις να γίνεις πιο κοινωνικός, λιγότερο αγχώδης, πιο παραγωγικός, ίσως να επιθυμείς να αλλάξεις κομμάτια από τον τρόπο ζωής σου.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να δομήσεις έναν καλύτερο και πιο ισχυρό εαυτό.

1. Να αντιμετωπίζεις αυτό που φοβάσαι. Όσο εγκλωβισμένος κι αν νιώθεις σε μια κατάσταση να θυμάσαι πως στα χέρια σου είναι η επιλογή του να προχωρήσεις ή να μείνεις καθηλωμένος και στάσιμος στο ίδιο σημείο, από φόβο για το μελλοντικό αποτέλεσμα

2. Τόλμα την αλλαγή. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να επιλέγουμε το οικείο, ξανά και ξανά, ακόμα και όταν συνειδητοποιούμε πως δεν είναι βοηθητικό για μας. Κάνε ένα βήμα πίσω, αποστασιοποιήσου από την κατάσταση που σε προβληματίζει και θα εκπλαγείς από το πόσες διαφορετικές επιλογές υπάρχουν. Άλλωστε, εάν δεν αφαιρέσεις μια συνήθεια από τη ζωή σου, δε θα μάθεις ποτέ εάν κάποια άλλη σου ταίριαζε καλύτερα…

3.  Πες «ΟΧΙ», δίχως ενοχές. Προσδιόρισε τι είναι αυτό που ΕΣΥ θέλεις και όχι τι είναι αυτό που θα σε κάνει να ευχαριστήσεις ή να μην απογοητεύσεις κάποιον τρίτο. Δούλεψε ώστε να επιτύχεις τα όσα είναι σημαντικά σύμφωνα με τις δικές σου προτεραιότητες και αξίες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να έρθεις σε αντιπαράθεση με μαθημένες αξίες του στενού περιβάλλοντος ή της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία μεγάλωσες

4. Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου. Κανείς δεν γεννιέται «ειδικός» και κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Πάρε πρωτοβουλίες και τόλμα να ρισκάρεις, ώστε να δοκιμάσεις να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες ή απλά να υποστηρίξεις τις επιλογές σου, με τα δικά σου εφόδια. Μην αφήνεις να σου δημιουργείται η ιδέα πως είσαι ανίκανος αν δεν υπάρχει κάποιος να σε βοηθά και να παίρνει τις αποφάσεις για σένα. Και στην τελική: εάν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις…

5. Βάλε φρένο στις σκέψεις. Εάν έχεις ένα μυαλό που τρέχει και προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα, αποδέξου πως δικαιούσαι ένα διάλειμμα, αλλά και πως ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης στο ότι συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να είσαι εσύ αυτός που θα παίρνει πάντα πάνω του την ευθύνη για την εύρεση της καλύτερης λύσης για όλους

6. Άλλαξε τον τρόπο που κάνεις τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σου. Όλο και περισσότερο γίνεται αποδεκτό πως η θετική ψυχολογία οδηγεί στην αυτοβελτίωση και σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Ακόμα και το λεξιλόγιο που επιλέγουμε χρωματίζει με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητά μας. Μικρές αλλαγές στον τρόπο που απευθύνεσαι τόσο στον εαυτό σου, όσο και στους γύρω σου, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, αλλά και τις επιλογές σου. Σκέψου πόσο διαφορετικά σε προδιαθέτει η φράση του «Δεν πέτυχα το στόχο μου», σε σχέση με το «Δεν έχω πετύχει τον στόχο μου ακόμα» ή «Έχω πετύχει εν μέρει το στόχο μου»… Προκειμένου να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου, τροποποίησε τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς, ενσωματώνοντας δυναμικά σε αυτές τη θετική διατύπωση.

7. Δώσε έμφαση στον υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτοβελτίωση σημαίνει νέες και πιο λειτουργικές συνήθειες στον ύπνο, την άσκηση, τη διατροφή, τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αναρωτήσου: «Ποια είναι η καλύτερή μου συνήθεια;», και βάλε την πιο ενεργά στη ζωή σου, «Ποια είναι αυτή που μου κάνει κακό;» και ξεκίνα τώρα να την τροποποιείς ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μια μικρή αλλαγή, όπως να περπατάω 10 λεπτά περισσότερο την ημέρα ή να ξεκινήσω να τρώω πρωινό. Η υγιεινή ρουτίνα, αντανακλά έναν υγιή εαυτό.

8. Να ζητάς βοήθεια όταν την χρειάζεσαι. Όταν δέχεσαι τη βοήθεια, μαθαίνεις πως να γίνεσαι καλύτερος. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αδυναμία. Άλλωστε, πότε άκουσες κάποιον που είναι πραγματικά επιτυχημένος να μην ευχαριστεί όσους ήταν δίπλα του στο εγχείρημά του και συνέβαλαν σε αυτό;

9. Μένε στο «εδώ και τώρα». Το χθες πέρασε. Το αύριο δεν ξέρεις τι θα φέρει. Στο τώρα είναι που έχεις τη δύναμη και τον έλεγχο να καθορίσεις πως θα δράσεις και τι απόφαση θα πάρεις. Μην πέσεις στην παγίδα του να ζεις σε ένα αιώνιο «αν» κάνοντας υποθέσεις και αφήνοντας τη φαντασία σου να πλάθει σενάρια. Τίποτα δεν είναι πιο αληθινό από το «εδώ και τώρα»…

10. Αγκάλιασε τον πόνο. Η αλλαγή και η αυτοβελτίωση απαιτούν προσπάθεια, χρόνο, πόνο και γεννιούνται μέσα από αποτυχίες και προκλήσεις. Αποδέξου πως ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά πως αξίζει ο προορισμός…

Προσπάθησε να προχωράς βήμα – βήμα, να διαμορφώνεις τις προσδοκίες σου με μέτρο και να κάνεις μικρές στάσεις προκειμένου να επιβραβεύεις τον εαυτό σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v