Πώς ξεχωρίζουμε τα fake news για τον κορωνοϊό;

Δεν μας φτάνει ο πόνος μας, έχουμε και τους συνωμοσιολόγους του ίντερνετ. Δες πώς θα ξεχωρίσεις τις έγκυρες δημοσιεύσεις για τον κορωνοϊό από τις άλλες.
Πώς ξεχωρίζουμε τα fake news για τον κορωνοϊό;
της Ηρώς Κουνάδη

Τι μας κρύβουν; Είναι ο κορωνοϊός μια παγκόσμια πλεκτάνη των μασόνων για να καταρρεύσει ο καπιταλισμός και να εγκαθιδρύσουν τη νέα τάξη πραγμάτων με αρχηγό τον Σόρος και ένα μάτσο ερπετόμορφους που ανακάλυψαν τα εμβόλια για να προκαλέσουν στην ανθρωπότητα αυτισμό;

Για τελευταία φορά: Όχι.

Και να πώς θα καταλάβεις ότι αυτό που διαβάζεις είναι fake news/ σπέκουλα/ παραπληροφόρηση/ λάθος ερμηνεία γεγονότων/ κατασκευασμένο για να σπείρει τον πανικό, έτσι ώστε να το κλείσεις και να πας να κάνεις κάτι πιο εποικοδομητικό με τον χρόνο σου. Να πλύνεις τα χέρια σου, ας πούμε.

Οτιδήποτε ξεκινά με «τι μας κρύβουν», «διαδώστε», «όλη η αλήθεια», «δείτε το πριν το κατεβάσουν», «μας ψεκάζουν» και λοιπά γραφικά, ακολουθούμενα από ένα ή περισσότερα θαυμαστικά. Γενικώς, όπου βλέπεις θαυμαστικό σε τίτλο, να είσαι επιφυλακτικός. Παλιά δημοσιογραφική παροιμία. Αθλητικές εφημερίδες εξαιρούνται.

Οι «αποκλειστικότητες» ακόμα και από σάιτ που έχεις ξανακούσει το όνομά τους: Όχι, δεν θα δώσουμε παραδείγματα, κι αν θες να σκεφτείς «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει» θα το αντέξουμε. Να θυμάσαι όμως, πως εν μέσω πανδημίας είναι μάλλον απίθανο να πέτυχε ο ρεπόρτερ του kyraTasoyla.blogspot.gr τον Σωτήρη Τσιόδρα στη λαϊκή κι εκείνος να του έδωσε «αποκλειστικότητα» τον αριθμό των τεστ που δεν έγιναν. Και για να το πούμε πιο απλά: Είδηση που δημοσιεύεται μόνο σε ένα σάιτ, το οποίο επικαλείται «κυβερνητικές πηγές που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες» μάλλον δεν είναι είδηση.

Γενικώς, ό,τι δεν έχει πηγές: Το «έρευνες λένε» χωρίς λινκ που να πηγαίνει έστω σε μία από αυτές τις έρευνες, είναι τζάμπα επίκληση στην αυθεντία, και θα έπρεπε να είναι ήδη παράνομο. Ακόμα όμως και το «έρευνες λένε» με λινκ σε μια έρευνα που έγινε σε 24 ποντίκια, πάλι θα πρέπει να σε υποψιάσει σχετικά με την αξιοπιστία της είδησης. Ομοίως, οτιδήποτε μοιάζει πολύ με άποψη –επειδή ας πούμε δεν έχει κανένα λινκ σε κανενός είδους έρευνα, ή άλλη αξιόπιστη πηγή– πιθανότατα είναι ακριβώς αυτό: Άποψη. Και όχι, η άποψη δεν είναι ούτε είδηση, ούτε απαραίτητα σωστή.

Ό,τι μοιάζει πολύ καλό (ή πολύ κακό) για να είναι αληθινό: Θαυματουργά χάπια, νέες θεραπείες που χρειάστηκαν δυόμισι μέρες για να αναπτυχθούν, να τεσταριστούν και να βγουν στην αγορά, μελέτες παγκοσμίου επιπέδου που αποφαίνονται ότι το σκόρδο θεραπεύει πάσα νόσο (και ξέρεις τι άλλο) είναι κατά πάσα πιθανότητα fake news. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα, τρομακτικά υψηλά ποσοστά θανάτων από τον κορωνοϊό, που εκτινάχθηκαν κατά 27% όσο εσύ έπαιρνες έναν μεσημεριανό υπνάκο, γιατί τι άλλο να κάνεις όλη μέρα σπίτι;

«Και τελικά από πού να ενημερώνομαι;» ρωτάς και με τα δίκια σου. Από αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τον ΕΟΔΥ, είναι η σύντομη απάντηση. Αναλυτική λίστα έχουμε εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v