Από την Αίγυπτο ως το Περού, και από την Ιταλία μέχρι την Κούβα, δέκα μοναδικά ταξίδια αποδεικνύουν πως η «παγκόσμια κληρονομιά» δεν είναι απλά λήμμα σκονισμένης εγκυκλοπαίδειας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
«Είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι, είσαι κομμάτι της ιστορίας του πλανήτη, λίγη από την οποία κουβαλάς πάντα μέσα σου –άσχετα αν την γνωρίζεις καλά ή καθόλου» έλεγε ο συγγραφέας ενός βιβλίου των ‘90s που οι μετέπειτα σχολιαστές κατέταξαν στην τουλάχιστον αμφιλεγόμενη κατηγορία “new age”, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει την φθίνουσα πορεία της δημοτικότητάς της. Όποια κι αν είναι τα συναισθήματά σου απέναντι στο απεχθές κίνημα, δύσκολα δεν θα βρεις ψήγματα αλήθειας στην παραπάνω φράση την επόμενη φορά που θα περπατήσεις σε έναν τόπο όπου γράφτηκε η Ιστορία που διάβαζες στο σχολείο, νιώθοντας ανεξήγητα οικεία/ παράξενα/ εκστασιασμένος-η.
Λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, που κήρυξε η Unesco την 21η Μαΐου του 2001, προκειμένου να διαδοθεί η γνώση σχετικά με την παγκόσμια –πολιτιστική και φυσική– κληρονομιά, ταξιδεύουμε νοερά σε δέκα μέρη χωρίς τα οποία ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός.
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco * 911 μνημεία σε 151 χώρες απαρτίζουν την λίστα. Από αυτά, τα 704 είναι Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα 180 είναι Μνημεία Φυσικής Ομορφιάς, και τα 27 είναι μεικτά –ανήκουν δηλαδή και στις δύο κατηγορίες. * Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς: έχει συνολικά 45. Ακολουθούν η Ισπανία με 42, η Κίνα με 40, η Γαλλία με 35, η Γερμανία με 33 και το Μεξικό με 31. * Η Ελλάδα έχει συνολικά 17 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Εξ αυτών, τα 15 είναι πολιτιστικής κληρονομιάς και δύο είναι μεικτά. * Ελάχιστες είναι οι χώρες του κόσμου που δεν διαθέτουν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Ανάμεσά τους, η Βιρμανία, η Αγκόλα, η Σομαλία, το Τσαντ, η Γουιάνα της Λατινικής Αμερικής και το Κονγκό. * Για να συμπεριληφθεί στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα μνημείο πρέπει να πληροί τουλάχιστον ένα από τα δέκα κριτήρια της Unesco.
Πέτρα, Ιορδανία Επί αιώνες κρυμμένη στη σφαίρα του μύθου, σκεπασμένη από τη σκόνη του χρόνου και της ερήμου, η αρχαία μητρόπολη των Ναβαταίων φυλά ακόμα τα αρχέγονα μυστικά της, στα λαξευμένα στους κατακόκκινους βράχους κτίρια που οι εξερευνητές της ονόμασαν «θησαυροφυλάκιο» και «μοναστήρι». Ανάμεσα στην Ερυθρά και τη Νεκρά Θάλασσα, και κατοικημένη ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, η Πέτρα ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1985, για τον «μοναδικό συνδυασμό των αρχαίων ανατολίτικων παραδόσεων με την ελληνιστική αρχιτεκτονική». Αποτελεί σαφώς έναν από τους εντυπωσιακότερους, αλλά και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου: χρειάζεται το λιγότερο τρεις μέρες για να την γυρίσετε.