Μεθώνη-Κορώνη: Απόδραση στη βενετική γοητεία

Δεν χρειάζονται πολλά για να μας μείνει μία εκδρομή αξέχαστη. Καλή παρέα, εξερευνητική διάθεση και βόλτες στην ελληνική επαρχία αποτελούν επαρκή συστατικά. Στα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης, όμως, κρύβεται η απαραίτητη στη συνταγή μαγεία.
Μεθώνη-Κορώνη: Απόδραση στη βενετική γοητεία
της Έλενας Μπούλια

Μοναδικό προορισμό ολιγοήμερης απόδρασης, από αυτές που απαιτούν καλούς φίλους, γεμάτα ρεζερβουάρ και άφθονη εξερευνητική διάθεση, αποτελούν οι δύο κωμοπόλεις της Μεσσηνίας, Μεθώνη και Κορώνη. Είχαμε την χαρά να βρεθούμε εκεί, ένα συννεφιασμένο απόγευμα, και να αποτυπώσουμε στο μυαλό -και τις κάμερές μας- εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς, όπως το δειλινό από το κάστρο της Μεθώνης που όμοιό του δεν είχαμε ξαναδεί. Αυτές οι εικόνες της ελληνικής φύσης αποτέλεσαν τη μοναδική πολυτέλεια αυτής της εκδρομής.

Η Μεθώνη από τη μία, με το καμαρωτό της κάστρο, μοιάζει τόσο σοβαρή και απρόσιτη. Κι όμως, σε κάθε της γωνιά ξετυλίγεται και ένα κουβαράκι της ιστορίας της που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Η σπουδαιότητα του μέρους, από τα αρχαία ήδη χρόνια, έγκειται στην στρατηγική της θέση. Το απέραντο φρούριό της, στο νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου και το φυσικό λιμάνι της αποτέλεσαν οχυρά και ορμητήρια κατά τους πολέμους της αρχαιότητας. Οι δε Βενετοί, από τον 12ο αιώνα, στράφηκαν στο λιμάνι της που βρισκόταν στη μέση του δρόμου Βενετίας – Ανατολής, γι’αυτό άλλωστε την κατέλαβαν, μαζί με την Κορώνη, ως εμπορικά και ναυτικά περάσματα.

Από την πύλη του κάστρου, ένα πλακόστρωτο δρομάκι οδηγεί στο Μπούρτζι, το μικρό οχυρωμένο νησάκι που χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους σαν φυλακή. Ο ανοιχτός ορίζοντας που απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη που στέκεται στην άκρη του μικρού νησιού προκαλεί δέος: τα άγρια βράχια και η θάλασσα που σκάει ορμητικά πάνω τους προσδίδουν μία σαγηνευτική ομορφιά. Ο μύθος λέει, πως όταν στο Μπούρτζι λυσσομανούν άνεμοι, μπορεί κανείς να ακούσει τις κραυγές των φυλακισμένων και αδικοσκοτωμένων.

Η Κορώνη, από την άλλη, έχει και αυτή το δικό της βενετσιάνικο κάστρο, εκεί που παλιότερα υπήρχε ένα βυζαντινό φρούριο, με τους λαξευμένους τάφους, τις βενετσιάνικες στέρνες και το τούρκικο χαμάμ. Μέσα στο κάστρο ανεγέρθηκε στα 1900 η Εκκλησία της Ελεηστρίας, από τον μεγάλο περίβολο της οποίας θαυμάζει κανείς την απέραντη παραλία της Κορώνης και τη θάλασσα.

Η Βενετοκρατία βοήθησε την πόλη να αναπτυχθεί, να αποκτήσει ναύσταθμο αλλά και το δικό της βιοτεχνικό κέντρο με σημαντικές εξαγωγές προϊόντων. Με τα χρόνια αποτέλεσε σπουδαίο πολιτικοστρατιωτικό κέντρο σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, τόσο που για να διεκπεραιώσει κανείς υποθέσεις του έπρεπε να… «έχει μπάρμπα στην Κορώνη». Η γνωστή αυτή φράση λέγεται ότι προέκυψε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από έναν πασά της Τρίπολης που για να ευχαριστήσει έναν θείο του που τον είχε βοηθήσει σε προσωπικές του υποθέσεις, τον έχρισε μπέη στην Κορώνη. Ο μπέης, με τη σειρά του, θέλοντας να είναι εξυπηρετικός προς του Κορωναίους, εκπλήρωνε τις επιθυμίες τους δίνοντας συστατικά γράμματα προς τον πασά της Τρίπολης.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα κάστρα που εντυπωσιάζουν την επισκέπτη στις δύο αυτές πόλεις. Τα αξιοθέατα ποικίλλουν και γοητεύουν όποιον έχει διάθεση για πεζοπορία. Αξίζει λοιπόν να επισκεφθεί κανείς τις Κατακόμβες του Άγιου Ονούφριου, 2χλμ βόρεια της Μεθώνης, λαξευμένες μέσα στο βράχο που αποτελούσαν τα πολύ παλιά χρόνια κοιμητήριο. Αρκετά κοντά βρίσκεται και ο Ναός του Αγίου Βασιλείου, στο δρόμο Μεθώνης-Πύλου, που χρονολογείται στον 10ο αιώνα μ.Χ. Και τα δύο μέρη θα ξυπνήσουν μέσα σας τον… Ιντιάνα Τζόουνς.

Στην Κορώνη, από την άλλη, έρχεται κανείς σε επαφή με την χαλαρότητα και την ηρεμία της ελληνικής επαρχίας. Οι εικόνες γνωστές: Πολύχρωμα σπίτια με κεραμιδωτές σκεπές και ξύλινα μπαλκονάκια, στενοί «άτσαλοι» δρόμοι, αμέτρητες εκκλησίες. Οι ποικιλίες και τα μεζεδάκια δίνουν και παίρνουν στα γύρω καφενεδάκια και οι ντόπιοι υποδέχονται τον περαστικό με ένα ζεστό χαμόγελο, από αυτά που δεν ζητούν αντάλλαγμα. Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να αγοράσετε κάποια από τα πανέμορφα κεραμικά για τα οποία φημίζεται η περιοχή.

Αν και ο καιρός δεν επιτρέπει πια κολύμπι, μη διστάσετε να κάνετε τις βόλτες σας στις παραλίες ανάμεσα στα δύο χωριά. Θα εκπλαγείτε από το μήκος τους, τη λεπτή τους αμμουδιά και την πεντακάθαρη θάλασσα και ίσως αποφασίσετε να περάσετε εκεί τις διακοπές σας το επόμενο καλοκαίρι. Μία αναγνωριστική περιήγηση αυτή την εποχή είναι ό,τι καλύτερο. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, η θάλασσα δεν γνωρίζει εποχές.

Αν πάλι έχετε όρεξη για περισσότερες βόλτες και εκδρομές μη διστάσετε να επισκεφτείτε την κοντινή Φοινικούντα με τα πανέμορφα ακρογιάλια αλλά και την Πύλο με το γραφικό λιμάνι και την όμορφη πλατεία Τριών Ναυάρχων στο κέντρο της. Αν, μάλιστα, βρεθείτε εκεί μην ξεχάσετε να κάτσετε για φαγητό στην «Ταβέρνα της Ρίνας», λίγο πριν την παραλία Ρωμανού.

Για φαγητό στη Μεθώνη σας προτείνουμε να επιλέξετε ψάρι, και πιο συγκεκριμένα την κουζίνα των εστιατορίων «Καλή Καρδιά» και «Κληματαριά», με τα εξαιρετικά σπιτικά εδέσματα και τις πολύ λογικές τιμές. Αν βρεθείτε στη Φοινικούντα επιλέξτε ένα από τα ταβερνάκια πάνω στο κύμα, όπως το «Έλενα» και τα «5Φ». Στην Κορώνη επιλέξτε το τσιπουράδικο «Ζορμπάς» στην παραλία.

Διαμονή:

* Methoni Beach Hotel: Δίπλα στο κάστρο της Μεθώνης, πάνω στη θάλασσα βρίσκεται το όμορφο, πέτρινο ξενοδοχείο Methoni Beach, το οποίο διαθέτει και εστιατόριο. Οι τιμές του ξενοδοχείου αυτή την εποχή για ένα δίκλινο ξεκινούν από 55 ευρώ με πρωινό.

* Hotel Diana: Βρίσκεται στο κέντρο της Κορώνης, σε απόσταση αναπνοής από τα μαγαζιά και την βραδινή ζωή του τόπου. Οι τιμές για ένα δίκλινο ξεκινούν από 50 ευρώ, ενώ υπολογίστε άλλα 5 ευρώ κατά άτομο για το πρωινό.

* 12 Gods Resort: Το ξενοδοχείο αυτό βρίσκεται στην Πύλο και έχει άπλετη θέα στο λιμάνι της. Οι τιμές του ξενοδοχείου για την high season ξεκινούν από 55 ευρώ μαζί με το πρωινό, ενώ τον Ιούνιο ένα δίκλινο δωμάτιο θα σας κοστίσει 40 ευρώ.

* Castello Methoni: Απλά αλλά προσεγμένα δωμάτια, σε τιμές που ξεκινούν από 40 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο και από 65 ευρώ τον Αύγουστο.
 
* Τελευταία ενημέρωση 18 Μαΐου 2010
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v