του Νικόλα Γεωργιακώδη
Τι σας έρχεται κατά νου όταν ακούτε για Ιόνιο; Το Πάσχα στην Κέρκυρα; Τις βουτιές στο τιρκουάζ παραλιών όπως το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί; Το πολύ-παραπολύ-φωτογραφημένο Ναυάγιο; Το Ποντικονήσι και το παλάτι της Σίσυ;
Ωραία όλα αυτά, δε λέμε, όμως για σκύψτε ελαφρώς προς τα εδώ, να σας μιλήσουμε για μερικά ακόμα «μυστικά» που κρύβονται σε θάλασσες, στεριές, ορεινά χωριουδάκια και νόστιμες γωνιές.
Η καταπράσινη ενδοχώρα της Κεφαλλονιάς, κρύβει τον μικρότερο ελληνικό δρυμό, ανάμεσα στο Αργοστόλι, στη Σάμη και τη Σκάλα. Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου είναι ένας παράδεισος τσέπης για πεζοπόρους, με τη δημοφιλέστερη διαδρομή να ξεκινά από το διάσελο του Αγίου Ελευθερίου και να καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή, τον Μέγα Σωρό, περνώντας μέσα από το δάσος της κεφαλληνιακής ελάτης.
Ξεφύγετε (για λίγο) από το Ναυάγιο και τις Καρέτες της Ζακύνθου και κάντε μια βόλτα με το αυτοκίνητο στην καταπράσινη ενδοχώρα της για να ανακαλύψετε χωριά όπως οι Βολίμες, η Έξω Χώρα και οι Ορθονιές, και να μείνετε σε κάποιο από τα αγροτουριστικά καταλύματα που βρίσκονται εκεί και δίνουν άλλο νόημα στη διαμονή σας. Για παράδειγμα στα σπιτάκια της οικογένειας Θεριανού θα συμμετέχετε στο μάζεμα σταφυλιών, στο τάισμα των ζώων και θα δοκιμάσετε το γλυκόπιοτο ντόπιο κρασί, αλλά και το βραβευμένο ελαιόλαδο.
Αντίστοιχα στη Λευκάδα, υπάρχει μια εξίσου μαγευτική και εν πολλοίς «άγνωστη» ενδοχώρα, η οποία αποτελεί επίγειο παράδεισο για τους φυσιολάτρες. Πάρτε λοιπόν μια πληθωρική γεύση με αρώματα και εικόνες ασύγκριτης ομορφιάς διασχίζοντας το Φαράγγι της Μέλισσας πλάι σε παραδοσιακούς νερόμυλους και πέτρινα γεφυράκια, το Φαράγγι Δημοσάρη που καταλήγει σε έναν όμορφο καταρράκτη και επισκεπτόμενοι τον Δρυμώνα, ένα παραδοσιακό χωριουδάκι που ατενίζει από ψηλά τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου.
Κέρκυρα, Κέρκυρα, αφήστε το Ποντικονήσι, και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε την… Σαχάρα της Λευκίμμης. Εκεί όπου βαθυκόκκινοι αμμόλοφοι με κρινάκια και ορχιδέες διατρέχονται από μονοπάτια που καταλήγουν στο βόρειο άκρο της παραλίας του Άη Γιώργη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παραλία που θα συναντήσετε σε ελληνικό νησί με δέκα (!) χιλιόμετρα αφράτης αμμουδιάς με αμμόλοφους που καταλήγουν σε ρηχά, κρυστάλλινα νερά.
Επιστροφή στη Λευκάδα για «σκαρφάλωμα» στην Εξάνθεια, ένα όμορφο Κεφαλοχώρι αμφιθεατρικά χτισμένο στο βουνό της Ελάτης με υπέροχη θέα στο Ιόνιο από υψόμετρο 600 μέτρων και αγνό, παραδοσιακό χαρακτήρα. Εδώ θα ανακαλύψετε τη μοντέρνα ταβέρνα Ράχη, η οποία εκτός από συγκλονιστική θέα (και βεράντα) έχει και εξίσου «δυνατές» σπιτικές γεύσεις από εκλεκτά ντόπια κρέατα.
Θέλετε ακόμα ένα νόστιμο μυστικό; Άρτι αφιχθέν στην δυτική παραλία της Λευκάδας, το Βεράγκι είναι ένα νέο εστιατόριο δημιουργικής ελληνικής κουζίνας το οποίο σερβίρει ωραιότατες γεύσεις παράδοσης πειραγμένες με μεράκι, όπως κεφτεδάκια με γιαούρτι και μαρμελάδα ντομάτας, γαρίδες σουβλάκι με σάλτσα εσπεριδοειδών και μενταγιόν από χοιρινό ψαρονέφρι με γραβιέρα, κόκκινη πιπεριά και βασιλικό.
Νησάκι κόσμημα, λιλιπούτειο με υπέροχα τιρκουάζ νερά, λίγα ναυτικά μίλια νότια της Λευκάδας, ο Κάλαμος προσεγγίζεται με καΐκι από τον Μύτικα και προσφέρει απλόχερα ομορφιές που θα ανακαλύψετε με τα πόδια, καθότι επάνω στο νησί δεν υπάρχουν καθόλου αυτοκίνητα. Σχεδόν δίπλα στον Κάλαμο, βρίσκεται ένα ακόμα τοσοδούλι νησάκι, ο Καστός, με υπέροχα νερά και την ακουστή Φωκότρυπα, μια θαλάσσια σπηλιά με βάθος 30 μέτρα που ενδείκνυται για καταδύσεις.
Τέλος, στο δυτικότερο σημείο της χώρας και περί τα 10 χιλιόμετρα από την Κέρκυρα, ένα ψηφιδωτό από μικρά νησάκια και βραχονησίδες κοσμούν το Ιόνιο και ακούν στο όνομα «Διαπόντια νησιά». Το μεγαλύτερο εξ’ αυτών, η Άμμος με τα παλιά πετρόχιστα σπιτάκια της και τα διαυγή, κρυστάλλινα νερά έχει μια εντυπωσιακή παραλία την Άσπρη Άμμο και μια κοντινή σε αυτή Σπηλιά, της Καλυψούς προς εξερεύνηση. Βόρεια του νησιού, η παραλία του όρμου Φύκι προσφέρεται για ζεν βουτιές και θαλάσσιο… διαλογισμό.