Στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα που άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2015, φιλοξενώντας σειρά εκθεμάτων με αντικείμενο την ιστορία της μπίρας και τον πολιτισμό της αλλά και παρουσιάζοντας μέσα από πρωτότυπα συλλεκτικά αντικείμενα τη συναρπαστική ιστορία των 50 ετών λειτουργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο 2016 ο πρώτος ετήσιος κύκλος Διαλέξεων & Ξεναγήσεων, με θεματολογία συνδεδεμένη με τα εκθέματα του χώρου και είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Την επιμέλεια του προγράμματος των διαλέξεων του ΑΘΗΝΕΟ έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.
Φιλοξενούμενοι κάθε φορά ένας ή περισσότεροι ομιλητές, σχετικοί με την αρχαιολογία ή τη νεότερη ιστορία της μπίρας, ή ακόμη με τα μόνιμα ή τα περιοδικά εκθέματα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ειδικότερα, μιλούν στο κοινό για το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί, λαογράφοι, ερευνητές, χημικοί, βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες αλλά και εικαστικοί καλλιτέχνες που έργα τους θα φιλοξενούνται κατά διαστήματα στον χώρο, παρουσιάζουν το εκάστοτε έκθεμα-αντικείμενο της διάλεξης, συνομιλώντας με την αφορμή αυτή με το κοινό. Η διάλεξη θα ακολουθείται κάθε φορά για όσους το επιθυμούν από μικρή ξενάγηση στα υπόλοιπα εκθέματα του χώρου, ενώ μια φιλική «γευσιγνωσία» μπίρας θα περιμένει τους επισκέπτες στο κλείσιμο.
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, 14:00
Κώστας Πασχαλίδης: Άσπρο πάτο! Η κοινή πόση ως μυστικό της κοινωνικής συνοχής στην αρχαιότητα - και όχι μόνο στην αρχαιότητα
Από τον μυκηναϊκό «κρατήρα της μάχης» ως το συμπόσιο του Πλάτωνα.
Το μυστικό της κοινωνικής συνοχής ήταν πάντοτε ένα τραπέζι με γεμάτα ποτήρια!
Η συγκέντρωση φίλων γύρω από ένα τραπέζι με γεμάτα ποτήρια είναι κατά τα φαινόμενα μια στιγμή απόλαυσης και διασκέδασης του νου. Στην πραγματικότητα αποτελεί από την αρχαιότητα έως σήμερα, το μυστικό της σύναψης και της ανανέωσης των σχέσεων όσων έχουν κάποιου είδους σημασία για την ισορροπία και τη συνέχεια, άλλοτε ενός σπιτιού κι άλλοτε του κόσμου ολόκληρου. Από τα ομηρικά τραπέζια των ηρώων, ως τους αθηναϊκούς ανδρώνες του 5ου αιώνα π.Χ., κι από τις οινοποσίες των βασιλικών εταίρων του Αλεξάνδρου, ως τα συμπόσια των φιλοσόφων της ύστερης αρχαιότητας, οι συμφωνίες, οι συμμαχίες και οι ωραιότερες στιχομυθίες της ανθρωπότητας συνέβησαν γύρω από ένα τραπέζι με άφθονο κρασί και αμείωτη συζήτηση.
Η κοινή πόση μεταξύ φίλων, συγγενών κι εταίρων είναι η αρχαιότερη τελετή κοινωνικής συνοχής που θα τιμήσουμε με μια ιστορική αναδρομή και με την άφθονη επανάληψή της. Εις υγείαν!
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, 14:00
Πέγκυ Ρίγγα: «Κρίθινος οίνος»: Η μπύρα στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα
Η διάδοση της μπύρας στη λεκάνη της Μεσογείου κατά τους ιστορικούς χρόνους. Ποια ήταν η διατροφική και φαρμακευτική της αξία και πως φτάσαμε από τους χρυσούς κρατήρες του Ομήρου στις εκστρατείες του Ιούλιου Καίσαρα στη Β. Ευρώπη.
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, 14:00
Ξένη Μπαλωτή: «Ένα ποτό προερχόμενο από τη διαφθορά», η Μπύρα στον Μεσαίωνα!
Ακόμη και εάν η μπύρα στο διάβα της ιστορίας της, από το 6000 π.Χ. έως και σήμερα, δεν είχε αποκτήσει σταθερή θέση στις ευχάριστες διατροφικές μας γεύσεις, το γεγονός ότι ο Καρλομάγνος, ο Λούθηρος και η Ελισάβετ Α’ νομοθέτησαν για χάρη της, σίγουρα σημαίνει πολλά. Αν σε αυτούς, προσθέσουμε την αντιπαράθεση ανάμεσα στις παγανιστικές δοξασίες και τον Χριστιανισμό, τότε καταλαβαίνουμε γιατί η μπύρα έγινε για τους μεν πηγή οικονομικών εσόδων, για τους δε αιτία θρησκευτικής διαμάχης. Και μέσα απ’όλα αυτά, ωσάν στο «όνομα του ρόδου» ο «λυκίσκος» να κλέβει την παράσταση, είναι σίγουρο πως χωρίς μοναστήρια, μάγισσες και ξόρκια, η μπύρα που γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπήρχε ποτέ!
Ο «παρεξηγημένος» Μεσαίωνας επέτρεψε την διαπίστωση του Benjamin Franklin πως «η μπύρα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπάς και μας θέλει ευτυχισμένους.»
Info:
Ώρες λειτουργίας του ΑΘΗΝΕΟ: Σάββατο 13.00-20.00
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης στο www.athineo.gr/kratisi.html
Λεωφόρος Κηφισού 102, 122 41 Αιγάλεω