Πήρες νέα φωτογραφική μηχανή και ετοιμάζεται για μπόλικα “κλικ”. Δες τι θα πρέπει να προσέξεις για να ξεκινήσεις σε σωστές βάσεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η φωτογραφία είναι χόμπι, είναι αγάπη, είναι “ψώνιο”, ενώ μπορεί να γίνει και επάγγελμα, το οποίο θα σου αποφέρει κάποια έσοδα, αν και εφ’ όσον… πιάνουν τα χέρια σου. Πώς μπορείς να αποκτήσεις τις καλύτερες βάσεις για πετυχημένες φωτογραφίες;
Δες παρακάτω μερικές “χρυσές” συμβουλές.
Όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο
Εκτός κι αν έχεις… μαγικό χάρισμα και κάθε σου κλικ είναι και ένα οπτικό αριστούργημα, προσπάθησε να τραβήξεις όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες από το κάθε σου θέμα. Πειραματίσου με γωνίες λήψης, συνθέσεις, στησίματα και… δωσ’ του να καταλάβει. Θα έχεις πολύ περισσότερες επιλογές έτσι, ώστε να διαλέξεις την καλύτερη.
Η γοητεία της απλότητας
Μην προσπαθείς να “φορτώσεις” το κάδρο σου με πολλά και συνήθως περιττά στοιχεία. Μια καλή και πετυχημένη φωτογραφία είναι ξεκάθαρη στο θέμα της και όσο πιο μίνιμαλ γίνεται. Έτσι το αναδεικνύει καλύτερα, και δεν κουράζει το μάτι του θεατή
Η χρυσή τομή
Για να προσελκύσεις το βλέμμα του θεατή, καλό θα ήταν να χωρίσεις το κάδρο σου οριζόντια και κάθετα σε τρία μέρη και να πάρεις τα τέσσερα σημεία τομής στο κέντρο τους, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Οτιδήποτε μπει εκεί μέσα ως θέμα κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή και αναδεικνύεται ιδανικά.
Προσοχή στο φως
Το φως είναι καλό να έρχεται πίσω από τον φωτογράφο, ή από το πλάι. Το συχνότερο λάθος των «πρωτάρηδων» είναι ότι φωτογραφίζουν έχοντας τον ήλιο κατά πρόσωπο, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα –ή το θέμα– της φωτογραφίας να βγαίνουν, είτε σκοτεινά είτε υπερφωτισμένα –«καμένα».
Και στο φλας
Χρησιμοποίησε το φλας μόνο σε χώρους με υπάρχοντα φωτισμό, για να εξισορροπήσεις και όχι τόσο για να φωτίσεις. Έτσι θα γλυτώσεις από το λεγόμενο «κάψιμο» της φωτογραφίας. Για νυχτερινές λήψεις, ενεργοποίησε λειτουργία night shot της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής –η οποία απαιτεί τη χρήση τρίποδου, ή εναλλακτικά κάποιου σταθερού σημείου για να ακουμπήσεις τη μηχανή.
Το κατάλληλο ύψος
Προσπάθησε να βρίσκεσαι πάντα στο ύψος του θέματός σου. Ειδικά όταν φωτογραφίζεις κάτι που βρίσκεται χαμηλότερα από εσένα, όπως για παράδειγμα παιδιά ή ζώα.
Ποτέ το μεσημέρι
Μην φωτογραφίζεις πρόσωπα τις μεσημεριανές ώρες,, γιατί το έντονο κάθετο φως δημιουργεί πολύ σκληρές σκιές σε αυτά. Το διάχυτο φως είναι ό,τι πρέπει. Όσο και να ακούγεται περίεργο, η συννεφιά προσφέρεται για πορτραίτα, καθότι ο ουρανός παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Βρες τις κρυμμένες πηγές φωτός
Ένα περιβάλλον που φαίνεται σκοτεινό στο μάτι σου, μπορεί να μην είναι τόσο για την κάμερά σου. Για παράδειγμα, ένα κερί σε ένα υποφωτισμένο μπαρ μπορεί να κάνει θαύματα στον φωτισμό της φωτογραφίας σου, αναλόγως την γωνία στην οποία θα τοποθετηθεί. Πειραματίσου με τις πηγές φωτός που στο μάτι φαίνονται αμελητέες (τέτοιες είναι επίσης τα φωτορυθμικά μιας συναυλίας ή ενός club) και θα εκπλαγείς με τα αποτελέσματα.
Επιτυχία στον ορίζοντα
Όταν φωτογραφίζεις τοπία δώσε προσοχή στη γραμμή του ορίζοντα. Είναι πολύ εύκολο να βγει στραβή και να μη το προσέξεις.
Τώρα που ξέρεις τα βασικά, ήρθε η ώρα να βγεις στον δρόμο και να αρχίσεις να φωτογραφίζεις τα θέματα που σου αρέσουν και σου εξάπτουν το ενδιαφέρον. Είσαι επαγγελματίας; Είσαι απλά χομπίστας; Ό,τι και να είσαι έχουμε καλά νέα.
Ο πρώτος ανοικτός φωτογραφικός διαγωνισμός των Public έχει ήδη ξεκινήσει και οι συμμετοχές αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό σε τρεις θεματικές ενότητες: Πόλη, Φύση, Άνθρωπος. Ποιος ξέρει; Μπορεί να είσαι εσύ ο μεγάλος νικητής!
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο www.publicmoments.gr, με έργα που θα έχουν δημιουργήσει στο διάστημα 1 Ιανουαρίου έως και 15 Μαΐου 2016. Από το διαγωνισμό θα προκύψουν συνολικά 17 νικητές που κερδίζουν χρηματικά έπαθλα, δωροεπιταγές Public (αξίας 8.000 ευρώ) και προβολή του έργου τους από τα καταστήματα Public. Περισσότερα για τα βραβεία θα βρεις εδώ.