Future Library: Οι ελληνικές βιβλιοθήκες εν τη ενώσει

Με στόχο να μας δώσουν αφορμές να επιστρέψουμε σε αυτές, οι ελληνικές βιβλιοθήκες ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας συστήνουν το “Future Library”.
Future Library: Οι ελληνικές βιβλιοθήκες εν τη ενώσει
Κάτι καλό… μαγειρεύουν οι δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Με αφετηρία και επίκεντρο τη Βέροια, που πρωτοπορεί με την βιβλιοθήκη-πρότυπο, και με φόντο τις ετοιμασίες για την δημιουργία της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Φάληρο, όλοι οι φορείς της χώρας οργανώνονται, συναντιούνται και ετοιμάζουν δράσεις για να μας «στρώσουν στο διάβασμα» και να μας δώσουν αφορμές να επιστρέψουμε στους χώρους του βιβλίου.

Συνάντηση… κορυφής



Εδώ και δύο χρόνια, οι δημόσιες και δημοτικές Βιβλιοθήκες συναντιούνται το Μάρτιο στη Βέροια, για να πάρουν μέρος σε ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Στο σεμινάριο αυτό πάνω από 100 υπάλληλοι βιβλιοθηκών συνεργάζονται εντατικά για να σχεδιάσουν και να οργανώσουν μια κοινή εκστρατεία για την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας, η οποία υλοποιείται κάθε καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι και φέτος, στις 5, 6 και 7 Μαρτίου, οι Βιβλιοθήκες του δικτύου Future Library επιστρέφουν στη Βέροια για να πάρουν μέρος σε πρωτότυπα εργαστήρια και δραστηριότητες.

Το σεμινάριο του Future Library δίνει έμφαση στο βιωματικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και στο χτίσιμο της ομαδικότητας. Η ευρηματικότητα, η συνεχής ανανέωση του αντικειμένου των εργαστηρίων αλλά και η αισιοδοξία και το όραμα, είναι οι λέξεις που περιγράφουν το πνεύμα του σεμιναρίου. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται η μεγάλη ανάγκη των βιβλιοθηκών για συνεχή ανατροφοδότηση, επιμόρφωση και υποστήριξη, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό αλλά και με εμπειρία και γνώση στις προκλήσεις της λειτουργίας των βιβλιοθηκών στις σημερινές συνθήκες: Να κάνουν με τις δράσεις που προτείνουν, τη διαφορά.

Η θεματική της φετινής χρονιάς



Κάθε χρόνο, η καλοκαιρινή εκστρατεία χτίζεται γύρω από ένα επιλεγμένο θέμα. Η κοινωνιολόγος και σχεδιάστρια της εκστρατείας Ειρήνη Βοκοτοπούλου, θα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες το φετινό θέμα και θα τους βοηθήσει να το αντιληφθούν ως αφετηρία για ποικιλία δράσεων διαφορετικού είδους και ύφους.

Έμπειροι εκπαιδευτές, μεταξύ των οποίων η μεταφράστρια-συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου, η μουσικοπαιδαγωγός Αρετή Μίγγου, η εικαστικός-εκπαιδευτικός Δάφνη Λιαναντωνάκη, η εικαστικός Έφη Φουρίκη και η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης WWF Ελένη Σβορώνου, θα κεντρίσουν τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων και θα τους καθοδηγήσουν να πειραματιστούν με τη γραφή, την αφήγηση, το μουσικό ρυθμό, τη φωτογραφία, τη χρήση του μοντέλου του χάρτη στις δραστηριότητες για παιδιά και τη σύνδεση της βιβλιοθήκης με τη γειτονιά.

“Αποκτούμε δεξιότητες, δημιουργούμε κοινό“ είναι το σύνθημα του σεμιναρίου που περιγράφει τις προσδοκίες των βιβλιοθηκών οι οποίες επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στη νέα εποχή και φιλοδοξούν να συνδεθούν με την Εθνική Βιβλιοθήκη στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η δράση υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v