6ο Animfest: Η καρδιά του animation χτυπάει στην Αθήνα

Μορφές από πλαστελίνη, «κινούμενα σκίτσα» από 38 χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα masterclasses και τα πιο «ζωντανά» βραβεία θα παρελάσουν από το 6ο Animfest της Αθήνας. Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ μας αποκαλύπτουν τα (κινούμενα) σχέδια τους.
6ο Animfest: Η καρδιά του animation χτυπάει στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Το κέφι συναντά τις νέες τεχνολογίες και η κινηματογραφική δημιουργικότητα δίνει ραντεβού με το ελληνικό κοινό στο 6ο διεθνές Athens Animfest, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 ως τις 23 Μαρτίου. Το γραμματοκιβώτιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων μέτρησε πρωτοφανή αριθμό συμμετοχών και πλέον ετοιμάζεται να μοιραστεί μαζί μας τις περισσότερες από 200 ταινίες νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Τι θα δούμε λοιπόν στο Φεστιβάλ; Ταινίες animation της νέας γενιάς καλλιτεχνών και σπουδαστών από 38 χώρες έχουν επιλεγεί με γνώμονα την υψηλή αισθητική, την τεχνική αρτιότητα και τη σεναριακή πληρότητα, να διαγωνιστούν στο Διεθνές Τμήμα (88 ταινίες), στο Σπουδαστικό Τμήμα (36 ταινίες) και στο Ελληνικό Τμήμα (22 ταινίες). Τα έπαθλα που θα λάβουν οι μεγάλοι νικητές του φεστιβάλ είναι ειδικά σχεδιασμένα από τη γλύπτρια και καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, κα Αφροδίτη Λίτη.

Επίσης, περισσότερες από πενήντα ταινίες θα προβληθούν στα μη διαγωνιστικά προγράμματα: Πανόραμα ταινιών από διάφορες χώρες, Συλλογή ταινιών κινούμενων σχεδίων παραγωγής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Επιλογή βραβευμένων ταινιών στο 6ο China International Cartoon and Animation Festival 2010.

«Αυτό που μας εντυπωσίασε στις φετινές συμμετοχές είναι πως αγγίζουν πολύ υψηλό επίπεδο και καλύπτουν όλες τις τάσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον κόσμο και όλες τις τεχνικές με τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες ταινίες», μας λέει η κ. Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Animfest. «Ταινίες animation με πλαστελίνη, άμμο, σκίτσα… Όλες οι δημιουργίες που θα δούμε δημιουργούν μια τοιχογραφία του νεανικού χώρου, απαλλαγμένη από την σκέψη της βιομηχανίας», μας εκμυστηρεύεται η κ. Σωτηροπούλου, που πιστεύει ότι οι σπουδαστικές, ερασιτεχνικές, αλλά πάντα ενδιαφέρουσες συμμετοχές μαρτυρούν κοινές καταβολές και επιρροές της νέας κινηματογραφικής γενιάς.

Τι κάνει λοιπόν ένα φεστιβάλ animation να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα συμβατικά φεστιβάλ κινηματογράφου; «Ακριβώς επειδή οι δημιουργοί βρίσκονται “εκτός κυκλώματος”, δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο Hollywood από πίσω, το animation χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα, από ποικιλία θεματική και από πειραματισμό πολυφωνίας. Δεν υπάρχει τόσο το εμπορικό κριτήριο, και αυτό επιτρέπει στα νέα παιδιά να δώσουν περισσότερο “κέφι” στις ταινίες τους», μας λέει η κ. Σωτηροπούλου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως οι νέοι καλλιτέχνες του είδους δεν έχουν όνειρα και βλέψεις. Όπως μας λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, το πιο ενδιαφέρον είναι η προσπάθεια των νέων να συνδυάσουν το κέφι τους με την είσοδό τους στο επάγγελμα.

Τι γίνεται, όμως, με την ελληνική παραγωγή; Υπάρχουν αξιόλογες εγχώριες προσπάθειες; «Το κακό στην χώρα μας είναι πως δεν έχουμε βιομηχανία να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες. Παλιότερα, είδαμε εξαιρετικά δείγματα ελληνικού animation να χρησιμοποιούνται σε διαφημίσεις. Τώρα, όμως, που και η διαφήμιση περνάει κρίση, υστερούμε στην παραγωγή. Ένας Γάλλος για παράδειγμα μπορεί να βρει δουλειά εύκολα όταν κάποιος δει την ταινία του σε ένα φεστιβάλ, γιατί στην Γαλλία υπάρχουν σχολές και συγκεκριμένη βιομηχανία από πίσω», συμπληρώνει η κ. Σωτηροπούλου.

Από την Χιλή μέχρι την Ταϊβάν και από την Γκάνα μέχρι την Αυστραλία, οι ταινίες που θα καταφθάσουν στην οθόνη της Ταινιοθήκης τον Μάρτιο αγγίζουν για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού έναν τόσο μεγάλο αριθμό. «Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως στους καλλιτεχνικούς κύκλους του εξωτερικού, η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με θετικούς συνειρμούς και πάντα δέχονται με ιδιαίτερη αγάπη και ενθουσιασμό μία πρόσκληση από την χώρα μας», επισημαίνει η κ. Σωτηροπούλου.

Η χαρά των ιθυνόντων είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στο πλαίσιο του Animfest καταφθάνει και ο Sam (κατά κόσμον Samuel Orti Marti), ένας διεθνώς βραβευμένος Ισπανός σκηνοθέτης και animator, για να μοιραστεί με το ελληνικό κοινό τα μυστικά του animation με πλαστελίνη. Το masterclass του Sam θα «ξεδιπλωθεί» στην σχολή τέχνης και design ΑΚΤΟ με ελεύθερη είσοδο στις 17/3 και θα επαναληφθεί και για τους Θεσσαλονικείς φίλους του animation στην ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης στις 21/3.

Το πρόγραμμα του 6ου Animfest
Το φεστιβάλ διαρκεί από τις 17 ως τις 23 Μαρτίου, με καθημερινές προβολές από τις 17.30 ως τα Μεσάνυχτα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιεράς Οδού 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός). Τα πρωινά περιλαμβάνουν παιδικές προβολές, από τις 10.00 ως τις 14.00 (δείτε το πρόγραμμα των προβολών εδώ). Προπώληση εισιτηρίων: Καταστήματα Public (τιμή: 5 ευρώ).

Μέρος των προβολών θα επαναληφθούν στη Θεσσαλονίκη, στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Αίθουσα «Παύλος Ζάννας», από 21 έως 23 Μαρτίου 2011.

Τελετή Λήξης / Ειδικές Προβολές / Animated Puppet Theatre Performance
- RENTER του Jason Carpenter. Η ταινία ήταν υποψήφια στα 28α ANNIE Award Nomination και εξελέγη ως Best Short 2010.
- ZERO του Christopher Kezelos. Πολυβραβευμένη ταινία του ελληνικής καταγωγής Αυστραλού δημιουργού.
- Το "Almamanos Theatre" παρουσιάζει επί σκηνής το έργο "Mr Gustavo and Miss Veronica"

ΗΜΕΡΙΔΑ (Σάββατο 19.3.2011)
“Οπτικοακουστικά Μέσα και Εκπαίδευση / Η οπτικοποίηση της αφήγησης: Από τον Τριβιζά στο Logicomix”.
Πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα μέσα από τα γνωστικά αντικείμενά τους.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ο Μπάμπης Βενετόπουλος, λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, video artist, δημιουργεί ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον στο υπόγειο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

MASTERCLASS
α. Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, 
Ώρα: 13:00-16:00
Με τη συνεργασία του ΑΚΤΟ
Θα πραγματοποιηθεί Masterclass με τον διεθνώς βραβευμένο Ισπανό σκηνοθέτη και animator, Sam (Samuel Orti Marti) στις νέες εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟ
(Ευελπίδων 11Α, Πεδίο του Άρεως), Είσοδος ελεύθερη. Το masterclass θα επαναληφθεί και στον ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 12:00-14:00. (Τσιμισκή 45, Θεσσαλονίκη). Είσοδος ελεύθερη.

β. Κυριακή 20.3.2011 και ώρα 11:00
Με τη συνεργασία του MEGA
Οι δημιουργοί της επιτυχημένης σειράς animation «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» του MEGA, Γιώργος Β. Φειδάς και Γιάννης Τσιτσώνης, θα μιλήσουν για την πρωτοποριακή ιδέα και τη διαδικασία υλοποίησης της «πιο ακομπλεξάριστης, προκλητικής, ποπ σάτιρας της τηλεόρασης - της πρώτης ελληνικής σειράς animation για μεγάλα και ολίγον παρμένα παιδιά», όπως έχει χαρακτηριστεί η σειρά. Είσοδος ελεύθερη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v