της Ηρώς Κουνάδη
Η σταδιακή απομάκρυνση του κοινού από τα μουσεία, που άρχισε να παρατηρείται πριν από μερικά χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησε τους ιθύνοντες στην υιοθέτηση καινοτομικών μεθόδων (επανα)προσέγγισης. Περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις, ομιλίες και πάσης φύσεως εκδηλώσεις, περισσότερο ή λιγότερο σχετικές με το αντικείμενο των ιδρυμάτων, επιστρατεύτηκαν για να ξαναφέρουν τον κόσμο σε έναν χώρο που, όπως όλα έδειχναν, είχε πάψει να θεωρείται ζωντανός.
Το γεγονός ξένισε αρχικά και επικρίθηκε από την αυτοαποκαλούμενη ”ελίτ του πνεύματος”, που το θεώρησε ένα φθηνό κόλπο για να δελεαστούν οι μάζες ή, ακόμα χειρότερα, να εμπορευματοποιηθεί το τελευταίο προπύργιο της μη μαζικής κουλτούρας. Το στοίχημα, όμως, κερδίθηκε και ο αριθμός των επισκεπτών των μουσείων άρχισε να αυξάνεται. Αρχικά από περιέργεια, στη συνέχεια συνειδητά, ολοένα και περισσότεροι γνώριζαν –και εκτιμούσαν– το νέο concept των ”ναών του πολιτισμού”.
Concept που ήθελε τα μουσεία ζωντανά κέντρα πολιτισμού, συνάντησης, κοινωνικών συνδιαλλαγών και ανταλλαγής απόψεων. Για το σκοπό αυτό, οι χώροι επεκτάθηκαν ή ανακαινίστηκαν, για να συμπεριλάβουν αίθουσες εκδηλώσεων, χώρους συναθροίσεων και μικρά, όμορφα café, που θα συγκέντρωναν ένα ετερόκλιτο κοινό και –ιδανικά– θα αναζωπύρωναν το ενδιαφέρον του για το ίδιο το μουσείο και το αντικείμενό του.
Η προσπάθεια άρχισε, τα τελευταία χρόνια, να γίνεται εμφανής και στην Ελλάδα, με αρκετά μουσεία να αποκτούν, ή να ανακαινίζουν, ξεχωριστούς χώρους εκδηλώσεων, όμορφα αίθρια και αυλές και συμπαθέστατα μικρά café που δε φιλοξενούν μόνο τουρίστες που έρχονται για να θαυμάσουν τα εκθέματα ή τον ”κόσμο του πνεύματος” που παρακολουθεί κάποια ”κλειστή” εκδήλωση, αλλά και επισκέπτες κάθε ηλικίας που συναντούνται, ανταλλάσσουν απόψεις, συμμετέχουν ενεργά και ανακαλύπτουν –για πρώτη ή πολλοστή φορά, μικρή σημασία έχει– το νέο πρόσωπο των πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Δε μας πιστεύετε; Την επόμενη φορά που θα περάσετε βιαστικά έξω από κάποιο από τα παρακάτω μουσεία κάντε μια σύντομη στάση στο κυλικείο τους. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, απλά θα έχετε απολαύσει έναν καφέ σε έναν διαφορετικό από τα συνηθισμένα χώρο. Στην καλύτερη, θα αποκτήσετε ένα καινούριο στέκι. Ίσως μάλιστα μπείτε στον πειρασμό να επισκεφθείτε και το ίδιο το μουσείο.
Μουσείο Μπενάκη
Το κεντρικό κτίριο του μουσείου, στον αριθμό 1 της οδού Κουμπάρη στο Κολωνάκι, διαθέτει τη φιλόξενη ταράτσα του για ποικίλες εκδηλώσεις, για ένα γρήγορο καφέ ή για ένα ελαφρύ γεύμα τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου. Ειδικά τις Πέμπτες, που ”ξενυχτάει” μέχρι τα μεσάνυχτα, μπορείτε να απολαύσετε το δείπνο ή το ποτό σας σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, με θέα τη φωταγωγημένη Αθήνα.
Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας, τηλ.: 210 3671000
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9:00 - 17:00, Πέμπτη: 9:00-24:00, Κυριακή: 9:00 - 15:00
Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς
Το μοντέρνο κτίριο που φιλοξενεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Μπενάκη δε θα μπορούσε να στερείται ενός ιδιαίτερου χώρου συνάντησης. Στο ισόγειο του κτιρίου, περιστοιχιζόμενο από μεγάλες τζαμαρίες που επιτρέπουν την περιπλάνηση του βλέμματος στην αέναη κίνηση της Πειραιώς, ενώ ταυτόχρονα περικλείουν μια όαση ηρεμίας στη βουή της πόλης, το καφέ – εστιατόριο δεν έχει άδικα κατακτήσει φανατικούς φίλους στα λίγα χρόνια λειτουργίας του.
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210 3453111
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Με απρόσκοπτη θέα στον Κεραμεικό, το Θησείο και την Ακρόπολη, η βεράντα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης διεκδικεί επάξια τον τίτλο του καλύτερου καφέ σε μουσείο. Προσθέστε σε αυτό τον ”εξωτικό” χαρακτήρα του μουσείου και έχετε την τέλεια συνταγή για το μεσημεριανό διάλειμμα τόσο κοντά κι όμως… τόσο μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Extra bonus οι ιδιαίτερες γεύσεις του μενού.
Αγ. Ασωμάτων 22 και Διπύλου12, τηλ.:210 3251311, 210 3251312
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 9:00 - 15:00, Τετάρτη: 9:00 - 21:00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ανάμεσα στα δύο κτίρια του μουσείου, το cozy café αποτελεί μία δροσερή όαση στο κέντρο της πόλης. Το πράσινο χρώμα κυριαρχεί στο χώρο, ενώ η minimal διακόσμηση συμβάλλει στη δημιουργία χαλαρωτικής ατμόσφαιρας. Το μενού, που φέρει την υπογραφή του Γάλλου σεφ Dominique Perrot, περιλαμβάνει γευστικές προτάσεις από φρέσκα υλικά με έμφαση στην ελληνική κουζίνα, ενώ η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαριάννα Φραντζιάκομο-Κιακίδη προτείνει πιάτα με λίγες θερμίδες.
Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7228321-3
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 – 16.00, Σάββατο: 10.00 – 15.00, Τρίτη, Κυριακή: κλειστά
Μουσείο Φρυσίρα
Σε ένα χώρο ιδιαίτερης αισθητικής, ζεστό και φιλόξενο, οι επισκέπτες του μοναδικού μουσείου σύγχρονης ευρωπαϊκής ζωγραφικής της Αθήνας μπορούν να χαλαρώσουν, απολαμβάνοντας τον καφέ ή το φυσικό χυμό τους σε ένα πραγματικά ατμοσφαιρικό περιβάλλον στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το μενού περιλαμβάνει, επίσης, σάντουιτς, μπριός με σολομό και προσούτο, σαλάτες εποχής, κρύα πιάτα, plateau τυριών - αλλαντικών και γλυκίσματα.
Μονής Αστερίου 3 & 7, Πλάκα, τηλ.: 210 3234678, 210 3316027
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή: 10πμ - 5μμ, Σάββατο, Κυριακή: 11πμ - 5μμ, Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά
Εθνική Πινακοθήκη
Στο υπόγειο της Πινακοθήκης, το υποκατάστημα της γνωστής αλυσίδας Flocafe σερβίρει μεγάλη ποικιλία ροφημάτων και γευστικών σνακ, με μία artistic νότα, καθώς οι τοίχοι του κοσμούνται από έργα τέχνης, στο πνεύμα του ευρύτερου χώρου.
Βασ. Κωνσταντίνου 50, τηλ.: 210 7221890
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 9.00-22.00, Τρίτη κλειστά