Έχεις το κλειδί για να ξεκλειδώσεις 200 χρόνια της κοινής επιστημονικής ιστορίας Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας; Μπορείς να λύσεις τον γρίφο σπουδαίων επιστημονικών ανακαλύψεων της ιστορίας; Γνωρίζεις τους επιστήμονες που καθόρισαν την πορεία των τελευταίων 200 ετών και που θα σε βοηθήσουν να αποδράσεις από το δωμάτιο;
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo (Science Communication) εγκαινιάζουν τη δράση "USA-Greece: 200 Years of Innovation", ένα διαδραστικό Escape Room, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την κοινή επιστημονική ιστορία των δύο χωρών και τελικά να "αποδράσουν", χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους. Το Escape Room φιλοξενείται στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει μερικές από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του κοινού ταξιδιού της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιστορία.
Οι επισκέπτες καλούνται να περιηγηθούν μέσα από 4 διαφορετικά δωμάτια, το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για μερικές από τις σημαντικότερες ιστορικές και επιστημονικές ανακαλύψεις, μέσα από γρίφους και παζλ. Και οι τέσσερις αίθουσες αναδεικνύουν τις αξιοσημείωτες καινοτομίες που προέκυψαν από την ελληνοαμερικανική συνεργασία τα τελευταία 200 χρόνια, εστιάζοντας σε μερικές από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες από διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Ομαδική έκθεση "Travel App"
Από 20/11 – 18/12, FokiaNou Art Space, Φωκιανού 24, 7ος όροφος, Παγκράτι
H FokiaNou Art Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο "Travel App" σε επιμέλεια του Παναγιώτη Βούλγαρη και της Mary Cox.
Το ταξίδι είναι διαδρομή και στιγμές, κίνηση, εικόνες και ιστορία, τοπίο, νοσταλγία και όνειρο. Στη σύγχρονη εποχή η μετάβαση από τον ένα τόπο στον άλλο έγινε ιδιαίτερα εύκολη. Η τεχνολογική εξέλιξη των μεταφορικών μέσων σχεδόν εκμηδένισε τις αποστάσεις και τον απαιτούμενο χρόνο. Την ίδια στιγμή το διαδίκτυο προσέφερε μια επιπλέον δυνατότητα ταξιδιού, μέσα από εφαρμογές όπως το Google Earth που μας επιτρέπει να επισκεπτόμαστε και να εξερευνούμε τον κόσμο στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή μας. Η πρόσφατη πανδημία άλλαξε δραματικά τον τρόπο που ταξιδεύουμε ενώ για ένα χρονικό διάστημα το κατέστησε σχεδόν αδύνατο. Αυτή τη περίοδο οι άνθρωποι έχουν αρχίσει σταδιακά να ταξιδεύουν ξανά, με όλους τους περιορισμούς και τους κανονισμούς που έχουν επιβάλλει οι νέες συνθήκες.
Οι επιμελητές της έκθεσης "Travel App" κάλεσαν τους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν το ταξίδι στη σημερινή εποχή, να μας θυμίσουν το πριν και έχοντας το βίωμα της πρόσφατης πανδημίας, να οραματιστούν το μετά. Η έκθεση που ξεκινά το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, είναι μια απόπειρα επανεκκίνησης, ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι με αισιόδοξη ματιά. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, βίντεο και φωτογραφία, κολάζ, κέντημα, γλυπτική και σχέδιο.
Συμμετέχοντες: Clancy Cavnar, Mary Cox, Sarah Anne Cox, Susan Daboll, Jane Grover, Κυβέλη Ζαχαρίου, Ιλιάνα Θεοδωροπούλου – Kathryn Laing, Μαρία Καραχρήστου, Νίνα Κοταμανίδου, Λούλα Λεβέντη, Δήμητρα Μαλταμπέ, Clemence B.T.D. Barret, John Bicknell, Λία Πέτρου, Ελευθερία Ραπανάκη, Stella Sevastopoulos, Maaike Stutterheim, Angel Torticollis, Αλίνα Τσομπανέλλη, Τζώρτζια Τουλιάτου, Chris Hawtin, Werner Hermann.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βούλγαρης και Mary Cox.
Εγκαίνια: Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 στις 18.00
“Βγάλε τον υπουργό από την πρίζα” στο Θέατρο “Ξυλοτεχνία” Δήμου Περιστερίου
Από 20/11 – 19/12, Θέατρο Ξυλοτεχνία Παρασκευοπούλου και Κωστή Παλαμά, Περιστέρι, τηλ. 2105773666
Η μεγάλη επιτυχία της Θεατρικής Πειραματικής Σκηνής “Ανδρέας Βαρούχας” του Δήμου Περιστερίου με το έργο “Βγάλε τον υπουργό από την πρίζα” συνεχίζεται και από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2021 θα παρουσιάζεται στο θέατρο “Ξυλοτεχνία” (Παρασκευοπούλου και Κωστή Παλαμά) κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ. Μια κωμωδία των Μ. Ρέππα / Θ. Παπαθανασίου σε Σκηνοθεσία Φάνη Κάσσιου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με μάσκα και μόνο για εμβολιασμένους ή πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Στην φετινή διοργάνωση του κλασικού πλέον κινηματογραφικού κύκλου "Σύγχρονος Ισπανικός Κινηματογράφος", το Ινστιτούτο Θερβάντες μας καλεί να απολαύσουμε τέσσερις ταινίες που αντιπροσωπεύουν σύγχρονες ανησυχίες και θέματα με συμπεριφορές που προϋποθέτουν την πνοή ενός δροσερού ανέμου, μακριά από τις παραδοσιακές μορφές της ισπανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Πρόγραμμα:
1η Δεκεμβρίου, στις 18.00
Η κόρη κάποιου
1η Δεκεμβρίου, στις 19.15
Oscuro y Lucientes
2 Δεκεμβρίου, στις 18.00
Όλες οι Γυναίκες που γνωρίζω
2 Δεκεμβρίου, στις 19.15
Young and Beautiful
Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υποτίτλους.
"Piano Classics" ρεσιτάλ πιάνου του Παναγιώτη Τροχόπουλου
Έργα Granados, Mozart, Debussy, Chopin και Stravinsky από όλο το φάσμα του κλασικού ρεπερτορίου για πιάνο θα ερμηνεύσει ο Έλληνας βιρτουόζος πιανίστας Παναγιώτης Τροχόπουλος στο ρεσιτάλ του την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας.
Πρόγραμμα
E. Granados: Goyesca αρ. 4 "Η Κοπέλα και το Αηδόνι"
Ο θεσμός και οργανισμός Cheapart συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια συνεχούς πορείας στην έρευνα του πειραματικού έργου τέχνης και την ανοιχτή σχέση και εμπλοκή τόσο με την εικαστική κοινότητα, όσο και με το κοινό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η δημοφιλής έκθεση Cheapart που το 1995 αξίωσε το έργο τέχνης ως πολιτιστικό αγαθό για όλους και όχι ως ακριβό προϊόν για λίγους, αποτελεί μια ζωντανή πλατφόρμα έκφρασης ιδεών και τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και φιλότεχνων.
Η 26η Cheapart εγκαινιάζεται την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, 20:00 στο ιστορικό κτίριο της Πλατείας Εξαρχείων, εκεί όπου για πρώτη φορά το 1995 άνοιξε τις πόρτες της.
Από τις 12 - 23 Δεκεμβρίου, δεκάδες καλλιτέχνες θα προβάλλουν την προσωπική τους δουλειά, ενώ θα βρίσκονται στην έκθεση για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με το φιλότεχνο κοινό.
Επετειακή συναυλία του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών
3/12, Ωδείο Αθηνών Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, τηλ. 2107240673
Το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών θα γιορτάσει τα πέντε χρόνια λειτουργίας του με μια συναυλία στην οποία συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι. Θα παρουσιαστούν έργα από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει ο Δημήτρης Κούντουρας.
Ερμηνεύουν:
Νίκος Ζιάζιαρης, τραγούδι
Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραίτη, τραγούδι & βιέλα
Δέσποινα Παναγιώτου, τραγούδι
Και το Φωνητικό Σύνολο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής: Βάσω Καριώτη, Κωνσταντίνος Καραγεωργίου, Σοφία Κετετζιάν, Άγγελος Κυδονεύς, Ζωή Παπαδοπούλου, Αλίκη Σιούστη, Ίριδα Σκολίδη
Έπειτα από την πρώτη διαδικτυακή διοργάνωσή του το 2020, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Docs in Exile επανέρχεται δριμύτερο, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη του Exile Room, αποφασισμένο να επαναφέρει την ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας.
Από τις 15 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2021, μια επιλογή από μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, στην πλειοψηφία τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, θα ξεδιπλώσει τις πιο περιπετειώδεις πτυχές του σινεμά τεκμηρίωσης.
Η είσοδος, όπως πάντα, είναι ελεύθερη, ενώ ως Covid-Free χώρος το Exile Room θα δέχεται θεατές αποκλειστικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν.
Το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου "Sisyphus / Trans / Form" (2019) θα παρουσιάσει ο ΝΕΟΝ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, τον Δεκέμβριο. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης Portals | Πύλη, που οργανώνει ο ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, το διάστημα Ιούνιος-Δεκέμβριος 2021.
Το έργο -όπου συμμετέχουν έξι ερμηνευτές- βασίζεται στον μύθο του Σισύφου, που καταδικάζεται από τους θεούς να σπρώχνει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού, που όμως κυλάει αμέσως μετά προς τα πίσω, ώστε να είναι υποχρεωμένος να επαναλαμβάνει ατέρμονα την άσκηση. Στην ερμηνεία του Παπαϊωάννου, το βουνό και ο βράχος μεταμορφώνονται σε μια ενιαία, τεράστια, ορθογώνια πέτρινη πλάκα. Ένα βάρος για τον Σίσυφο, αλλά και ένα πλαίσιο για την παράσταση, και μια πύλη μέσω της οποίας ο πρωταγωνιστής εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται. Κάποιες φορές ο Σίσυφος παραπατάει, γέρνει σκυφτός προς τα εμπρός και κουβαλάει στους ώμους και την πλάτη του τον τεράστιο βράχο. Άλλες πάλι, βλέπουμε το μεγαλείο του σωματικού θεάτρου όπου, μέσω των άκρων άλλων ερμηνευτών, ο Παπαϊωάννου μοιάζει μεταμορφωμένος, να νικά τη βαρύτητα, να γλιστρά και να γίνεται ένα με την επιφάνεια του βράχου. Άλλες πάλι, αντιμετωπίζει τον βράχο βάζοντας τόση δύναμη, που το κεφάλι του θρυμματίζεται καθώς έρχεται σε επαφή με τον τεράστιο όγκο.
Κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης του αγώνα του Σισύφου, υπάρχουν στιγμές φαρσοκωμωδίας, με μια διάθεση σκοτεινού χιούμορ που θυμίζει ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Σίσυφος ευνουχίζεται και ο βράχος τον συνθλίβει σαν ήρωα καρτούν. Μόλις ο ευνουχισμένος Σίσυφος καταφέρνει να σταθεί στα πόδια του, μεταμορφώνεται σε τρανς γυναίκα.
Το έργο "Sisyphus / Trans / Form" είναι κατά βάση ένας διαλογισμός στο παράλογο, τη συνειδητοποίηση -όπως αυτή περιγράφεται από τον Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ- ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης μεταξύ της ανθρώπινης ανάγκης για ευτυχία και λογική και της "παράλογης σιωπής του κόσμου".
Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παραστάσεις του έργου "Sisyphus / Trans / Form" (2019) στις 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και ώρα 15:30. Το έργο περιέχει γυμνές σκηνές και είναι κατάλληλο για άνω των 15 ετών.