Ωραίοι και οι λόφοι, ωραία και η θέα τους, αλλά μερικές φορές θέλεις απλά να αναπνεύσεις θαλασσινό αέρα στις βόλτες σου. Ξέρουμε πού θα πας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αν δεν μένεις κάπου κοντά της, η θάλασσα πιθανότατα δεν είναι το πρώτο μέρος που σου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για βόλτες στην Αθήνα. Ειδικά αν είσαι παιδί του κέντρου, αυτό που εννοείς όταν λες «πάμε για περπάτημα» είναι πιο κοντά σε βουνό –έστω, λόφο. Επειδή όμως η θαλασσινή αύρα έχει άλλη χάρη, κι είναι πιο κοντά σε σκηνικό διακοπών από οτιδήποτε άλλο, εμείς σου συγκεντρώσαμε επτά σούπερ βόλτες κοντά στο (αστικό έστω) ακρογιάλι.
Στα φαρδιά πεζοδρόμια πάνω από τα βράχια της Πειραϊκής, με θέα στα νερά του Σαρωνικού από τη μια και τα αρχαία τείχη του Θεμιστοκλή από την άλλη. Αν σου έρθει όρεξη για πλατσούρισμα, η διαδρομή περνά από την παραλία της Φρεαττύδας, που ιδανική για βουτιά δεν τη λες (αν τα στάνταρ σου δεν είναι εξαιρετικά χαμηλωμένα) αλλά για να βρέξεις πατουσάκια είναι μια χαρά. Συνολικά η διαδρομή αγγίζει τα τέσσερα χιλιόμετρα (χάρτης εδώ).
Κατά μήκος της παραλίας στο Καβούρι. Τη μεγάλη αμμουδιά (αυτή με το νησάκι, στο οποίο φτάνεις άνετα περπατώντας στα εξαιρετικά ρηχά νερά) αγκαλιάζει ένα πλακόστρωτο που εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου, και κινείται διαρκώς παράλληλα με την θάλασσα, περνώντας πάνω από κρυφά κολπάκια και απολαμβάνοντας τη γνωστή θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Χάρτης εδώ.
Στην παραλιακή διαδρομή του Παλαιού Φαλήρου, από την παραλία του Φλοίσβου και τον Μπάτη (στον οποίο όλοι μαζευόμασταν για μπάνιο τα πρωινά που λέει και ο Νίκος ο Καρβέλας) ως το Bolivar, για να κλείσεις τη βόλτα σου με καφεδάκι πάνω στην άμμο, ή και βουτιά αν συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από κυκλαδίτικα νερά. Συνολικά η διαδρομή στο μεγάλο πεζόδρομο πάνω από την θάλασσα έχει μήκος δυόμισι χιλιόμετρα. Χάρτης εδώ.
Στη Γλυφάδα, στην παραθαλάσσια Διαδόχου Παύλου που ενώνει την Α’ πλαζ με το Balux, σε μια διαδρομή τριών περίπου χιλιομέτρων, η οποία κινείται διαρκώς πλάι στη θάλασσα. Περνά και από την παραλία που λέγεται Αστέρια (μην την μπερδέψεις με τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ουδεμία σχέση) η αμμουδιά της οποίας είναι ό,τι πρέπει για λίγο πλατσούρισμα ή λίγη ηλιοθεραπεία. Χάρτης εδώ.
Στο Πόρτο Ράφτη, από την αρχή της λεωφόρου Γρέγου με τα παραθαλάσσια ταβερνάκια της (η ψήφος εμπιστοσύνης μας στο Φύκι Φύκι, αν θέλεις κι έναν μεζέ πριν τη βόλτα σου) μέχρι την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα. Από εκεί συνεχίζεις προς την Ερωτοσπηλιά, που είναι σαφώς μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής –πράγμα που σημαίνει πως τα Σαββατοκύριακα βουλιάζει από κόσμο. Αν δεν είσαι από τους τυχερούς που μπορούν να εκδράμουν καθημερινή θα συνιστούσαμε να το επιχειρήσεις τουλάχιστον νωρίς το πρωί, μπας και πιάσεις θέση. Χάρτης εδώ.
Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, που αν μας διαβάζεις συχνά ξέρεις πως είναι μια από τις αγαπημένες μας αττικές παραλίες −για την αφράτη αμμουδιά της, τα κρυστάλλινα νερά και το πευκοδάσος που την αγκαλιάζει. Παραθαλάσσια διαδρομή εδώ δεν υπάρχει, μπορείς όμως είτε να περπατήσεις κατά μήκος της παραλίας, που εκτείνεται σε τέσσερα απολαυστικά χιλιόμετρα (εξαιρετική άσκηση σου λέει το περπάτημα πάνω στην άμμο) είτε να απομακρυνθείς λίγο από την παραλία πριν ή μετά τις βουτιές και να εξερευνήσεις τα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου –λεπτομέρειες και χάρτες για τις πεζοπορίες σου εδώ.